Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Staalbedrijven in trek op beurs Amsterdam

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam borduurde vrijdag met een kleine plus voort op de mooie koerswinst van een dag eerder. De staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam waren in trek op het Damrak dankzij sterke kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 stond richting het middaguur 0,2 procent hoger op 489,43 punten. De MidKap won 0,5 procent bij 708,31 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,4 procent.

ArcelorMittal ging aan kop in de hoofdindex met een plus van 4 procent. Het grootste staalbedrijf ter wereld wist het resultaat vorig kwartaal sterk te verbeteren in een aantrekkende markt en verwacht dat de vraag naar staal in 2017 verder stijgt.

Intertrust

In de MidKap was Aperam de grootste stijger met een winst van eveneens 4 procent. De roestvrijstaalproducent heeft naar eigen zeggen een recordjaar beleefd en kondigde aan voor maximaal 100 miljoen dollar eigen aandelen in te kopen. Ook wordt het dividend verhoogd.

Financieel dienstverlener Intertrust wist met zijn resultaten de handen van beleggers ook op elkaar te krijgen en won 3,3 procent bij de middelgrote fondsen.

Olie

In Parijs kon Renault op aandacht rekenen. Het Franse autoconcern profiteerde vorig jaar van een sterk gestegen verkoop en wist daardoor fors meer winst te boeken. Renault haalde PSA Peugeot Citroën in als grootste autofabrikant van Frankrijk. Het aandeel Renault ging 1,8 procent vooruit.

In Londen stond Reckitt Benckiser in de belangstelling. Het Britse bedrijf achter onder meer Durex-condooms neemt voor bijna 18 miljard dollar de Amerikaanse babyvoedingsmaker Mead Johnson Nutrition over. Begin deze maand werd al bekend dat beide bedrijven in vergaande onderhandelingen waren over een overname. Reckitt steeg licht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent naar 53,52 dollar en Brent werd 1,2 procent duurder bij 56,26 dollar per vat. De euro noteerde 1,0640 dollar, tegen 1,0667 dollar bij het Europese slot op donderdag.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.