Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Keijzer: zowel winkelier als verhuurder moet coulant zijn

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Winkeliers en hun huurbazen moeten vooral zelf tot oplossingen komen over mogelijk huuruitstel of -verlaging wegens de coronacrisis. Ze zijn tenslotte op elkaar aangewezen, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, die pleit voor coulance van beide kanten.

"Dames en heren, gedraag je, handel integer en wees coulant", zegt de bewindsvrouw over de conflicten tussen sommige verhuurders en retailondernemers. Het Financieele Dagblad schreef vrijdag dat het ministerie van Economische Zaken druk op verhuurders en huurders van winkelpanden opvoert om tot afspraken te komen.

Door de hygiënemaatregelen van het kabinet mijden veel mensen fysieke winkels. Bovendien moeten winkeliers er zelf voor zorgen dat er niet te veel klanten tegelijk binnen zijn. Daardoor krijgt de detailhandel zware klappen te verwerken. Winkeliers hopen dat vastgoedbeleggers en andere verhuurders huurverlaging of huuruitstel geven. De situatie zorgt in sommige gevallen voor spanning, omdat winkeliers te hoge eisen stellen of vastgoedbazen weigeren zich coulant op te stellen.

Concessies

Beide partijen moeten concessies doen, stelt Keijzer. "Als iedereen alleen maar denkt aan zijn eigen portemonnee gaan we dit niet redden. Als we allemaal 'contract is contract' doen, duwen we elkaar onnodig over het randje." De bal ligt echt bij de bedrijven zelf, maar de bewindsvrouw sluit niet uit dat de overheid op een bepaald moment ingrijpt.

Maar "zover ben ik nog lang niet", zegt Keijzer. "Ik ga er voorlopig van uit dat iedereen zich netjes gaat gedragen. Dat is echt de manier om uit deze crisis te komen en straks nog winkelstraten te hebben, nog horecapanden over te hebben." Een generieke oplossing is bovendien lastig, omdat de verhoudingen per geval verschillen.

Vorige week spraken minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer met winkeliers en verhuurders. De bewindspersonen steunen de gezamenlijke oproep van de brancheorganisaties om "de rust te bewaren en het gezond verstand te blijven gebruiken". Retailondernemers en huurbazen moeten met elkaar om de tafel en samen zoeken naar oplossingen waarbij de pijn wordt verdeeld. Ze moeten elkaar "niet bestoken met eenzijdige en dreigende juridische brieven".

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.