Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tata Steel IJmuiden: patstelling tussen boos personeel en leiding

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bij Tata Steel in IJmuiden lijkt tussen vakbond FNV en de leiding van het bedrijf een patstelling bereikt. Met een reeks stakingen bij afdelingen proberen werknemers de leiding van het bedrijf te bewegen om af te zien van de beoogde reorganisatie. Volgens Tata Steel Europe (TSE) zelf zijn de eisen van de bond irreëel waarbij de boosheid wordt gevoed door valse aannames.

Op maandag legden onder meer werknemers van de technische dienst en inspectieafdelingen het werk neer na eerdere acties bij andere afdelingen. De ophanden zijnde reorganisatie kost circa duizend werknemers hun baan. Op 1 juli valt volgens FNV de beslissing over de eventuele ontslagen, omdat door de coronacrisis dit plan voor even in de ijskast ging.

Het vertrek van topman Theo Henrar van Tata Nederland, die naar verluidt pal stond voor de Nederlandse belangen en daarmee een sta in de weg voor de beoogde reorganisatie, zette kwaad bloed bij de medewerkers. Verder is personeel in IJmuiden ontstemd over het idee dat ze moeten opdraaien voor de verliezen van met name de Engelse vestiging van Tata.

Ingrepen

Volgens TSE zijn ingrepen noodzakelijk. Het beeld dat het geld in IJmuiden wordt verdiend en in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgegeven is volgens de onderneming niet terecht. Ook in IJmuiden wordt al twee jaar geen winst gemaakt en dividend uitgekeerd. De opstelling van de vakbond wekt verbazing.

Sinds het verlopen van de deadline op 2 juni is er volgens FNV geen contact meer geweest met TSE. Maar de staalmaker zegt op zijn beurt geen reactie te hebben ontvangen van FNV nadat het voor nieuw overleg was uitgenodigd.

"Pas op het moment dat Tata bereid is fundamentele stappen te zetten wat betreft onze eisen, zijn we bereid te praten", aldus Roel Berghuis van FNV. Hij wil onder meer de toezegging dat de werkgelegenheid vijf jaar lang ongewijzigd blijft. Verder gaat het de bond om de koers van het bedrijf. Zo willen de medewerkers absoluut niet dat Tata Steel Nederland en Tata Steel UK bij elkaar gevoegd worden.

Volgens TSE klopt het beeld dat FNV schetst niet. Het bedrijf legt uit dat in de voorbije jaren miljarden in de locatie IJmuiden zijn gestoken. De beoogde kostenbesparingen van 700 miljoen euro hebben maar voor 20 procent effect op het personeelsbestand. Daarbij gaat het voornamelijk om kantoorbanen. De stakingen gebeuren daarentegen veelal op de 'vloer'.

FNV sluit acties door personeel op kantoor niet uit. Berghuis benadrukt dat het geld voor investeringen ook in IJmuiden is verdiend. Daarbij ging ook 1 miljard euro aan dividend naar de Britten.

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.