Theater Markant Tausch

Theater Markant in het Brabantse Uden heeft een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt voor theaters en bioscopen om binnen de coronabeperkingen meer bezoekers te ontvangen. Met de aanpassingen die het theater voorstelt, zou zelfs een zaalbezetting van 70 procent mogelijk zijn. De methode is gevalideerd door TÜV Nederland, een keuringsinstituut dat test of plannen veilig en haalbaar zijn.

Het plan maakt onder meer in de zaal gebruik van kleine plastic schotten die groepen bezoekers van elkaar scheiden en toch de kijkervaring niet belemmeren. Verder hebben de voorstellingen geen pauze en wordt de looprichting in het pand bepaald door grote plantenbakken. Deze voorkomen ook dat stromen bezoekers te dicht bij elkaar in de buurt komen.

Tausch

Markant Uden heeft het plan ontwikkeld met bureau Tausch uit Schijndel, dat ervaring heeft met het inrichten van grote ruimtes voor congressen of festivals. "Dit plan biedt theaters, maar ook concertgebouwen, bioscopen en andere podia dé kans om op een veilige, verantwoorde manier uit de crisis te komen en weer op actieve wijze invulling te gaan geven aan hun maatschappelijke rol", stelt theaterdirecteur Jan Wouda.

De urgentie is hoog

Theatereigenaar Cor van der Heijden beklemtoont hoe hoog de urgentie is. "De situatie is voor veel theaters onhoudbaar geworden. Wij zijn een private onderneming en dus volledig afhankelijk van inkomsten van bezoekers. Er moet op korte termijn iets gebeuren willen we voorkomen dat theaters, culturele instellingen en kleine zelfstandigen failliet gaan."

De ‘exit-strategie’ is gebaseerd op het zogenoemde COVID-19-protocol dat speciaal voor Nederlandse theaters is ontwikkeld. Het omvat een dertigtal maatregelen om risico’s te beheersen en besmetting te voorkomen. TÜV Nederland heeft het idee getest op haalbaarheid en risico’s. Volgens het keuringsinstituut kan de entertainmentbranche met dit initiatief aan de slag om verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Outbreak Management Team

"Theaters zijn ruim van opzet en dus uitstekend beheersbaar in omgeving en capaciteit", stelt Christian Brander van bureau Tausch. "Dat maakt dat ze erg geschikt zijn om als één van de eersten open te gaan voor publiek. Dat is niet alleen voor het publiek van groot belang, maar ook voor de makers, gezelschappen, artiesten, producenten en al het ondersteunend personeel eromheen. Het uitrollen en implementeren van deze exit-strategie voor theaters is enkel mogelijk met toestemming van de overheid."

Theater Markant en Tausch roepen het Outbreak Management Team van het kabinet op zich snel over het voorstel te buigen om te oordelen of theaters en bioscopen met deze aanpassingen weer snel en verantwoord de deuren kunnen openen.

Door: ANP