Alliantie van Evenementenbouwers

De organisatoren van festivals, concerten en sportwedstrijden zijn positief over de versoepelde coronamaatregelen die vanaf volgende week woensdag gelden. Dat zegt Rotterdam Ahoy-directeur Jolanda Jansen namens de Alliantie van Evenementenbouwers.

Premier Mark Rutte maakte bekend dat grotere bijeenkomsten vanaf 1 juli weer zijn toegestaan. Er geldt geen maximaal aantal bezoekers meer als er van tevoren een checkgesprek plaatsvindt en anderhalve meter afstand wordt gehouden. "Het is een hele mooie eerste stap voor onze sector", reageert Jansen.

Wel benadrukt Jansen dat er ondanks de versoepelingen geen rendabel businessmodel is. Bij evenementen zijn vanwege de anderhalve meter afstand een stuk minder bezoekers welkom dan normaal. "De Ziggo Dome en Ahoy bijvoorbeeld hebben normaal een capaciteit van 16.000 man. Dat is nu zo'n 3500. Dat is natuurlijk fors minder en dat dekt de kosten niet."

Wennen

Ook voor artiesten zal het wennen zijn om legere zalen in te kijken. "Artiesten zullen vooral blij zijn dat ze weer kunnen spelen, maar het is voor hen ook gek dat ze op de tribune lege stoelen zien. We zullen moeten uitdenken hoe we dat gaan aanpakken."

Niet alleen over de inrichting van de zalen en het publiek dat mogelijk niet luidkeels kan meezingen wordt nagedacht. Ook wordt gekeken of er mogelijk weer festivals kunnen worden georganiseerd later in het jaar. "Bijna alles is natuurlijk geannuleerd of verplaatst naar volgend jaar. Nu gaan we kijken naar wat we wel nog kunnen doen deze zomer."

Door: ANP