Logo_rss_entry-179030

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een geldboete van 10.000 euro geëist tegen het Friese SC Twijzel voor een fataal dug-outongeluk in 2014. De helft daarvan is voorwaardelijk.

Op 21 mei 2014 stortte een stenen dug-out in tijdens een korfbaltoernooi op het voetbalveld van SC Twijzel. Aan het toernooi deden bijna duizend basisscholieren mee. Op het dak zaten zes kinderen toe te kijken, zittend op de rand. Dit ondanks waarschuwingen van de toernooi-omroeper voor het gevaar van vallen. Een 10-jarig meisje overleed door een klap van een betonnen dakplaat, die was gaan kantelen. Vijf kinderen raakten gewond, van wie een ernstig.

Uit onderzoek is gebleken dat de betonplaat is gaan kantelen door overbelasting. Doordat ondersteuning in de zijwanden ontbrak, was het draagvermogen verminderd. Er ontbraken stenen in de muren.

Onveilig
In de dug-out waren scheuren gekomen na een storm in 2013. De schade, die ook was vastgesteld bij een KNVB-inspectie in februari 2014, werd niet gerepareerd. Dat had gemoeten en daarvoor was SC Twijzel verantwoordelijk, stelt het OM donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden. De gemeente Achtkarspelen is eigenaar van het sportpark, maar SC Twijzel zorgde voor het onderhoud van de dug-outs. ,,Maar er is niets gedaan en dat is onbegrijpelijk", aldus de officier van justitie.

Volgens het OM is er sprake van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Een bestuurslid bestrijdt dat de dug-out onveilig was. ,,We hebben er met een paar man na de storm aan gehangen. Geen beweging in te krijgen.'' Het OM neemt het de sportclub kwalijk dat voor een beoordeling niet iemand met bouwtechnische kennis is ingeschakeld.