Sapiens, Valley, Zuidas Amsterdam (beeld via persbericht Naturalis)

Op de Amsterdamse Zuidas komt in 2021 ‘Sapiens’, een broedplaats waar jongeren uit de wetenschap, overheid, bedrijfsleven en kunsten met elkaar gaan werken aan projecten die tot een beter leven op aarde moeten leiden. Het creatieve centrum zal worden wordt gebruikt als museum, werkplaats en debatcentrum. Dit meldt Naturalis Biodiversity Center.

Het initiatief is afkomstig van Naturalis Biodiversity Center, Vrije Universiteit Amsterdam, Architectenbureau MVRDV en ontwikkelaar EDGE. Zij zoeken momenteel partners om de krachten te bundelen ‘om in deze inspirerende omgeving met ambitie en lef te werken aan de ommekeer: een betere leefomgeving voor mens en natuur’, zo meldt het persbericht. Hierbij draait het om ‘samen leren, ondernemen, innoveren, handelen en denkkracht inzetten voor het leven op aarde, waarbij de nieuwe generatie jonge talenten het voortouw neemt’. Benji Kusters, rijkstrainee: “We moeten dit concept durven neer te zetten. Nu is dé tijd.” 
 

Sapiens: lab, museum, denktank, platform, werkplaats

 
Sapiens is een uniek concept dat elementen van een museum, een laboratorium, een werkplaats en een denktank in zich verenigt, om de enorme vragen op te pakken die de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan ons stellen. 
 
Naturalis Biodiversity Center is het nationale onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit en verzorgt naast historische en actuele kennis over de stand van zaken over biodiversiteit onder andere ook expertise over specifieke soorten en ecosystemen en state-of-the-art onderzoekstechnieken. Het Amsterdam Sustainability Institute van de Vrije Universiteit heeft de rol om vanuit een breed maatschappelijk perspectief onderzoek, samenhang en studenten te leveren die aan de projecten werken. 
 

Sapiens komt in duurzaam, groen gebouw van de toekomst

 
Sapiens is onderdeel van Valley aan de Zuidas in Amsterdam. Valley is een ontwerp van vermaard architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV en wordt ontwikkeld door EDGE. Sapiens is toegankelijk voor iedereen die mee wil werken, geïnspireerd wil worden of nieuwsgierig is naar de rol van de mens op aarde en de bijdrage die we samen kunnen leveren om onze planeet beter achter te laten dan we nu lijken te gaan doen. Juist in deze zakelijke en dicht bebouwde omgeving, waar zo zichtbaar is wat de invloed van de mens is, willen we blijvend werken aan een duurzame toekomst. Als bijzonder duurzaam, groen en energiegevend gebouw is Valley hiervoor de best denkbare locatie. Wetenschap, goede doelen, ondernemers, overheden, media, horeca en cultuur komen samen in dit spraakmakende gebouw en zo ontstaat er de juiste energie voor nieuwe ontwikkelingen.
 
Nieuwsgierig? Een film over het Sapiens-initiatief vind je hier
 
Door: Nationale Bouwgids