Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuw hart voor Beverwijk

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
De provincie wil de ruimte rondom stations beter benutten en werkt aan levendige stationsomgevingen waar mensen graag willen werken, wonen en recreëren.

Veel stationsomgevingen veranderen op dit moment. In een reeks van artikelen staat de ontwikkeling van steeds een ander stationsgebied binnen het programma ov-knooppunten centraal.

“Nee, dit is niet Wijks, echt niet, dit is gewoon grote-stads, alsof je in Amsterdam bent.” Marit van Duinen (24) is vol lof over Brafoer, het restaurant dat sinds afgelopen november op het stationsplein van Beverwijk staat. Haar moeder Coby (59), die er sinds de opening al 2 keer is geweest, heeft haar hiermee naartoe genomen: “Nu hoeven we niet meer steeds naar Heemskerk of Haarlem.”

Ontwikkeling stationsplein
Het restaurant is het voorlopige sluitstuk van de ontwikkeling van het stationsplein. De rangeerterreinen en het winderig busstation maakten plaats voor een bioscoop (2002), een nieuw stadhuis (2012) en een ondergrondse fietsenstalling (2015). Zo werd de verkeersweg met fietsenrekken op het maaiveld omgetoverd tot een nieuw stadsplein. Allemaal grote verbeteringen, maar het plein had meer leven en positieve reuring nodig en de vijver was nog een hang-out voor junks en alcoholisten. Het was Cees Poncin, een echte Beverwijkse horecaondernemer, die de potentie van het plein zag. Zes jaar geleden begon hij zijn plan voor een nieuw restaurant. “Het was complex, heel complex. De eigenaar van landgoed Akerendam had recht op vrij zicht op het station. Eerder verloor de gemeente daar rechtszaken over, maar nu werkte hij vrijwillig mee in het belang van de stad.”

Vanaf de eerste dag loopt het storm, er werken nu 20 mensen fulltime en 30 parttime. Achteraf had Poncin een veel grotere keuken gewild. “Je maakt een calculatie, maar nieuw aanbod creëert nieuwe vraag. Zo eten veel mensen hier bijvoorbeeld een broodje, gaan daarna winkelen in Amsterdam en drinken na afloop een wijntje om hun dagje uit te luiden.” Hij verwacht dat het alleen maar beter wordt als er straks meer horeca op het plein komt, de gemeente heeft het bestemmingsplan al gewijzigd. “Helemaal mooi zou zijn als het Kennemertheater hier ook zou komen, want waar ze nu zitten, bij de kerk, zijn ze onbereikbaar. En een hotel op de plek waar nu de oude fietsenstalling van NS zit, zou ook niet slecht zijn.”

Betere ov-verbindingen
Net als in de horeca, geldt ook in ov-land dat nieuw aanbod tot nieuwe vraag kan leiden. Eind 2015 verloor Beverwijk zijn intercity naar Haarlem en Alkmaar. Na protesten kwamen de intercity’s in de ochtend- en avondspits (in de spitsrichting) terug, maar dat bleef behelpen. Nu het stationsgebied aan kracht wint, kan dat voor betere ov-verbindingen zorgen. Uit een onderzoek voor de Corridordialoog Kennemerlijn blijkt bijvoorbeeld dat een directe ov-verbinding met Schiphol en Amsterdam-Zuid en -Zuidoost een flinke groei van het aantal reizigers zou opleveren.

Ontbrekende schakel
Ondertussen maakt het restaurant aan de vijver de kwaliteit van Beverwijk als historische buitenplaats met landgoederen weer zichtbaar. Maar belangrijker is dat het de ontbrekende schakel vormt tussen station en gemeentehuis enerzijds en de stad en de winkels anderzijds. Nu de stad een nieuw hart heeft gekregen, kan ze zich voorzichtig verder ontwikkelen.

“Het station lag altijd aan rand van Beverwijk,” zegt Josselin Bakker van de gemeente. “Dat konden we niet verplaatsen, dus moesten we Beverwijk naar het station halen. Dat kan alleen stukje voor stukje. De volgende stappen worden Ankie’s Hoeve, het terrein dat nu braak ligt en parkeerterrein Wijckerpoort. We hebben een schets voor de bouw van 200 tot 300 woningen liggen, maar recent toonde het ziekenhuis, dat eerder afhaakte, weer belangstelling voor het stationsgebied. En het gebied biedt ook  nog ruimte voor bijvoorbeeld het ROC, nieuwe opleidingen of maatschappelijke doeleinden.” Cees Poncin gaat het nog druk krijgen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.

05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.