Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen vakmensen te vinden in de bouw? Dit kan je daar aan doen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De signalen vanuit de bouwsector staan allemaal op rood; het tekort aan vakmensen is nijpend. De doelstellingen om in 2030 een miljoen extra woningen te hebben gebouwd, als antwoord op de huidige woningnood, gaat op deze manier vermoedelijk niet gehaald worden. Dat vraagt om een creatieve aanpak. Waar vinden werkgevers in de bouw zo snel nieuwe mensen? Nou, bijvoorbeeld door één van onderstaande oplossingen aan te grijpen.  

Leren en werken: laagdrempelig en effectief

Het aantal, met name verschillende vakmensen waar naar wordt gevraagd is aanzienlijk. Dat wil echter niet zeggen dat er niemand meer in de bouw wil werken. Integendeel: er is nog altijd een groot aantal mensen dat de stap wil maken. Daarin spelen echter twee problemen: opleiding en ervaring. Om dat probleem te tackelen is het leerwerktraject een aantrekkelijke optie. Daarmee krijgt nieuw personeel de kans om zich te bewijzen op de werkvloer, terwijl zij een gedegen opleiding bij de werkgever volgen.

Het leerwerktraject geldt als snelste en misschien wel meest effectieve methode om het ontstane personeelstekort in de bouw op korte termijn op te lossen. Voordeel daarbij is dat werkgever en werknemer een duurzame relatie opbouwen. Het leerwerktraject en de actieve begeleiding maken dat werknemers een sterke band én gunfactor opbouwen bij de werkgever.

Sterkere band tussen opleidingen en werkvloer

In hoeverre is sprake van een soepele overloop tussen de opleiding en de werkvloer? Sluiten deze voldoende op elkaar aan? De komende jaren zullen de banden tussen opleiding en werkgevers nog sterker moeten worden aangehaald, om het gat tussenbeide niet te groot te laten worden. In de laatste jaren groeit het gat tussen de wens van de werkgever en de skills van de mensen die vanuit de opleiding het werkveld betreden. Die mismatch voorkomt een natuurlijke doorloop en versterkt de vraag naar geschoold personeel vanuit werkgevers.

Investeren in mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Nog altijd hebben we in Nederland te maken met een groot aantal mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zonde, en vooral erg onnodig. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt komen lastig of zelfs niet direct in aanmerking voor een functie. Een andere benaming is dan ook arbeidsbeperkt of arbeidsgehandicapt. Dat klinkt zwaar, maar dat hoeft het in de praktijk niet per definitie te zijn. Ook deze doelgroep kan een belangrijke rol vervullen binnen de bouw.

Wat betekent dit voor werkgevers? Zij maken in een dergelijke situatie gebruik van mensen met een, naar verwachting, lagere arbeidsproductiviteit. Dat kost de werkgever geld, en kan betekenen dat op de werkvloer extra begeleiding geboden moet worden. Om die gap voor de werkgever zo klein mogelijk te maken, komen zij in aanmerking voor loonkostensubsidie. Deze subsidie geldt als compensatie voor het gat tussen de verwachte en reële arbeidsproductiviteit van de persoon met een arbeidsbeperking- of handicap. Ook deze keuze mag overigens gezien worden als directe oplossing voor het tekort aan bouwpersoneel.

Met het huidige tekort aan (betaalbare) woningen komt steeds meer druk te liggen op de sector. Het vraagt om creatieve oplossingen, waarmee de doelstellingen voor nieuwe woningen in 2030 gehaald kan worden. Hoe dat zich gaat ontwikkelen? Zowel overheid als bedrijfsleven zijn aan zet. 

04 december '23 ( 9:00)

Licht boven de eettafel versterken met een lichtkoepel

Het belang van licht in onze leefruimtes, zoals de eetkamer, kan niet genoeg benadrukt worden. Om natuurlijk licht in deze zones te versterken, is het gebruik van lichtkoepels een innovatieve benadering. Deze koepels zijn niet alleen functioneel maar voegen ook esthetische waarde toe aan de ruimte. Vooral plexiglas lichtkoepels zijn populair vanwege hun duurzaamheid en helderheid, beschikbaar in diverse maten, van compacte 40×40 cm modellen tot ruimere varianten van 100×200 cm, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende woningtypes en dakafmetingen.

28 november '23 (10:48)

Coquillegieten voor het gieten van aluminium legeringen

Coquillegieten staat bekend om zijn vermogen om een breed scala aan gietstukken te produceren. Dit proces gebruikt een zware gietvorm, bestaande uit twee helften, wat het bijzonder geschikt maakt voor het gieten van aluminium legeringen. In dit blog verkennen we de veelzijdigheid, voordelen en overwegingen van coquillegieten.

27 oktober '23 (15:11)

Ontdek de bouwproducten van Hardeman

Als het aankomt op bouwprojecten, is het van cruciaal belang om te kunnen vertrouwen op de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte bouwproducten. Hardeman, een toonaangevend bedrijf in de bouwsector, begrijpt dit als geen ander. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1928, heeftHardeman zich gevestigd als een betrouwbare leverancier van hoogwaardige bouwproducten. In dit blogartikel nemen we een diepgaande kijk op enkele van de bouwproducten die Hardeman te bieden heeft en waarom ze een favoriete keuze zijn voor bouwers en aannemers wereldwijd.

13 oktober '23 (15:16)

De ongeëvenaarde voordelen van epdm dakbedekking in de schijnwerpers

Waarom kiezen voor epdm dakbedekking?


EPDM dakbedekking staat bekend om zijn uitstekende prestaties in de dakbedekkingsindustrie. Hier zijn enkele redenen waarom het een populaire keuze is onder huiseigenaren en professionals:

10 oktober '23 (14:50)

Plaatbewerking: van ruw materiaal tot product

Plaatbewerking is essentieel in de productiewereld van vandaag. Het stelt ons in staat om ruwe platen van diverse materialen om te zetten in verfijnde producten die in tal van sectoren worden gebruikt. Maar wat houdt plaatbewerking precies in en waarom is het zo cruciaal?

03 oktober '23 (11:51)

Kooi Camerabewaking op bouwplaatsen: waar, hoe en waarom moeten ze worden geplaatst?

Het hebben van camerabewaking op je bouwplaats is van onschatbare waarde voor de veiligheid en beveiliging van je project. Maar meer dan alleen het hebben van beveiligingscamera's, is de juiste positionering ervan van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn. Stel je voor dat een camera een dode hoek heeft waar potentiële bedreigingen onopgemerkt kunnen blijven. Hoe weet je dan welke camera waar moet worden geplaatst? Bij Kooi Camerabewaking begrijpen we het belang van de positionering van beveiligingscamera's en hebben we experts die er alles van af weten. Als je meer wilt weten over het cruciale belang van de positionering van beveiligingscamera's, lees dan verder.

06 juli '23 (13:11)

Renoveren met kunststof kozijnen kan zorgen voor een geldbesparing

Bij het renoveren van een huis zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder de vervanging van verouderde kozijnen. Het gebruik van kunststof kozijnen biedt tal van voordelen, zowel esthetisch als financieel.

27 juni '23 (14:14)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

26 juni '23 (15:09)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

12 juni '23 (15:36)

Een nieuwe keuken gewenst? Kijk hier eens naar

Heb je het gevoel dat jouw keuken wel een upgrade kan gebruiken? Of je nu graag kookt of gewoon op zoek bent naar wat meer inspiratie in huis, jouw keuken is een plek waar je dagelijks veel tijd doorbrengt. Het is dan ook belangrijk dat deze plek praktisch en mooi is tegelijkertijd. Maar waar begin je nou bij het verbouwen van jouw keuken? En welke stijl past nou echt bij jouw smaak en jouw huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het verbouwen of vernieuwen van jouw keuken. Laat je inspireren en tover jouw keuken om tot een prachtige nieuwe ruimte in jouw huis!