Normal_rss_entry-288208

Huib Maaskant kan zich de beste miniatuurbouwer van Nederland noemen. De Soestenaar heeft het SBS6-programma Klein maar fijn gewonnen. "Erg bijzonder", zegt Huib over de overwinning tegen ANP.

In Klein maar fijn, gepresenteerd door Jan Versteegh, nemen miniatuurbouwers het tegen elkaar op in verschillende opdrachten. De jury kiest elke aflevering wie deze het beste heeft uitgevoerd en wie uit de wedstrijd ligt. Huib had totaal niet verwacht dat hij zou winnen. "Alle deelnemers waren heel goed, iedereen op zijn eigen manier. Het was racen tot het laatste moment", aldus Huib. In het dagelijks leven werkt hij als freelance copywriter en creative director. Zijn vrije tijd vult hij met zijn hobby als modelbouwer.

Voor de finale bouwde hij een "ode aan de modelbouwer". Het werk is een model in een model met onder meer de schuur van een modelbouwer met een heel klein modeltreintje in de tuin. "Het venijn zit hem in de details", vertelt hij over het werk. De tijdsdruk was hoog om het werk af te krijgen. De finalisten kregen vijf dagen voor de laatste opdracht. "Als het niet een competitie was geweest, had ik er eerder vijf weken voor genomen", zegt Huib grappend.

Zilverpapier

De voorliefde voor miniatuurbouwen komt uit zijn jeugd. "Net zoals veel jongetjes vroeger had ik een elektrische trein zoals mijn vader. Dat is dan toch wel leuk om weer op te pakken, ook als je wat ouder bent", vertelt hij. Huib is inmiddels 20 jaar "echt serieus aan het bouwen". "Je rolt er een beetje in, hoe verder je komt hoe leuker het wordt."

Nu Klein maar fijn voorbij is, focust Huib zich weer op zijn YouTube-kanaal. Daarop post hij "prutsvlogs" en andere video’s van zijn miniatuurwerken. "Ik heb zin om meer miniaturen met water in de omgeving te maken", zegt hij. "Als je weet hoe het moet kun je in een paar uur van zilverpapier een woeste zee maken."

Door: ANP