Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hypotheekmarkt aantrekkelijk voor ABN AMRO

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse hypotheekmarkt is door de strengere regelgeving een nog stabielere markt geworden en daarmee zeer aantrekkelijk voor ABN AMRO. Bovendien zijn de schades heel laag omdat Nederlanders alles netjes aflossen, zei topman Kees van Dijkhuizen van de bank woensdag.

De huizenmarkt blijft nog wel even aantrekken al zal de enorme groei van de prijzen in met name de grote steden wel wat afnemen, denkt Van Dijkhuizen. ,,Wij zijn niet verontrust. Er is ook sprake van een forse daling geweest, dus deels is dit een inhaaleffect.''

Ook de groeiende Nederlandse economie was belangrijk voor de winstgroei van het financiële concern. De bank boekte een nettowinst van 960 miljoen euro, tegen 391 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam deels door een boekwinst van 200 miljoen euro door de verkoop van de Aziatische private banking-activiteiten.

Kostenreducties

In het tweede kwartaal van vorig jaar werd de winst juist gedrukt door een grote voorziening voor een derivatenschikking. Behalve de Aziatische verkoop, kwamen ook kostenreducties de winstgevendheid van het concern ten goede.

Naast de consumentenmarkt, was ook de zakelijke markt goed voor groei. Het aantal leningen aan mkb-ondernemingen steeg met 6 procent in het tweede kwartaal. Daarbij waren er geen sectoren die er uitsprongen, zei Van Dijkhuizen. ,,We zien groei over de hele breedte.''

Groeiambities

Internationale groeiambities heeft ABN AMRO ook nog steeds. Met name de markt van de handelsfinanciering is voor de bank interessant, maar ook wil ABN AMRO met leningen en private banking groeien in landen als Duitsland, België en Frankrijk. Aan concrete groeidoelstellingen wil Van Dijkhuizen niet. ,,We willen ons niet vastleggen op doelen waardoor we misschien domme dingen doen.''

De leningen bij de grootzakelijke bankactiviteiten werden door een lagere dollarkoersen en olieprijzen minder waard. Zonder die invloeden groeide deze tak echter ook.

ABN stelde zich verder ten doel dat eigen vastgoed en dat van klanten in 2030 gemiddeld een A-label moet hebben. Dat zou een CO2-reductie van 2 megaton betekenen. De bank is zelf al bezig om de eigen kantoren duurzamer te maken en gaat klanten ondersteunen.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.