Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Amsterdamse kantorenmarkt toont herstel'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Amsterdamse kantorenmarkt toonde in het eerste kwartaal duidelijk herstel van de coronacrisis. Volgens een rapport van vastgoedadviseur Savills werden huurcontracten getekend voor bij elkaar 66.591 vierkante meter aan kantooroppervlak. Dat is meer dan in de voorgaande drie kwartalen, toen nog sprake was van een gemiddelde ingebruikname van 55.000 vierkante meter.

De markt werd onder meer aangejaagd door grote transacties van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, en ING. Zij waren goed voor respectievelijk 14.416 en 31.500 vierkante meter. Naast financiële dienstverlening blijft IT een belangrijke sector voor de Amsterdamse kantorenmarkt, constateert Savills.

De kantorenleegstand in de hoofdstad is op jaarbasis wel verder opgelopen, tot 6,1 procent van 5,2 procent in het eerste kwartaal van 2020. Maar dat is nog wel relatief laag als wordt vergeleken met voorgaande jaren. Volgens Savills speelt mee dat veel bedrijven vorig jaar hun huisvestingsbeslissingen uitstelden. Dat zou hebben geleid tot ruimere ruimere vraag-aanbodverhoudingen.

Binnenstad

In de binnenstad van Amsterdam is het aanbod het sterkst gegroeid, zegt IJsbrand Brunger, een van de deskundigen bij Savills. Dit komt volgens hem omdat veel kantoren in dit gebied nog voor de coronacrisis zijn gekocht door beleggers die van plan waren ze te renoveren en op grote schaal aan te bieden voor de verhuur.

Brungers collega Jordy Kleemans geeft aan dat de vooruitzichten voor de Amsterdamse kantorenmarkt positief zijn als wordt gekeken vanuit het perspectief van vastgoedbedrijven. Voor sommige kantoorgebouwen dreigt namelijk sluiting omdat ze niet energiezuinig genoeg zijn. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren minimaal energielabel C hebben, vanaf 2030 wordt label A de norm. Ruim een tiende van het Amsterdamse kantooroppervlak heeft momenteel nog energielabel D of slechter. Een deel van deze ruimte zal over anderhalf jaar waarschijnlijk onverhuurbaar zijn, waardoor de leegstand vanzelf weer zal teruglopen.

Door: ANP

02 september '24 (11:03)

Windmolens en zonnepanelen producenten zetten ze steeds vaker uit

DEN HAAG (ANP) - Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

23 juli '24 ( 8:18)

Nieuwe huurders gevonden voor leegstaande Big Bazar-winkels

Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.

23 juli '24 ( 7:17)

Krimp in bedrijfsinvesteringen na flinke groei in 2023

Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.