Tata Steel ultimatum

De onrust die bij Tata Steel in IJmuiden is ontstaan door het plotselinge vertrek van directeur Theo Henrar is nog lang niet voorbij. Vakbond FNV dreigt met acties als de Europese directie van het staalbedrijf niet met een goede verklaring komt voor dat vertrek. Daarnaast wil FNV dat Tata Steel zich houdt aan een werkgelegenheidspact dat eerder werd afgesloten. Een ultimatum van de vakbond loopt om 16.00 uur af.

In het werkgelegenheidspact werd afgesproken dat er tot oktober 2021 geen ontslagen vallen bij de voormalige Hoogovens. FNV eist nu ook dat dat pact met vijf jaar wordt verlengd. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijker dat Tata Steel Europe aan de eisen van de bond zal voldoen. Het staalbedrijf is al enige tijd bezig met reorganisatieplannen. Die leidden al eerder tot ophef bij de werknemers in IJmuiden omdat er relatief veel ontslagen bij de Nederlandse vestiging zouden vallen volgens uitgelekte plannen.

Donderdag grote vergadering

FNV heeft overigens al voorgesorteerd op het afwijzen van de eisen. Voor donderdag heeft het een vergadering belegd voor de 4.000 Tata-werknemers die lid zijn van de bond. Die vergadering wordt op het parkeerterrein De Bazaar in Beverwijk gehouden. De leden kunnen dan in hun auto de vergadering volgen als ze dat willen.

Door: ANP