Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woonsector, politiek en politie in gesprek over een veilige woonomgeving

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
O.a. Fred Teeven en Rotterdamse Commissaris van Politie Peter Kool delen hun visieHoe ver moet een verhuurder of verkoper gaan, als hij wil weten aan wie hij een woning verhuurt/verkoopt? Waar liggen de grenzen van privacy en veiligheid? Fred Teeven, de Rotterdamse Commissaris van Politie Peter Kool en de voorzitter Raad van Bestuur Woonbron, Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, gaan op zoek naar antwoorden op die vragen tijdens een interactieve discussie in Den Haag op 23 november, die openbaar is voor publiek en pers.

Het doel van deze bijeenkomst is om kennis te delen en tot nieuwe inzichten te komen vanuit de verschillende perspectieven, die van de politiek, politie, woonsector en vanuit de marktleider van screening. Daarmee wordt inzichtelijk gemaakt waar de behoefte ligt van de markt, welke richtlijnen er zijn vanuit de overheid en worden er voorbeelden uit de praktijk besproken.


Belang van transparantie
Fred Teeven is groot voorstander van het inzichtelijk maken van de gegevens van mogelijke huurders of kopers. “Als je niks te verbergen hebt, dan heb je ook niks te vrezen. Immers: als verhuurder, verkoper of bewoner wil je ook weten wie je buren zijn. Het is belangrijk dat we deze maatschappelijke discussie voeren, zodat iedereen zich bewust wordt van het belang van transparantie,” aldus het Tweede Kamerlid.


“Een goede aanpak van criminaliteit begint met weten wat er speelt in een buurt”, verklaart Peter Kool van de Politie-eenheid Rotterdam. “We slagen er in Rotterdam in om buurten veiliger te maken en zoeken daarbij naar nieuwe middelen. Risico’s zijn beter te managen als inzichtelijk is wat er gebeurt in een buurt. Daarom volgen we de ontwikkelingen op het gebied van screening op de voet.”


Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, Voorzitter van de Raad van Bestuur Woonbron, stipt het maatschappelijke aspect aan van het screenen van huurders: “We beheren zo’n 45.000 woningen in de regio Rotterdam. Dat geeft ons een maatschappelijke verantwoordelijkheid, om buurten leefbaar te houden, criminaliteit tegen te gaan en criminaliteit en gettovorming tegen te gaan. Ik wil ontdekken of screening ertoe kan leiden dat wijken beter in balans kunnen zijn.”


Harm Voogt, CEO van de Validata Group, is ervaringsdeskundige op het gebied van screening; de Validata Group screende onder meer de kopers van woningen van de Amsterdamse Pontsteiger. “We merken dat de vraag naar screening stijgt, maar er nog onvoldoende debat gevoerd wordt over de kansen, risico’s, het belang en de grenzen van screening. Met dit seminar willen we dat debat een platform geven”, aldus Voogt.


De sprekers zijn:
Fred Teeven MPM, lid Tweede Kamerfractie VVD
Peter Kool, Politie-eenheid Rotterdam, plv Algemeen Commandant SGBO Ondermijning
Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, Voorzitter Raad van Bestuur Woonbron
Harm Voogt, CEO van de Validata Group


Programma:
09:30 - 10:00         Inloop
10:00 - 12:00         Seminar
12:00 - 13:00         Netwerklunch


Locatie:
The Hague Security Delta
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag


Geïnteresseerden voor de seminar kunnen zich inschrijven via deze link

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.