Restauratie Paleis Soetsdijk

De plannen voor hergebruik en herbestemming van Paleis Soestdijk kunnen worden uitgevoerd. De gemeente Baarn, de provincie Utrecht, het Rijksvastgoedbedrijf en de eigenaar van het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard, hebben een akkoord bereikt over het aanvullen van het tekort van 13 miljoen euro in de begroting voor de restauratie en het herstel van Soestdijk. Dat is donderdag - de geboortedag van Juliana - door de betrokken partijen bekendgemaakt.

Het tekort was ontstaan omdat de MeyerBergman Erfgoed Groep minder woningen mocht bouwen dan in de oorspronkelijk goedgekeurde plannen was voorzien. Begin dit jaar, toen Paleis Soestdijk dichtging voor het publiek en het duidelijk was dat het gat in de begroting de uitvoering van de plannen in de weg stond, is een externe deskundige aangetrokken.

De gemeenteraad van Baarn moet zich nog over de aanpassingen buigen en doet dat mogelijk in juni.

Paleis Soestdijk, dat tot december 2004 werd bewoond door de koninklijke familie, moet onder de noemer 'Made by Holland' een 'landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland' worden. Op het landgoed zijn plannen voor een hotel en woningbouw, waaruit herstel en restauratie moeten worden gefinancierd.

Door: ANP