Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

"Nu doorpakken met verbod op asbestdaken"

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Het Rijk moet doorpakken met het verbod op asbestdaken. Die boodschap heeft de regio Oost-Nederland vrijdag 16 februari afgegeven aan Tweede Kamerleden die op bezoek waren in de gemeenten Hof van Twente en Berkelland. Het is van groot belang dat het verbod per 2024 gaat gelden. Overijssel en Gelderland lopen voorop in de aanpak van asbestdaken. Doordat er nog geen besluit is over de wettelijke verankering van het verbod, stellen veel dakeigenaren de investering in een nieuw dak vooruit. Hierdoor komt de daadwerkelijke dakvervanging langzaam op gang. Daarnaast pleitten de bestuurders voor eenvoudigere regels en een oplossing voor financieel kwetsbare dakeigenaren.

Werkbezoek
Op 16 februari bezocht een delegatie van Kamerleden Hof van Twente en Berkelland. Ze gingen kijken in woonwijk ’t Gijmink in Goor, waar een grote bodemsanering plaatsvindt in ruim 500 particuliere tuinen en openbaar groen. In dat project wordt een koppeling gemaakt met de verwijdering van asbestdaken. Ook werd een bezoek gebracht aan agrariërs in Hengevelde en Neede. In Hengevelde wordt in een brede aanpak gekeken naar de totale sociaal-financiële situatie van een agrarisch gezin. In Berkelland stond het thema leegstaande bebouwing centraal. De Kamerleden werden ontvangen door burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente, de wethouders Harry Scholten (Hof van Twente), Patricia Hoytink-Roubos (Berkelland) en de gedeputeerden Bea Schouten (Gelderland) en Annemieke Traag (Overijssel). Het werkbezoek is een vervolg op het rondetafelgesprek dat in oktober in de Tweede Kamer heeft plaatsgevonden over de aanpak van asbestdaken. Daar zijn de Kamerleden door wethouder Harry Scholten uitgenodigd.

Pleidooi voor eenvoudiger regels en betaalbaarheid
Lokale en regionale bestuurders benadrukten tijdens het werkbezoek de urgentie van snelle besluitvorming. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor vereenvoudiging van arbo-regelgeving (bijvoorbeeld het hijskraanverbod) en gerichte opleidingen om voldoende personeel beschikbaar te hebben voor de enorme opgave. Tot slot werd aandacht gevraagd voor toegankelijke ondersteuning voor de financieel minst draagkrachtige dakeigenaren, en het zorgen voor voldoende financiële middelen om de aanpak van asbestdaken te kunnen voortzetten.

Voorbeeldgemeenten en –provincies
In Overijssel en Gelderland wordt al een aantal jaren succesvol gewerkt aan een versnelling van de verwijdering van asbestdaken. De gemeente Hof van Twente presenteerde vorig jaar als een van de eerste gemeenten een integrale asbestaanpak. De provincie Overijssel stimuleert het bedrijfsleven om samen te werken, zodat dakeigenaren een aantrekkelijk totaalaanbod kan worden gedaan. Voorbeeld hiervan is het initiatief Asbestschakel dat dakeigenaren ontzorgt, en door de efficiency van samenwerking een aantrekkelijk totaalaanbod kan doen.

In Gelderland is met de Asbesttrein een collectieve aanpak ontwikkeld voor de aanpak van asbestdaken in het landelijk gebied. Hierbij wordt een gezamenlijke aanbesteding gefaciliteerd, waardoor de kosten voor dakeigenaren worden gedrukt. Ook deed Gelderland recent onderzoek naar de financiële draagkracht van asbestdakeigenaren. De gemeente Berkelland heeft als grote plattelandsgemeente een flinke hoeveelheid vrijkomende agrarische bebouwing. Veel van deze panden hebben een asbestdak.

Kankerverwekkend
Het gebruik van asbestplaten als dakbedekking is sinds begin jaren negentig verboden, maar er zijn nog altijd veel asbestdaken aanwezig. De meeste daken komen uit de jaren zeventig en zijn hard aan het verweren. Hierdoor komen steeds meer kankerverwekkende vezels vrij in de lucht. Naast het risico voor de volksgezondheid is er ook een economisch risico. Bij brand in een asbestdak loopt de economische schade gauw in de miljoenen.

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.