Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verbreding N50 Kampen-Kampen Zuid start eerder

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De gezamenlijke inzet van de Oost-Nederlandse en Flevolandse ondernemers en overheden om knelpunten op de Rijksinfrastructuur aan te pakken, is positief ontvangen in Den Haag. De verbreding van de N50 Kampen-Kampen Zuid is daarom terug op de agenda van het Rijk. Het ministerie en de provincie Overijssel zijn overeengekomen om de studie naar de verbreding van de N50 eerder uit te voeren en begin 2019 te starten. Daarnaast is afgesproken om gezamenlijk de verkeersveiligheid en de daarbij passende maatregelen op de N50 tussen Hattemerbroek-Ramspol in beeld te brengen. Dat blijkt uit het gesprek dat gedeputeerde Boerman heeft gevoerd met minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga en staatssecretaris Stientje van Veldhoven-Van der Meer over de invulling van het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT).

Gedeputeerde Boerman: “Door als overheden en ondernemers gezamenlijk op te trekken richting Rijk hebben we de minister en staatssecretaris kunnen bewegen toch prioriteit te geven aan de knelpunten in Oost-Nederland. Dit is weer een mooie stap voorwaarts voor de bereikbaarheid en economische ontwikkeling van deze regio.”

Slimme en duurzame maatregelen
Naast de aanpak van de N50 gaan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de regio in 2018 een onderzoek naar de A28 Hoevelaken-Zwolle starten. Hierin worden de knelpunten en de oorzaken daarvan voor de korte en lange termijn in beeld gebracht. Op die manier is tijdig ingrijpen bij capaciteitsproblemen mogelijk.

Daarnaast investeren het Rijk en de regio samen in de opzet van nieuwe maatregelen op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit. Voor de eerste helft van 2018 krijgen de regio’s Twente en Zwolle-Kampen elk een rijksbijdrage van 1 miljoen euro en Stedendriehoek 850.000,--. De regio’s zetten daar een zelfde bedrag aan cofinanciering tegenover. Met de inzet op slimme en duurzame mobiliteit geven het Rijk en de provincie een vervolg op het Beter Benutten programma dat in 2017 is afgerond.

N35 knooppunt Raalte
Ook is de rijksbijdrage van 12,5 miljoen euro voor de aanleg van een ongelijkvloerse kruising bij knooppunt Raalte definitief vastgelegd door de minister. Hiermee kan de planstudie in 2018 starten. De aanpak van knooppunt Raalte is onderdeel van de totale verbetering van de rijksweg N35 Zwolle-Almelo. De regionale ambitie van de provincie Overijssel en de betrokken gemeenten is om de N35 om te bouwen tot een autoweg met 2x2 rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en een maximum snelheid van 100 km/uur. Deze verbeteringen worden in overleg met het Rijk in gedeelten uitgevoerd.

Treinverbindingen
De door de regionale partners uitgevoerde verkenningen naar de verbetering van de frequenties en snelheid op de internationale spoorverbindingen (onder andere Amsterdam-Berlijn) en de IJssellijn (Zwolle-Roosendaal) neemt de minister mee in de netwerkanalyse die het Rijk doet naar het toekomstbeeld van het openbaar vervoer. Bij de lijn Apeldoorn – Enschede kijken Rijk en de regio naar de mogelijkheden om beter aan te sluiten bij de vraag van de reizigers door de inzet van meer sprinterdiensten. Daarnaast heeft gedeputeerde Boerman, naar aanleiding van de problemen rond het spoor tussen Zwolle en Kampen, de staatssecretaris gevraagd om actie te ondernemen voor een snelle oplossing. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven-Van der Meer was goed op de hoogte en heeft aangegeven dit met spoed op te pakken.

Klimaatadaptatie
Klimaatverandering raakt alle aspecten van onze samenleving en daarmee iedereen. Daarom heeft het ministerie in 2016 de nationale Klimaat Adaptatie Strategie (NAS) opgesteld. In deze NAS worden provincies opgeroepen om ook een regionaal adaptatieplan op te stellen. Overijssel geeft als één van de eerste provincies gehoor aan deze oproep. Gedeputeerde Boerman heeft het eerste exemplaar van het provinciale adaptatieplan aan de minister en staatssecretaris overhandigd. Tal van Overijsselse partijen, zoals gemeenten, waterschappen, agrariërs, natuurorganisaties, projectontwikkelaars, werken hierin gezamenlijk aan een betere bescherming tegen overstromingen en aan het voorkomen van schade door droogte.

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.