Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Leerwerktraject in de bouw: een interessante optie voor werkgevers?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De bouwsector heeft te maken met een groot aantal problemen, waarvan het personeelstekort er slechts één is. En dat terwijl veel Nederlanders met het woningtekort hun hoop hebben gevestigd op de bouw. Juist in deze periode is het voor bouwbedrijven belangrijk om over voldoende en geschoold personeel te beschikken. Een creatieve oplossing: het leerwerktraject om professionals op te leiden in de bouw. 

Leren en werken in bouw

Veel bouwbedrijven hebben te maken met onvoldoende geschoold, dan wel simpelweg te weinig personeel. Er is behoefte aan mensen die met de handen willen werken. Hoe gaan we dit in de komende jaren vormgeven? Het aantal mensen dat van school komt is lang niet altijd toereikend, waardoor andere oplossingen nodig blijven. Eén van die oplossingen is het leerwerktraject: een traject waarin onder meer technici, timmermannen, schilders en lassers op de werkvloer worden opgeleid. Voor werkgevers betekent dit een directe en duurzame versterking van het personeelsbestand.

Hoe ziet dat leerwerktraject eruit?

Projecten binnen de bouwsector zijn doorgaans divers van aard, en datzelfde geldt voor de bedrijven die actief zijn in deze sector. Dat betekent dat niet elke werkzoekende in de bouw zomaar aan de slag kan bij een bedrijf naar keuze. Het vereist een zekere match tussen de expertise en mogelijkheden van de werknemer enerzijds, en de werkwijze van het bedrijf anderzijds. Juist dat komt samen binnen het leerwerktraject. Een leerwerktraject is betaald, waardoor men gedurende de opleiding al beschikt over de incentive om geld te verdienen.

Voor werkgevers in de bouw is een leerwerktraject de ideale oplossing om de juiste mensen in huis te halen. Het biedt ruimte om de werknemer in opleiding van dichtbij te beoordelen, zonder dat er garanties gegeven hoeven te worden op een al dan niet langer dienstverband.

Gebruikmaken van de mogelijkheden

De bouw heeft het niet makkelijk, en dat betekent dat men gebruik moet maken van de mogelijkheden die zich aandienen. Vakmensen die momenteel nog niet beschikken over de gewenste skills en expertise, kunnen dit opdoen binnen een leerwerktraject. De zogenaamde soft skills kunnen eenvoudig worden aangeleerd, en direct worden vertaald naar de werkvloer. Een laagdrempelige en effectieve work-around om mensen mee te nemen naar de volgende stap in de bouw.

Over welke skills hebben we het dan? Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan een opleiding tot werkvoorbereider of timemanager. Skills die goed aan te leren zijn, en die de werkdruk onder het huidige personeel kunnen doen afnemen.

Is een leerwerktraject financieel interessant?

Een belangrijke vraag die gesteld moet worden, want voor elke investering verwacht men, zeker binnen de bouw, een zekere output. Voor werkgevers in de bouw is er dan ook een financiële regeling op touw gezet, welke direct betrekking heeft op de Participatiewet. Zo kunnen bedrijven die mensen aannemen met een beperking of afstand tot de huidige arbeidsmarkt, financieel gecompenseerd worden. Een aantrekkelijke optie om nieuwe professionals op een effectieve manier op te leiden binnen de bouwsector. 

26 februari '24 ( 9:49)

Projectzonwering Nederland: de bouwsteen voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om na te denken over alle aspecten in ons leven als het gaat om duurzaamheid. Een cruciaal aspect dat kan bijdragen aan een groenere toekomst is het gebruik van zonwering bij gebouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het concept projectzonwering Nederland.

09 februari '24 ( 8:36)

Levering bouwstoffen: waar moet je op letten?

In de bouwsector is het leveren van bouwstoffen een zeer belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Of het nu gaat om beton, stenen, zand of cement, het is van cruciaal belang dat de juiste bouwstoffen op tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Het kiezen van de juiste leverancier voor bouwstoffen kan een groot verschil maken in termen van kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij de levering van bouwstoffen en hoe een gerenommeerd bedrijf zoals VMGroup je hierbij kan helpen.

