Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verbetering ‘IJssellijn Zwolle - Arnhem - Roosendaal’ mogelijk

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Het verdubbelen van de spoorbrug bij Ravenstein en verdere studie naar de kruising Arnhem-Oost (Velperbroek) zijn de belangrijkste verbeteringen van de spoorverbinding Zwolle - Arnhem - Roosendaal. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant hebben laten doen naar verbetermogelijkheden voor de zogenaamde IJssellijn (Rijksspoorweg). De provincies leggen de uitkomsten van het onderzoek voor aan staatsecretaris mevrouw Van Veldhoven.

Al langere tijd bestaan er zorgen over de reistijden en de frequenties van de treinen op het traject Zwolle - Arnhem - Roosendaal. Ook de analyse van het Rijk voor toekomstige infrastructurele knelpunten, de Nationale Markt en Capaciteitsanalyse (NMCA) laat delen van de IJssellijn als toekomstig knelpunt zien in de spoorverbindingen.

Verbetermogelijkheden
De provincies hebben daarop een onderzoek uit laten voeren naar verbetermogelijkheden voor dit spoortraject. Uit het onderzoek ‘Verkenning kosten en baten IJssellijn’ blijkt dat er inderdaad mogelijkheden zijn om het gebruik van de spoorverbinding te verbeteren zodat reistijden verminderen en meer exploitatiemogelijkheden. Daarnaast zijn drie knelpunten in het traject onderzocht: het enkel spoor tussen Deventer en Olst, de splitsing Arnhem-Oost en de enkelspoorse brug bij Ravenstein.

Conclusies
Uit het onderzoek naar verbetermogelijkheden en knelpunten blijkt dat:

► De investering van de verdubbeling van de enkelspoorse brug bij Ravenstein zich vrijwel volledig terugbetaalt door maatschappelijke baten uit reistijdwinst en verbeterde exploitatie. De verdubbeling van het spoor kan bijdragen aan de verhoging van de capaciteit. Hierdoor krijgt de NS ook meer flexibiliteit bij het inzetten van treinen op het drukke traject ’s-Hertogenbosch - Eindhoven. Nader onderzoek in relatie tot kwaliteitswinst voor de reiziger, varianten en toekomstige capaciteitsproblemen is nodig.
► Verdere studie nodig is om een compleet beeld te krijgen van de mogelijkheden voor de splitsing Arnhem-Oost (Velperbroek). Hier is de optie om de splitsing ongelijkvloers te maken. Een vrije spoorkruising bij Arnhem-Oost is voor de (inter)nationale en regionale treindiensten (Arnhem – Winterswijk) een gewenste ontwikkeling en moet volgens Gelderland prioriteit krijgen bij de verbetering van het spoor in de komende jaren.
► Het verdubbelen van het spoor tussen Deventer en Olst kansen biedt voor het laten rijden van meer en snellere treinen op het traject Zwolle-Deventer en het openen van nieuwe stations bij Zwolle Zuid en Deventer Noord. Hier zijn grote investeringen mee gemoeid. Voor de lange termijn wil Overijssel daarom met het verantwoordelijke ministerie en de spoorsector kijken welke kansen en mogelijkheden er zijn om dit deel van de IJssellijn te verbeteren.
► Er lijken kansen voor een nieuw station Berkel-Enschot. Ook hier is nadere studie vereist. Het initiatief hiervoor ligt bij de gemeente Tilburg.
► Er zijn kansen voor een station Breda-Oost, maar daar is momenteel geen ruimtelijke ontwikkeling gepland die de basis kan bieden voor een nieuw station. Verbeteringen aan het spoor kennen een lang doorlooptijd. De provincies streven ernaar voor deze onderdelen een volgende fase te bereiken, zodat een verkenning ten behoeve van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport kan worden gestart.

Vervolgonderzoek
De provincies leggen de uitkomsten van het onderzoek voor aan de staatssecretaris van I&W met het verzoek vervolgonderzoek te doen naar de verbetermogelijkheden. Op basis van dit onderzoek kan dan op korte termijn een besluit genomen worden over onder andere het al dan niet verdubbelen van de spoorbrug bij Ravenstein.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.