Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koffers als bouwstenen van een labyrint

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Wim Pijbes, directeur van de filantropische stichting Droom en Daad, heeft mensen opgeroepen hun koffer te doneren aan het nog te realiseren Landverhuizersmuseum in Rotterdam. Daar zullen ze onderdeel gaan uitmaken van een labyrintisch bouwwerk. Kofferdonateurs worden beloond: zij mogen over drie jaar bij de opening van het museum aanwezig zijn. Dit zei Wim Pijbes gisteren tijdens Tims Talkshow in Forum Groningen.  
Het kostte Pijbes wel enige moeite om op het juiste woord te komen waarvoor de koffers ingezet zouden worden: “Een van de dingen die we hebben bedacht is een groot labyrint, zo'n ding wat je wel eens in kasteeltuinen ziet, met van die groene heggen waar je dan tussendoor loopt, waar je dan in verdwaalt, maar op een zeker moment ook weer uitkomt, zo'n maze…” Tim den Besten: “Een doolhof?” “Een doolhof! Dat is het goede Hollandse woord.”
 

Landverhuizersmuseum

 
Wim Pijbes, eerder directeur van onder meer de Kunsthal, het Rijksmuseum en Voorlinden, schoof aan bij de talkshow van Tim den Besten in Forum Groningen om te vertellen over het nieuwe Landverhuizersmuseum. Dat moet over drie jaar gerealiseerd zijn in de voormalige Fenixloods aan de Rijnhaven op Katendrecht in Rotterdam. Centraal zal het verhaal komen te staan over de miljoenen landverhuizers, die in de 19e en 20e eeuw Europa en Rotterdam achter zich lieten om elders een beter bestaan op te bouwen. Het Landverhuizersmuseum is een van de veertig projecten die wordt ondersteund door de Stichting Droom en Daad van de familie Van der Vorm. De weldoenersfamilie wil op deze manier een bijdrage leveren aan het beter, leuker en mooier maken van Rotterdam. Pijbes is sinds een aantal jaar directeur van de stichting.
 

Verhalen

 
Momenteel wordt er hard gewerkt aan de invulling van het museum. Pijbes is onder meer op zoek naar bijzondere verhalen: “Er zij in Nederland heel veel mensen die direct of indirect een tante of oom hebben gehad die naar Amerika is gegaan. Koffertjes, foto's, brieven en verhalen herinneren daar aan. En juist die verhalen vind ik heel interessant omdat die precies laten zien wat zich alemaal heeft afgespeeld. Die persoonlijke memoires gaan over angst en hoop, en de zoektocht die mensen allemaal hebben ondergaan op weg naar zo'n nieuwe land. Dat geeft een hele mooie basis om zo'n museum te vullen.” 
 

Kunst

 
Naast voorwerpen en verhalen zal er ook kunst te zien zijn in het museum. Pijbes: “Er komt veel historische informatie met objecten die belangrijk zijn om het verhaal te vertellen, maar daarnaast zoeken we ook kunst, juist omdat kunst verder gaat. Kunst heeft de capaciteit of de kracht om jouw gedachten verder te brengen dan een ‘gewoon’ object. Met de kunst willen we bij mensen de verbeelding in beweging krijgen.” Er is al een stuk van de Berlijnse Muur aangekocht, en op de Biënnale van Venetië kocht Pijbes een werk van de Indiase kunstenares Shilpa Gupta, waarbij een bewegend hek een gepleisterde muur steeds verder beschadigd: “Zo’n kunstwerk roept veel gedachten bij mij op: het is een hek, dat een beetje zinloos een muur stukslaat, maar eigenlijk gaat het vooral over de kracht maar ook over de zwakte van hekken en grenzen.”
 

Koffers

 
En Pijbes is dus hard op zoek naar koffers. Voor het doolhof. “Waarom koffers?”, zo roept hij zelf de vraag op: “Omdat koffers heel symbolisch zijn, en heel persoonlijk. Letterlijk: dit is van mij; alles wat ik heb zit erin. De koffers fungeren straks als de bouwstenen van een labyrint vol verhalen.” Talkshowpresentator Den Besten verzekerde zich alvast van een plekje bij de opening van het museum door aan het einde van het gesprek zelf een koffer te doneren. Zijn laatste vraag aan Pijbes: “Als mensen straks uit het museum komen, wat hoop je dan dat ze denken, voelen?” “Ik hoop dat ze dan langer en dieper nadenken over al die mensen die, al dan niet gedwongen, om wat voor reden ook, alles achter zich hebben gelaten. En dat ze beseffen dat dat mensen zijn, net zoals jij en ik.”
 
Meer informatie over het Landverhuizersmuseum is te vinden via de website van Fenix Rotterdam. Koffers die zich goed lenen om gestapeld te worden kunnen gedoneerd worden te Parkstraat 4 in Rotterdam, de thuishaven van Stichting Droom en Daad
 
Door: Nationale Bouwgids
07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.