Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veiligheid is geen sluitpost

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bij inspecties op bouwplaatsen in het zuiden van Limburg is het werk door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid stilgelegd vanwege onveilige situaties. Het betrof onveilige bouwsteigers die onvoldoende bevestigd waren aan gevels en onvoldoende bescherming tegen het inademen van kwartsstof. Ook waren er fysieke gevaren door het onvoldoende opruimen van bouwplekken waardoor het risico van fysiek letsel groot was. Ook in Amsterdam en Tilburg werd bij bouwplaatsen het werk stilgelegd vanwege de te grote kans op vallen en blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Conclusies
Naar aanleiding van de ingestorte parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid haar conclusie in een rapport. Die was kort en bondig; veiligheid is een sluitpost geworden. De bouwprijs moet laag zijn, wat ten koste gaat van veiligheid. De bouwsector doet te weinig met conclusies en aanbevelingen van veiligheidsexperts en leert niet van incidenten die in het verleden zijn geweest. Teveel partijen zijn bij een project betrokken waardoor niet duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Daardoor worden problemen niet opgemerkt en aangepakt.

Valrisico
Mensen die werken op hoogte lopen duidelijke valrisico’s die voor een groot deel verminderd kunnen worden door het juist toepassen van valbeveiliging. Het gebruik van beschermingsmiddelen voor werken op hoogte is aan strenge eisen gebonden zoals ladders, steigers en trappen. Deze eisen worden vanaf 2,5 meter hoogte wettelijk verplicht. Afhankelijk van de werksituatie wordt er onderscheid gemaakt tussen permanente en mobiele valbeveiliging. Kooiladderspecialist.nl is specialist op het gebied van veilig op hoogte werken. Steigers, kooiladders, vluchtladders, hangladders, dakrandbeveiliging en andere vormen van valbescherming kunnen ingezet worden naast persoonlijke bescherming van werknemers.

In 2017 stierf een bouwvakker bij werkzaamheden bij het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne toen hij vier verdiepingen naar beneden was gevallen. Dit had met de juiste voorzieningen voorkomen kunnen worden. De aannemer en onderaannemer zijn door de rechtbank schuldig bevonden. Veilig werken is geen sluitpost!

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.