22 januari '24 (14:01)

Voeg waarde en sfeer toe aan je huis

Heb je ooit nagedacht over het toevoegen van een overkapping aan huis? Niet alleen brengt het een esthetische verbetering, maar het biedt ook tal van voordelen die zowel de waarde van je woning kunnen verhogen als je dagelijks leven kunnen verrijken. Een overkapping biedt ook de perfecte gelegenheid om je eigen groene oase te creëren. Door het integreren van planten en bloemen binnen je overdekte buitenruimte, kun je een rustgevende en natuurlijke sfeer creëren. Het is bewezen dat groen om ons heen een positief effect heeft op ons welzijn.

03 januari '24 ( 8:34)

Kunststof buizen, duurzame oplossingen voor diverse industriële toepassingen

Kunststof buizen, met name PVC buis, polyethyleen buis en polypropeen buis, hebben een prominente plaats ingenomen in diverse industriële toepassingen. Deze kunststoffen bieden unieke eigenschappen die bijdragen aan efficiënte en kosteneffectieve oplossingen voor uiteenlopende industrieën.

02 januari '24 (10:20)

Het cruciale belang van omvormers voor zonne-energie

Duurzame energie, met zonnepanelen als populaire keuze, heeft een enorme impact gehad op de manier waarop huizen en bedrijven groene stroom opwekken. Maar achter het succes van zonnepanelen schuilt een essentieel component: de omvormer. In deze uitgebreide verkenning duiken we dieper in op het belang van omvormers in het verkrijgen van stroom via zonnepanelen. We bespreken verschillende soorten omvormers en benadrukken de voordelen die ze bieden aan huishoudens en bedrijven.

02 januari '24 (10:11)

De eerste kozijnen drive-thru van Nederland

Een drive-thru is niet nieuw, je kent het mogelijk al van andere bedrijven zoals leveranciers van bouwmaterialen. Je rijdt naar binnen met een voertuig en laad alles in wat je hebt besteld of direct nodig hebt. Alleen een drive-thru voor kunststof kozijnen bestond nog niet in Nederland, tot nu!

04 december '23 ( 9:00)

Licht boven de eettafel versterken met een lichtkoepel

Het belang van licht in onze leefruimtes, zoals de eetkamer, kan niet genoeg benadrukt worden. Om natuurlijk licht in deze zones te versterken, is het gebruik van lichtkoepels een innovatieve benadering. Deze koepels zijn niet alleen functioneel maar voegen ook esthetische waarde toe aan de ruimte. Vooral plexiglas lichtkoepels zijn populair vanwege hun duurzaamheid en helderheid, beschikbaar in diverse maten, van compacte 40×40 cm modellen tot ruimere varianten van 100×200 cm, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende woningtypes en dakafmetingen.

28 november '23 (10:48)

Coquillegieten voor het gieten van aluminium legeringen

Coquillegieten staat bekend om zijn vermogen om een breed scala aan gietstukken te produceren. Dit proces gebruikt een zware gietvorm, bestaande uit twee helften, wat het bijzonder geschikt maakt voor het gieten van aluminium legeringen. In dit blog verkennen we de veelzijdigheid, voordelen en overwegingen van coquillegieten.

27 oktober '23 (15:11)

Ontdek de bouwproducten van Hardeman

Als het aankomt op bouwprojecten, is het van cruciaal belang om te kunnen vertrouwen op de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte bouwproducten. Hardeman, een toonaangevend bedrijf in de bouwsector, begrijpt dit als geen ander. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1928, heeftHardeman zich gevestigd als een betrouwbare leverancier van hoogwaardige bouwproducten. In dit blogartikel nemen we een diepgaande kijk op enkele van de bouwproducten die Hardeman te bieden heeft en waarom ze een favoriete keuze zijn voor bouwers en aannemers wereldwijd.

13 oktober '23 (15:16)

De ongeëvenaarde voordelen van epdm dakbedekking in de schijnwerpers

Waarom kiezen voor epdm dakbedekking?


EPDM dakbedekking staat bekend om zijn uitstekende prestaties in de dakbedekkingsindustrie. Hier zijn enkele redenen waarom het een populaire keuze is onder huiseigenaren en professionals: