Normal_rss_entry-318009

Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis rekent op veel werk door de gevolgen van de recente wateroverlast in onder meer Limburg. Zo is Arcadis al benaderd door diverse publieke en private partijen voor het herstellen en voorkomen van schade. Naar aanleiding van het noodweer in België, Duitsland en Nederland heeft Arcadis ook een internationaal team opgericht voor het oplossen en voorkomen van wateroverlast bij onder meer gebouwen en infrastructuur in deze regio, vertelde topman Peter Oosterveer bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Volgens Oosterveer zijn de problemen in de regio "significant" en zal het opruimen van de schade en het voorkomen van toekomstige problemen veel tijd kosten. De topman kon nog geen verdere details geven over de klanten die het bedrijf al benaderd hebben.

Arcadis krijgt daarnaast steeds vaker opdrachten voor het beperken van de impact van klimaatverandering en voor het duurzaam verbeteren van leefomgevingen. "Er is bijna geen regio die niet beïnvloed wordt door klimaat, storm, wateroverlast en watertekort", zei Oosterveer. Volgens hem profiteert het Nederlandse bedrijf de laatste tijd van het economische herstel in de wereld en ziet Arcadis de vraag naar duurzame projecten toenemen, hoewel de onderneming ook nog steeds de gevolgen van de pandemie ervaart.

Omzet

De omzet kwam in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 1,3 miljard euro. Dat was nog een lichte daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar in de laatste maanden groeide de omzet weer. Het orderboek was ruim 7 procent hoger en de winst steeg met ruim een kwart tot 78 miljoen euro.

De recente omzetgroei dankt Arcadis vooral aan de flinke coronasteunprogramma's van diverse overheden, waardoor projecten voor duurzame infrastructuur in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie toenamen. Arcadis denkt dat het nieuwe infrastructuurplan van president Joe Biden mogelijkheden voor verdere groei oplevert. Het coronaherstelplan van de Britse overheid zal Arcadis waarschijnlijk ook meer toekomstig werk opleveren. In België, Polen, Frankrijk en Nederland ziet Arcadis eveneens mogelijkheden vanwege geplande overheidsuitgaven aan infrastructuur en de overgang naar hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie.

Extreem weer

Ook is er bij klanten meer aandacht voor het verminderen van CO2-uitstoot en projecten om de effecten op het milieu te verminderen. Volgens topman Oosterveer, die net aan zijn tweede termijn als topman is begonnen, is het einde van dit soort klimaatprojecten nog niet in zicht, mede vanwege de "aanhoudende ernstige impact van extreem weer" die in inmiddels in diverse gebieden speelt.

In Nederland verwacht Oosterveer dat er de komende jaren voor onderhoud aan bruggen, tunnels en viaducten hogere bedragen uitgetrokken zullen worden. Arcadis werkt al aan de Rotterdamse Van Brienenoordbrug en de Merwedebrug bij Gorinchem en gaat zich de komende jaren met bodemonderzoeker Fugro bezighouden met het herstel van bruggen en kademuren in Amsterdam.

Door: ANP