Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwbedrijf Heijmans wil een landelijk 'werkbare stikstofnorm'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bouwbedrijf Heijmans wil een landelijk werkbare stikstofnorm. Door de coronapandemie is de stikstofdiscussie naar de achtergrond gedrongen. "Zorgelijk", noemt topman Ton Hillen dat. "Tot op heden lijkt de bouw als enige getroffen door de uitspraak van de Raad van State vorig jaar, met vertraagde vergunningen en vertraagde tenders van grote infra-projecten."

Hillen voorziet nog meer vertragingen in de infrasector. Onderhoud en renovatie zal door blijven gaan, maar grote infraprojecten moeten doorgang blijven vinden, vindt hij. Daar moet dan wel een consistent beleid voor komen, zei hij tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in Amsterdam. De eerder aangekondigde verandering in de huidige geluidsnorm kan ook roet in het eten gooien van woningbouw. "Woningen die betaalbaarder moeten worden, komen onder druk te staan en huizenprijzen zullen dan stijgen." Het kabinet haalt zo haar doelstellingen van 1 miljoen woningen in 2030 niet, zegt Hillen.

Over het eerste half jaar kan het bouwbedrijf tevreden zijn, met gestegen omzet en een orderboek op niveau met 2 miljard euro. "We staan er best goed voor." Heijmans heeft geen aanspraak hoeven maken op maatregelen van de overheid, zoals NOW-regelingen of uitstel van het betalen van belastingen. De productiviteit bleef op peil en ligt nu zelfs boven het niveau van vorig jaar. De bevoorrading en het transport was door minder files efficiënter en er zijn geen projecten stilgevallen.

Corona

Maar ook bij Heijmans sloeg corona toe. Eén medewerker is aan de gevolgen van het virus overleden, een tiental medewerkers heeft op de intensive care gelegen. Mede daardoor lag het ziekteverzuim daarom op tien procent dit jaar, een ruime verdubbeling ten opzichte van het gemiddelde van 4,5 tot 5 procent per jaar. Hillen benadrukt het belang van bewustzijn. "Juist in deze tijd, waarin een deel van Nederland denkt dat het virus zal overwaaien. We moeten het virus in acht blijven nemen."

Voor de rest van het jaar is Hillen positief. "Het huis is goed op orde, door alle maatregelen die we eerder al namen." Er liggen ook geen overnames of activiteiten in het buitenland in het verschiet. In 2016 verkocht Heijmans al de buitenlandse activiteiten en legde de focus op Nederland. Voor aandeelhouders zijn de vooruitzichten eveneens eventueel positief. Als alle resultaten goed blijven, kan Heijmans over dit jaar misschien alsnog dividend uitkeren, aldus Hillen.

Door: ANP

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.