Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam krijgt nieuwe studio voor filmsound

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM - Het Nederlandse geluidsbedrijf Warnier Posta opent dit najaar in Amsterdam een nieuwe grote geluidsstudio voor films. Met het openen van het nieuwe gebouw hoopt Peter Warnier, de Nederlandse autoriteit op het gebied van filmgeluid, het aantrekkelijker te maken voor grote buitenlandse filmproducties om de geluidsnabewerking in Nederland te komen doen.

In Europa zijn relatief weinig grote studio’s die in de postproductie de geluidsbewerking van films kunnen doen. “Dit is nou echt zo’n onderdeel van filmmaken dat in principe overal gedaan kan worden”, legt Warnier uit. “Het maakt niet uit of het in een donker hok in Berlijn, Parijs of Amsterdam gebeurt. Dus kiezen makers voor de beste kwaliteit en de plek die financieel het meest aantrekkelijk is.” De nieuwe studio wordt de eerste locatie in Nederland die Dolby Atmos-geluid kan leveren, een geavanceerd systeem dat steeds vaker wordt gebruikt.

Oprichter Peter Warnier, die de afgelopen dertig jaar het geluid van bijna 150 films en series deed, stelt dat het niveau van de Nederlandse geluidsbewerking hoog genoeg is om meer grote internationale producties te lokken. “We hebben de afgelopen jaren met grote regelmaat films gedaan die op Champions League-festivals als Cannes of Berlijn terechtkwamen”, legt hij uit. “Maar ons oude pand straalde dat niet uit, dat oogde meer als een jongerencentrum. Het werd echt tijd dat we in dat opzicht eens wat professioneler gingen ogen.”

Verder professionaliseren

Bovendien waren andere landen als België of Duitsland lange tijd financieel aantrekkelijker voor buitenlandse producties. Mede dankzij de cash rebate-regeling die het Filmfonds twee jaar geleden introduceerde is er nu een gelijk speelveld.

“Ik wil dit onderdeel van de filmproductie in Nederland verder professionaliseren”, let Warnier uit. “Nederland heeft de potentie om op dit vlak een grote, belangrijke speler te worden. We worden erg vaak gevraagd voor internationale coproducties. Met de nieuwe studio hebben we ook de ruimte om door te groeien.”

Totaalbeleving

Het nieuwe pand van Warnier Posta aan de Koivistokade in Amsterdam moet dit najaar officieel zijn deuren openen. Op dit moment is de oprichter nog bezig met het afstellen van de akoestiek van de studio.

Het vak van Warnier wordt steeds belangrijker, zeker voor bioscoopfilms. “Bioscopen investeren steeds meer in goed geluid, omdat de bioscoopbezoeker daar ook om vraagt”, vertelt hij. “Er hangen steeds meer speakers in het plafond, er wordt geïnvesteerd in surround en Dolby. De totaalbeleving van film wordt steeds belangrijker.” Producenten moeten dus ook steeds meer gaan investeren in goed geluid om aan de hoge eisen van de bioscopen te voldoen. “Het is niet alleen belangrijk voor films met grote achtervolgingen en explosies, maar óók voor heel sferische, meer statische films vol shots van wind of natuur.”

Warnier is momenteel in Cannes als coproducent van de Oekraïense film A Gentle Creature van regisseur Sergei Loznitsa, die dit jaar in competitie draait. Zijn studio deed ook de geluidsnabewerking van dit project.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.