Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rotterdam is nieuw theater rijker

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Het nieuwe Theater Zuidplein is opgeleverd. Het pand kent onder meer twee theaterzalen, een café-restaurant en een nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam: Zuidplein. Het is de tweede grote mijlpaal in gebiedsontwikkeling Hart van Zuid.
De komende maanden maken Theater Zuidplein en Bibliotheek Rotterdam zich het pand eigen. In september moet het gebouw opengaan. 'In ons nieuwe theater waar we bijzonder trots op zijn, hopen we snel weer voorstellingen te kunnen presenteren waar echt iedereen welkom is', legt Emmelien Matthijsse, algemeen directeur Theater Zuidplein uit. 'Een bruisend huis op Zuid hebben we voor ogen. Ons publiek en de bewoners van Zuid verdienen dit prachtige theater.'
 

Huiskamer

 
De hoge ontvangsthal is het hart van het nieuwe theater. Iedereen kan deze huiskamer straks binnenwandelen om te proeven van het theater, de bibliotheek en verschillende activiteiten. Er is een podium voor bijvoorbeeld kindervoorstellingen en optredens van bands en dj’s. De entree van het theater heeft een semi-transparante voile-gevel. Door het open karakter kunnen mensen goed zien wat er binnen gebeurt en is het voor passanten aantrekkelijk om naar binnen te gaan.
 

Grote zaal

 
Het nieuwe theater ligt pal naast het bus- en metrostation Zuidplein, aan het Annie M.G. Schmidtplein en tegenover Zwemcentrum Rotterdam. Vanwege de geluidseisen liggen de theaterzalen aan de kant van de metrolijn, het verst weg van de woningen. Waardoor het gebouw hier een gesloten, robuust karakter heeft.
 
De grote zaal met 600 stoelen heeft twee bijzondere kenmerken. De akoestische wanden zijn bekleed met 6.000 unieke, driehoekige panelen van aluminium composiet. Met algoritmes zijn de driehoeken zo gepositioneerd dat de optimale akoestiek is ontstaan. Daarnaast is de grote zaal geschikt voor sta-concerten. Niet de stoelen worden verplaatst, maar het podium wordt omgebouwd tot een zaal voor maximaal 1000 staande of dansende bezoekers.
 

Hart van Zuid

 
De oplevering van Theater Zuidplein is, naast de komst van Zwemcentrum Rotterdam, de tweede grote mijlpaal van Hart van Zuid. Dit is het gebiedsontwikkelingsproject dat werkt aan een bruisend stadscentrum voor Rotterdam Zuid. De derde mijlpaal zal eind dit jaar het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) zijn. Naast deze gebouwen werkt Hart van Zuid ook aan een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel en bioscoop, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht.
 

Uitnodigende plek

 
Theater Zuidplein is gebouwd door het Hart van Zuid-consortium bestaande uit Heijmans en Ballast Nedam, in opdracht van de gemeente Rotterdam. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en wonen) zegt uit te kijken naar de impuls die het nieuwe theater het gebied geeft. 'Het hart van Hart van Zuid staat, en nu kunnen de ondernemers en gebruikers van het theater en het plein het hart laten kloppen', aldus Kurvers. 'Het gebied heeft alles in zich om een uitnodigende plek te worden om te wonen, te winkelen, te recreëren én nu ook om van cultuur te genieten.'
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.