Nieuw kabinet moet tempo maken met verduurzaming
Urgenda-directeur Marjan Minnesma roept het toekomstige kabinet op "te doen wat nodig is en niet wat sommigen denken dat haalbaar is". Zo moeten er wat haar betreft concrete stappen worden gezet richting een uitstootvrije staal- en chemische industrie, en naar meer windenergie op zee en duurzame productie van waterstof. "De komende tien jaar moet de omslag plaatsvinden", aldus Minnesma.
Het stikstofprobleem moet snel worden aangepakt, hebben Mark van den Tweel van Natuurmonumenten en Marjolein Demmers van Natuur & Milieu aan de informateur laten weten. Beide organisaties kwamen onlangs met boeren- en ondernemerspartijen een plan overeen om de stikstofcrisis op te lossen. Ze hebben dit voorstel nog eens onder de aandacht van Hamer gebracht.
Windparken op zee
Volgens Olaf van der Gaag van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie is het belangrijk dat duurzame keuzes consequent goedkoper zijn. "Als dat alles duurder is dan gaan mensen en bedrijven het niet doen." Hij vindt het van groot belang dat een nieuw kabinet nog dit jaar knopen doorhakt over de bouw van nieuwe windparken op zee.
Carolien Gehrels, die namens de industrie aan het Klimaatakkoord meewerkte, benadrukt dat verduurzaming en geld verdienen goed samen kunnen gaan. "De industrie kan een vliegwiel zijn voor groen herstel." Ook zij vindt dat er snel meer windparken op zee moeten komen. Ook in de woningbouw ziet zij grote opgaven liggen.
Ouderenorganisaties
Hamer sprak donderdag eveneens met ouderenorganisaties. "We hebben aangegeven wat urgent is, wat de lessen zijn vanuit corona en wat verder weggekeken hoe je een aantal dingen zou kunnen aanpakken", aldus John Kerstens van de Koepel Gepensioneerden. Samen met de ouderenbonden ANBO, kbo-pcob en NOOM wil hij onder andere dat er meer geschikte woningen voor senioren komen en dat de koopkracht van de ouderen er niet verder op achteruitgaat.
Vrijdag spreekt Hamer met deskundigen over digitalisering.
Door: ANP