Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

AEX: Heijmans levert winst in

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een klein verlies gesloten. Elders in Europa was het sentiment eveneens licht negatief. In de hoofdindex op het Damrak was er een hoofdrol weggelegd voor techinvesteerder Prosus. Verder ging de aandacht uit naar Heijmans dat de boeken opende. Het bouwbedrijf zag een eerdere winst verdampen.

De AEX-index verloor uiteindelijk 0,2 procent tot 551,37 punten. De MidKap zakte 0,3 procent, tot 799,33 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs speelden tot 0,5 procent kwijt.

Prosus sloot met een winst van 4,4 procent en was daarmee dagwinnaar in de AEX. Moederbedrijf Naspers maakte tijdens zijn aandeelhoudersvergadering bekend de kloof tussen de eigen marktwaarde en de waarde van zijn belang in de Chinese internetgigant Tencent te willen verkleinen. Daarvoor zijn volgens het bedrijf investeringen en groei van zijn kernbedrijven noodzakelijk.

Adyen stond met een verlies van 3,7 procent bij de sterkste dalers. Bestuurders van het betalingsbedrijf hebben ongeveer 15 procent van de aandelen die ze bezitten verkocht. Volgens de leiding van het bedrijf, waaronder topman Pieter van der Does, betekent de verkoop niet dat ze minder vertrouwen in Adyen hebben.

Heijmans

Heijmans verloor na een hoger begin uiteindelijk 0,8 procent aan beurswaarde. De bouwer wist het eerste halfjaar goed door te komen ondanks de coronacrisis. Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat steeg met ruim een tiende. Verder bleef de orderportefeuille volgens het bedrijf op een goed niveau. Voor heel 2020 rekent de bouwer voorlopig op een omzet en bedrijfsresultaat die minimaal gelijk zijn aan vorig jaar.

In de MidKap stond fitnessketen Basic-Fit bovenaan met een plus van 3,4 procent. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een verlies van 2,5 procent. Euronext won 0,8 procent. De beursuitbater en de Italiaanse staat willen naar verluidt tussen de 300 miljoen en 350 miljoen euro neertellen voor een belang van 60 procent in het obligatieverhandelplatform MTS.

In Frankfurt sloot Bayer 0,6 procent lager. Het Duitse chemie- en farmacieconcern heeft in de Verenigde Staten rechtszaken om een anticonceptiemiddel geschikt voor omgerekend ruim 1,3 miljard euro. Met de schikking is zo'n 90 procent van de 39.000 rechtszaken tegen Bayer opgelost.

De euro was 1,1780 dollar waard, tegen 1,1857 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,9 procent tot 41,60 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent minder op 43,70 dollar per vat.

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.