Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV pleit voor behoud en vergroening Tata Steel IJmuiden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vakbond FNV wil dat de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden behouden blijven, maar ook dat er een grotere verduurzamingsslag plaatsvindt. Om dat te realiseren is de steun van de overheid nodig. Op het Plein voor de Tweede Kamer maakt FNV later op donderdag zijn wensen en bedenkingen duidelijk, ook met het aanbieden van een petitie.

Volgens FNV is de toekomst van de hoogovens in IJmuiden onzeker. De Indiase eigenaar is bezig de Britse tak van de Nederlandse tak los te koppelen. Daarbij staat IJmuiden volgens FNV in de etalage. Eigenaar Tata Steel zou om die reden ook niet bereid zijn om nog heel veel geld te steken in de verduurzaming van het complex.

In de huidige plannen voor Tata Steel IJmuiden om te vergroenen wordt gebruik gemaakt van het opslaan van de uitgestoten CO2 in de bodem van de Noordzee. Veder gaat Tata sneller dan gepland de overlast van het hoogovencomplex in IJmuiden beperken. De stappen zoals het plaatsen van stofschermen en het overkappen van de opslag en toevoer van grondstoffen zorgen over twee jaar voor 85 procent minder stankoverlast en 65 procent minder stof die van het terrein van de voormalige Hoogovens verwaait.

Groene stroom

Volgens FNV kan de fabriek nog sneller verduurzamen. Daarvoor kwam FNV ook met een plan. Het huidige productieproces op kolen en grijze stroom kan binnen vijf jaar voor een groot deel worden vervangen door een productieproces op groene stroom, aardgas en later ook waterstof. Dat zorgt voor fors minder uitstoot van CO2 en fijnstof.

De kosten voor de bouw van de nieuwe installaties schat FNV op zo'n 1,4 miljard euro. Volgens FNV zal dat geld niet door de eigenaar opgebracht worden, vanwege de verkoopplannen. "Daarom is de steun van de overheid ook hard nodig", aldus FNV. De subsidie die nu naar CO2-opslag gaat, moet wat de bond betreft al dan niet deels anders worden ingezet.

Publiek-private onderneming

Volgens FNV zijn de hoogovens in IJmuiden in de toekomst het beste af als een publiek-private onderneming. De overheid zou als aandeelhouder dan ook de verduurzaming van het complex in de gaten kunnen houden, zo is de gedachte. De staalindustrie in de regio IJmuiden is volgens FNV goed voor 9000 directe banen en zo’n 36.000 indirecte banen bij aannemers en toeleveranciers.

Tijdens de manifestatie in Den Haag zullen naast FNV-voorzitter Tuur Elzinga ook de directeur van Milieudefensie en de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland het woord nemen.

Door: ANP

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.