Normal_1619090702

Nooit eerder werd er in Rotterdam Ahoy een groter podium gebouwd, maar voor het Eurovisie Songfestival wordt uitgepakt. De 39 kandidaten staan over een paar weken op een podium dat ruim de helft van de zaal beslaat met daarachter een videoscherm van 52 meter breed dat deels over de tribunes loopt.

Alles is in een paar weken tijd uit de grond gestampt. De eerste vrachtwagens met spullen voor het songfestivalpodium reden op zondag 11 april Ahoy binnen. Sindsdien zijn honderden crewleden dag en nacht bezig geweest met de opbouw van het podium.
 
"Het gaat heel goed", zegt Erwin Rintjema, hoofd technische productie, tegen het ANP. "We zijn nu een paar dagen verwijderd van klaar. We liggen helemaal op schema, misschien zelfs een klein beetje voor."
 

Complex

 
In de afgelopen tien dagen werden onder meer 1700 lampen in het dak gehangen, het complexe videoscherm van 52 meter breed en 12 meter hoog neergezet en een podium gebouwd waarin LED-vloeren zijn verwerkt. "Er zit ook heel veel beweging in de set. Zelfs het videoscherm kan bewegen", aldus Rintjema. "Daarin zat de meeste uitdaging."
 
Op zaterdag 8 mei moeten alle puntjes op de i staan. Dan staan de songfestivaldeelnemers voor het eerst op het podium. Na een reeks technische repetities, die maandag starten, wordt vanaf volgende week donderdag gerepeteerd met stand-ins. Vanaf 8 mei is het aan de artiesten om hun act te oefenen in Ahoy. Normaal gesproken hebben ook de bouwers en technici tijdens dergelijke repetities nog de mogelijkheid om dingen aan te passen, maar met het oog op het wedstrijdelement gaat alles bij het Eurovisie Songfestival net iets anders.
 
Hoe het enorme podium op televisie overkomt, is op dinsdag 18 mei voor het eerst te zien. Dan staat de eerste halve finale op het programma. De tweede halve finale is op donderdag 20 mei. Wie het Eurovisie Songfestival 2021 wint, wordt op zaterdag 22 mei duidelijk aan het einde van de grote finale. Omdat Nederland gastland is, is onze inzending Jeangu Macrooy al verzekerd van een finaleplaats.

Door: ANP