Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tata Steel steekt miljoenen in beperken overlast IJmuiden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Staalbedrijf Tata Steel trekt 300 miljoen euro uit voor het beperken van de overlast in IJmuiden. Door gerichte investeringen moet in de omgeving van de voormalige Hoogovens minder te merken zijn van stof en vervelende geur. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de verlangens van gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) van de provincie Noord-Holland.

Volgens Tata bestaat het programma met de naam Roadmap+ uit enkele nieuwe maatregelen en worden andere maatregelen uit een vorig jaar gepresenteerd plan van aanpak versneld uitgevoerd. Zo wordt onder meer een DeNOx-installatie gerealiseerd op de pelletfabriek op het terrein. Die installatie vermindert de uitstoot van stikstof (NOx), maar ook die van fijnstof en zware metalen. Deze installatie kost 150 miljoen euro.

Verder moet de overlast van Kooks- en Gasfabriek 2 worden verminderd door de afdichting aan te passen. Ook wordt daar gekeken naar een nieuwe afzuigtechniek. Daar wordt 50 miljoen euro voor uitgetrokken.

Aanpakken stikstofuitstoot

Ook de Staalfabriek krijgt een nieuwe afzuiging, terwijl de afzuigcapaciteit van Hoogovens 6 wordt verbeterd. Bij de aanvoer van grondstoffen wordt gekeken hoe kan worden gezorgd dat er minder stof verwaaid. Ook bij de verwerking van het zogenoemde converterslak (een bijproduct van de staalproductie) gaat Tata de stofuitstoot aanpakken.

Volgens bestuursvoorzitter Hans van den Berg van Tata Steel Nederland heeft zijn bedrijf dezelfde ambitie als Olthof voor het verminderen van emissies en overlast. "Wij hebben de afgelopen periode natuurlijk niet stilgezeten en daarom kunnen wij met de invoering van deze maatregelen zelfs nog meer aanpakken. Uiteraard gaan we dit in goed overleg met de provincie en de gemeenten doen." Volgens Tata gaat het nieuwe pakket maatregelen verder dan de wet vraagt.

Vakbond FNV is blij met de investering. "Wij willen graag dat de voormalige Hoogovens ook in de toekomst kan blijven bestaan. Daarvoor zijn dit soort investeringen onontbeerlijk", zegt bondsbestuurder Roel Berghuis.

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.