Brand megastallen

Megastallen gaan veel vaker in vlammen op dan reguliere stallen. Het aantal stalbranden is de afgelopen acht jaar fors toegenomen. Meer dan een miljoen dieren kwamen daarbij om, blijkt uit onderzoek van Investico.

Het Platform voor onderzoeksjournalistiek komt tot de conclusies op basis van een overzicht van alle stalbranden sinds 2012. Eén op de 32 megastallen voor kippen en varkens brandde de afgelopen drie jaar af. Bij gewone stallen was dat één op de 323.

Megavarkensstallen (volgens Investico stallen met meer dan 7500 vleesvarkens) werden ruim zeven keer vaker getroffen door een dodelijke brand dan gewone stallen, megakippenstallen (220.000 vleeskuikens of meer) zelfs ruim twaalf keer vaker. Branden eisen steeds meer slachtoffers: de afgelopen vier jaar kwamen ruim drie keer zoveel kippen, varkens en runderen om als in de vier jaar daarvoor.

Eisen

De brandveiligheidseisen voor megastallen lijken volgens Investico achter te blijven bij de toenemende intensivering van de veehouderij. In 2012 stelde de overheid de commissie Brandveilige Veestallen in, met als doel het aantal branden fors te verminderen.

Volgens die commissie, waarin naast de overheid ook agrarische belangenvereniging LTO, de Dierenbescherming, Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars zitten, waren er afgelopen jaar 41 stalbranden. Dat is een daling ten opzichte van 2018, maar bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Boerenorganisaties stellen dat knaagdieren vaak stalbranden veroorzaken, omdat ze kabels doorknagen en zo voor kortsluiting zouden zorgen. Volgens verzekeraar Achmea (Interpolis) is dat echter nooit aangetoond.

Door: ANP