Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grootste podium ooit opgebouwd in Ahoy Rotterdam

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nooit eerder werd er in Rotterdam Ahoy een groter podium gebouwd, maar voor het Eurovisie Songfestival wordt uitgepakt. De 39 kandidaten staan over een paar weken op een podium dat ruim de helft van de zaal beslaat met daarachter een videoscherm van 52 meter breed dat deels over de tribunes loopt.
Alles is in een paar weken tijd uit de grond gestampt. De eerste vrachtwagens met spullen voor het songfestivalpodium reden op zondag 11 april Ahoy binnen. Sindsdien zijn honderden crewleden dag en nacht bezig geweest met de opbouw van het podium.
 
"Het gaat heel goed", zegt Erwin Rintjema, hoofd technische productie, tegen het ANP. "We zijn nu een paar dagen verwijderd van klaar. We liggen helemaal op schema, misschien zelfs een klein beetje voor."
 

Complex

 
In de afgelopen tien dagen werden onder meer 1700 lampen in het dak gehangen, het complexe videoscherm van 52 meter breed en 12 meter hoog neergezet en een podium gebouwd waarin LED-vloeren zijn verwerkt. "Er zit ook heel veel beweging in de set. Zelfs het videoscherm kan bewegen", aldus Rintjema. "Daarin zat de meeste uitdaging."
 
Op zaterdag 8 mei moeten alle puntjes op de i staan. Dan staan de songfestivaldeelnemers voor het eerst op het podium. Na een reeks technische repetities, die maandag starten, wordt vanaf volgende week donderdag gerepeteerd met stand-ins. Vanaf 8 mei is het aan de artiesten om hun act te oefenen in Ahoy. Normaal gesproken hebben ook de bouwers en technici tijdens dergelijke repetities nog de mogelijkheid om dingen aan te passen, maar met het oog op het wedstrijdelement gaat alles bij het Eurovisie Songfestival net iets anders.
 
Hoe het enorme podium op televisie overkomt, is op dinsdag 18 mei voor het eerst te zien. Dan staat de eerste halve finale op het programma. De tweede halve finale is op donderdag 20 mei. Wie het Eurovisie Songfestival 2021 wint, wordt op zaterdag 22 mei duidelijk aan het einde van de grote finale. Omdat Nederland gastland is, is onze inzending Jeangu Macrooy al verzekerd van een finaleplaats.

Door: ANP
18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.