Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woonsector, politiek en politie in gesprek over een veilige woonomgeving

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
O.a. Fred Teeven en Rotterdamse Commissaris van Politie Peter Kool delen hun visieHoe ver moet een verhuurder of verkoper gaan, als hij wil weten aan wie hij een woning verhuurt/verkoopt? Waar liggen de grenzen van privacy en veiligheid? Fred Teeven, de Rotterdamse Commissaris van Politie Peter Kool en de voorzitter Raad van Bestuur Woonbron, Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, gaan op zoek naar antwoorden op die vragen tijdens een interactieve discussie in Den Haag op 23 november, die openbaar is voor publiek en pers.

Het doel van deze bijeenkomst is om kennis te delen en tot nieuwe inzichten te komen vanuit de verschillende perspectieven, die van de politiek, politie, woonsector en vanuit de marktleider van screening. Daarmee wordt inzichtelijk gemaakt waar de behoefte ligt van de markt, welke richtlijnen er zijn vanuit de overheid en worden er voorbeelden uit de praktijk besproken.


Belang van transparantie
Fred Teeven is groot voorstander van het inzichtelijk maken van de gegevens van mogelijke huurders of kopers. “Als je niks te verbergen hebt, dan heb je ook niks te vrezen. Immers: als verhuurder, verkoper of bewoner wil je ook weten wie je buren zijn. Het is belangrijk dat we deze maatschappelijke discussie voeren, zodat iedereen zich bewust wordt van het belang van transparantie,” aldus het Tweede Kamerlid.


“Een goede aanpak van criminaliteit begint met weten wat er speelt in een buurt”, verklaart Peter Kool van de Politie-eenheid Rotterdam. “We slagen er in Rotterdam in om buurten veiliger te maken en zoeken daarbij naar nieuwe middelen. Risico’s zijn beter te managen als inzichtelijk is wat er gebeurt in een buurt. Daarom volgen we de ontwikkelingen op het gebied van screening op de voet.”


Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, Voorzitter van de Raad van Bestuur Woonbron, stipt het maatschappelijke aspect aan van het screenen van huurders: “We beheren zo’n 45.000 woningen in de regio Rotterdam. Dat geeft ons een maatschappelijke verantwoordelijkheid, om buurten leefbaar te houden, criminaliteit tegen te gaan en criminaliteit en gettovorming tegen te gaan. Ik wil ontdekken of screening ertoe kan leiden dat wijken beter in balans kunnen zijn.”


Harm Voogt, CEO van de Validata Group, is ervaringsdeskundige op het gebied van screening; de Validata Group screende onder meer de kopers van woningen van de Amsterdamse Pontsteiger. “We merken dat de vraag naar screening stijgt, maar er nog onvoldoende debat gevoerd wordt over de kansen, risico’s, het belang en de grenzen van screening. Met dit seminar willen we dat debat een platform geven”, aldus Voogt.


De sprekers zijn:
Fred Teeven MPM, lid Tweede Kamerfractie VVD
Peter Kool, Politie-eenheid Rotterdam, plv Algemeen Commandant SGBO Ondermijning
Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, Voorzitter Raad van Bestuur Woonbron
Harm Voogt, CEO van de Validata Group


Programma:
09:30 - 10:00         Inloop
10:00 - 12:00         Seminar
12:00 - 13:00         Netwerklunch


Locatie:
The Hague Security Delta
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag


Geïnteresseerden voor de seminar kunnen zich inschrijven via deze link

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.