Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Artis opent volgend jaar een tweede museum, gewijd aan de mens

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Artis opent eind volgend jaar de deuren van een nieuw museum: het ARTIS-Groote Museum. Het Groote Museum gaat over de mens, en zal gehuisvest worden in het eerste museumgebouw van Amsterdam, daterend uit 1855. Na jarenlange inhoudelijke ontwikkeling is het museumontwerp nu afgerond en opent Artis straks, na Micropia, de deuren van haar tweede museum. Dit meldt Artis.
De realisatie van het Groote Museum is een belangrijke stap in de vernieuwing van Artis. Aan dieren, planten, microben en het universum wordt nu ook de mens toegevoegd. Want in deze tijd kunnen we de wereld niet meer zien zonder de mens en zijn rol hierin. 
 

Emotionele expeditie 

 
In het Groote Museum wordt de bezoeker met zijn eigen lichaam, kunstinstallaties, organische materialen, geuren en geluiden meegevoerd op een emotionele expeditie en stelt zichzelf vragen als “Wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar wil ik naartoe? Wat is het om mens te zijn, en ben ik alleen of ben ik verbonden? Maatschappelijke thema’s zoals circulariteit, mobiliteit, kunst, consumptiepatronen, voeding en gezondheid zijn verwerkt in vaste opstellingen. Bij alle opstellingen is het menselijk lichaam het vertrekpunt.
 

Werkplaats

 
Uniek is dat het Groote Museum bestaat uit de museumexpeditie en een werkplaats. Deze twee functies lopen in elkaar over en versterken elkaar. De werkplaats is een plek voor verdieping en interactie met een dagelijkse programmering. Experts delen hun kennis met bezoekers en meerdere malen per dag worden vrij toegankelijke workshops gegeven. Voor scholieren, studenten en jonge professionals komen op maat gemaakte workshops, aansluitend op de curricula. Bedrijven, organisaties, beleidsmakers en wetenschappers kunnen er straks terecht voor samenkomst, debat en verdieping. Ook wordt ruimte geboden aan kunstenaars. Dit alles om inzicht te verschaffen en de noodzakelijke, maatschappelijke veranderingen in denken en doen teweeg te brengen. 
 

Best bewaarde geheim van Amsterdam 

 
Het Groote Museum is gebouwd tussen 1852 en 1855 als het eerste museumgebouw van Amsterdam. Het was een plek van samenkomst en vervulde een belangrijke sociale en culturele rol in Amsterdam in de 19e eeuw en eerste helft van de 20e eeuw. Het wordt wel het best bewaarde geheim van Amsterdam genoemd omdat de deuren sinds 1947 gesloten zijn. De vernieuwing en restauratie van dit rijksmonument is gestart in 2017 en zal in 2021 gereed zijn. Het vernieuwde en gerestaureerde gebouw zal een belangrijk collectiestuk van het museum zijn en de bezoekerservaring versterken. 
 

Crisis als stimulans 

 
“De huidige tijd onderstreept nog eens de urgentie dat we meer inzicht moeten krijgen in onszelf en de relatie met de wereld om ons heen. Het is een extra stimulans om door te gaan met de realisatie van het Groote Museum, hoe uitdagend ook. Het museum geeft straks een groot publiek inzicht in zichzelf in relatie tot zijn of haar omgeving en de aarde waarop we leven” aldus Rembrandt Sutorius, Artis-directeur. 
 
Door: Nationale Bouwgids
 
05 december '24 (18:17)

Industrie verlaagt uitstoot minder sterk dan twee jaar geleden, volgens PBL

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie leiden tot een kleinere afname van broeikasgassen in vergelijking met twee jaar geleden. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de plannen heeft geanalyseerd.

05 december '24 ( 9:27)

Uitgifte nieuwe aandelen drukt koers Avantium op Damrak

Avantium is donderdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics haalde ruim 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met korting werden verkocht. Woensdag liet het chemiebedrijf al weten voor 35 miljoen euro aan nieuwe leningen te hebben afgesloten. Het geld is bedoeld om de opstartfase van zijn fabriek voor bioplastics in Delfzijl te financieren. Het aandeel werd bijna 15 procent lager gezet.

05 december '24 ( 8:32)

Nederlandse productie van groene waterstof loopt gevaar, waarschuwt branche

De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

02 december '24 ( 8:38)

Activiteiten in de Nederlandse industrie nemen sterker af in november

De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Die krimp van de industriële activiteit was zelfs de sterkste die dit jaar is gemeten.

21 november '24 (14:48)

Industrie ziet omzet stijgen, maar ook meer faillissementen

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste stijging na vijf kwartalen op rij waarin de omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder. Wel gingen er meer bedrijven failliet in de industrie en verslechterde de winstgevendheid opnieuw.

12 november '24 (11:18)

Zoeterwoude krijgt een onderzoekscentrum van Heineken

Heineken gaat een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend. In het centrum zullen bestaande producten en processen worden verbeterd en ook nieuwe producten worden ontwikkeld.

02 september '24 (11:03)

Windmolens en zonnepanelen producenten zetten ze steeds vaker uit

DEN HAAG (ANP) - Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

23 juli '24 ( 8:18)

Nieuwe huurders gevonden voor leegstaande Big Bazar-winkels

Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.

23 juli '24 ( 7:17)

Krimp in bedrijfsinvesteringen na flinke groei in 2023

Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.