Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbond: twijfel aan bankroet papierfabriek Limburg om watersnood

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vakbond CNV twijfelt aan de noodzaak van een faillissementsaanvraag door de Limburgse papierfabriek Meerssen Papier. Volgens het bedrijf zou de watersnood in Limburg van half juli voor zoveel financiële schade hebben gezorgd, dat een bankroet onvermijdelijk is. Maar de vakbond stelt op basis van gesprekken met werknemers dat de nood niet zo hoog is als de directie van het bedrijf zegt.

De provincie Limburg, die ook betrokken is bij het proces, bestrijdt de twijfel van de vakbond. Meerssen Papier was niet direct bereikbaar voor commentaar, maar de provincie zegt betrokken te zijn geweest bij het proces en toestemming te hebben gegeven voor de aanvraag. In een brief aan Gedeputeerde Staten schrijft de provincie gegevens van de eigenaar te hebben geanalyseerd en stelt het dat het faillissement komt door "de aanzienlijke gevolgen van het hoogwater". De eigenaar zou daardoor niet meer aan betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

De papierfabriek, waar ongeveer veertig mensen werken, staat in Meerssen. Dat is een van de gemeenten die zwaar is getroffen door de overstromingen. De fabriek staat volgens CNV-bestuurder Ed Leunissen naast de Kleine Geul, die ook overstroomde. Volgens de directie zou het bedrijf daardoor minstens 2,5 miljoen euro schade hebben geleden. Dan gaat het met name om kapotte installaties, maar ook schade aan gebouwen en machines.

Volle orderportefeuilles

Maar de vakbondsman geeft aan dat het personeel spreekt van "volle orderportefeuilles en geboekte winst". Volgens hem zou de schade slechts enkele tienduizenden euro's zijn. "Leden zeggen dat er gewoon doorgewerkt kan worden." Hij heeft daarom de indruk dat de eigenaar eieren voor z’n geld kiest en de wateroverlast als argument aangrijpt om zich uit het bedrijf terug te kunnen trekken.

De fabriek werd in 2008, toen de papiermarkt door digitalisering instortte, al eens failliet verklaard, weet Leunissen. Destijds werkten er ongeveer tweehonderd mensen. De provincie greep toen in door de fabriek te kopen en zo werkgelegenheid te behouden. In 2018 verkocht de provincie het bedrijf aan Marsna Paper. Daarbij zou ook een "forse bruidsschat van 4,3 miljoen euro" zijn meegegeven om achterstallig onderhoud te kunnen uitvoeren.

Leunissen wil dinsdag, de dag waarop rechtbanken meestal uitspraak doen in faillissementsaanvragen, contact met de eventuele curator. Volgens hem moet de onderste steen boven en is de boosheid op de werkvloer "immens". Ook wil de bond de rol van de provincie onderzocht hebben. De rechtbank moet nog uitspraak doen.

Door: ANP

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.