Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BAM, Heijmans en Boskalis stijgen op rood Damrak

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De AEX-index op de beurs in Amsterdam is donderdag met verlies de dag uitgegaan. Ook elders in Europa eindigden de beurzen in het rood. Uitzonderingen op de Amsterdamse beurs waren bouwers als BAM en Heijmans. Ook baggeraar Boskalis steeg flink na kwartaalcijfers. De stemming in Europa werd in algemene zin gedrukt door zorgen over het economische herstel in de Verenigde Staten en Europa naar aanleiding van de notulen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 1,4 procent in de min op 552,44 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 801,60 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,6 procent in.

In de AEX boekten alleen biotechnoloog Galapagos en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield winst met plussen van 2,9 procent. Adyen was een van de grote verliezers met een min van 2,7 procent. Het betaalbedrijf profiteerde in de eerste jaarhelft van de toename van het online winkelen, mede door de coronacrisis, maar de resultaten vielen tegen. Ook heeft Adyen in Azië klanten gewonnen door de problemen bij de Duitse branchegenoot Wirecard. Analisten van KBC Securities verlaagden hun advies voor Adyen.

BAM

Bouwbedrijf BAM had flink last van de coronapandemie en sloot de eerste jaarhelft af met een verlies van dik 234 miljoen euro. Het bedrijf had de markten al gewaarschuwd voor een negatief resultaat. Voor de tweede jaarhelft is de bouwer wel positiever en het aandeel dikte 4,1 procent aan. Concurrent Heijmans, die vrijdag met cijfers komt, klom 7,6 procent.

Boskalis was de grote winnaar bij de middelgrote bedrijven met een plus van ruim 13 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener kijkt tevreden terug op de eerste jaarhelft waarin het bedrijf naar eigen zeggen operationeel bijzonder goed heeft gepresteerd ondanks de coronacrisis. Het bedrijf wist de winstgevendheid op te voeren en gaat de inkoop van eigen aandelen hervatten.

De euro was 1,1857 dollar waard, tegen 1,1909 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 42,47 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 44,79 dollar per vat.

Door: ANP

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.