Het nieuwe Theater Zuidplein vanaf de buitenkant. Foto: Fotografie Scagliola Brakkee

Het nieuwe Theater Zuidplein is opgeleverd. Het pand kent onder meer twee theaterzalen, een café-restaurant en een nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam: Zuidplein. Het is de tweede grote mijlpaal in gebiedsontwikkeling Hart van Zuid.

De komende maanden maken Theater Zuidplein en Bibliotheek Rotterdam zich het pand eigen. In september moet het gebouw opengaan. 'In ons nieuwe theater waar we bijzonder trots op zijn, hopen we snel weer voorstellingen te kunnen presenteren waar echt iedereen welkom is', legt Emmelien Matthijsse, algemeen directeur Theater Zuidplein uit. 'Een bruisend huis op Zuid hebben we voor ogen. Ons publiek en de bewoners van Zuid verdienen dit prachtige theater.'
 

Huiskamer

 
De hoge ontvangsthal is het hart van het nieuwe theater. Iedereen kan deze huiskamer straks binnenwandelen om te proeven van het theater, de bibliotheek en verschillende activiteiten. Er is een podium voor bijvoorbeeld kindervoorstellingen en optredens van bands en dj’s. De entree van het theater heeft een semi-transparante voile-gevel. Door het open karakter kunnen mensen goed zien wat er binnen gebeurt en is het voor passanten aantrekkelijk om naar binnen te gaan.
 

Grote zaal

 
Het nieuwe theater ligt pal naast het bus- en metrostation Zuidplein, aan het Annie M.G. Schmidtplein en tegenover Zwemcentrum Rotterdam. Vanwege de geluidseisen liggen de theaterzalen aan de kant van de metrolijn, het verst weg van de woningen. Waardoor het gebouw hier een gesloten, robuust karakter heeft.
 
De grote zaal met 600 stoelen heeft twee bijzondere kenmerken. De akoestische wanden zijn bekleed met 6.000 unieke, driehoekige panelen van aluminium composiet. Met algoritmes zijn de driehoeken zo gepositioneerd dat de optimale akoestiek is ontstaan. Daarnaast is de grote zaal geschikt voor sta-concerten. Niet de stoelen worden verplaatst, maar het podium wordt omgebouwd tot een zaal voor maximaal 1000 staande of dansende bezoekers.
 

Hart van Zuid

 
De oplevering van Theater Zuidplein is, naast de komst van Zwemcentrum Rotterdam, de tweede grote mijlpaal van Hart van Zuid. Dit is het gebiedsontwikkelingsproject dat werkt aan een bruisend stadscentrum voor Rotterdam Zuid. De derde mijlpaal zal eind dit jaar het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) zijn. Naast deze gebouwen werkt Hart van Zuid ook aan een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel en bioscoop, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht.
 

Uitnodigende plek

 
Theater Zuidplein is gebouwd door het Hart van Zuid-consortium bestaande uit Heijmans en Ballast Nedam, in opdracht van de gemeente Rotterdam. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en wonen) zegt uit te kijken naar de impuls die het nieuwe theater het gebied geeft. 'Het hart van Hart van Zuid staat, en nu kunnen de ondernemers en gebruikers van het theater en het plein het hart laten kloppen', aldus Kurvers. 'Het gebied heeft alles in zich om een uitnodigende plek te worden om te wonen, te winkelen, te recreëren én nu ook om van cultuur te genieten.'
 
Door: Nationale Recreatiegids