Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Een slim huis zorgt voor een volledige controle over je eigen huis. Daarnaast is de inzet van smart tech voorzieningen een investering die kostenbesparend werkt. Reden genoeg om je hier eens goed in te verdiepen. Laat je daarom gerust inspireren door deze blog waarin we 5 redenen met je delen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.   

Toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis

Een slim huis waarin je de beschikking hebt over een grote diversiteit aan technologische snufjes en slimme apparaten. In het verleden leek dit nog science fiction, tegenwoordig is dit niet meer dan normaal. Er is dan ook duidelijk sprake van een toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis. Diverse onderzoeken wijzen uit dat maar liefst driekwart van de Nederlanders tegenwoordig gebruik maken van een of meer slimme apparaten. Hiermee loopt Nederland voorop in Europa. 

Wat zijn smart tech voorzieningen?

Smart tech voorzieningen zijn apparaten die je kunt aansluiten op internet. Deze apparaten kun je niet alleen op afstand (met behulp van een smartphone, tablet of laptop) bedienen maar dit soort voorzieningen denken ook met je mee. Dit soort voorzieningen vallen onder de domotica opties. Het woord “domotica” is een Latijns woord die je het beste kunt vertalen als met de term “huisautomatisering”. Domotica is dus een verzamelterm voor smart tech voorzieningen zoals een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter of een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat die met internet zijn verbonden. Daarnaast vallen ook slimme rookmelders, beveiligingscamera’s of andere slimme veiligheidssystemen en huishoudelijke apparaten zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat onder de domotica categorie. Al deze apparaten bij elkaar worden dit ook wel het ‘Internet of Things’ genoemd. 

Hoe slimme apparaten met je meedenken

De hierboven genoemde apparaten versturen en ontvangen online gegevens en denken op basis hiervan met je mee. Om een praktisch voorbeeld te geven: als jij bij het raam opent zal de verwarming automatisch worden gezet. De onderscheidende waarde van domotica ligt immers in integratie waaruit de mogelijkheid van coördinatie ontstaat. Het is een actie → reactie systeem. Dit huisautomatiseringssysteem werkt op basis van sensoren en controllers. Daarnaast zijn dit soort systemen in staat om patronen te ontdekken in het gebruik van dit soort apparaten en zullen hierop acteren. Je kunt de systemen afzonderlijk bedienen én op elkaar af laten stemmen. Uiteraard bieden deze slimme toepassingen je veel praktische voordelen. Daarom delen we hieronder 5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.

5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis 

  1. Meer huiselijk comfort. Door smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis zorg je voor veel meer comfort in huis. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van sensoren om je verlichting automatisch aan en uit te laten gaan. Daarnaast kan de verwarming automatisch geactiveerd worden wanneer deze een bepaalde temperatuur meet. 
  2. Besparing op je energierekening. Een van de belangrijkste redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis heeft betrekking op de kostenbesparing die je hiermee doet. Een slimme thermostaat zorgt al voor een enorme besparing! Wat dacht je van de mogelijkheid om de verwarming en iedere gewenst apparaat automatisch uit te laten zetten als niemand thuis is? Met geofencing is dit mogelijk. 
  3. Zorgen voor meer veiligheid in een woning. Je kunt gebruik maken van diverse smart home toepassingen om veiligheidsvoordelen in huis te halen. Hierbij kun je denken aan een slimme inbraakpreventie en het alarmeren bij rookdetectie of beweging. daarnaast is de slimme deurbel een bekend voorbeeld.
  4. Efficiëntie en woongenot. Smart tech toepassingen sluiten volledig aan bij ons drukke bestaan. Wat dacht je van het gebruik van een smart speaker die je alles kan vragen en zelfs je afspraken bij kan houden? wat dacht je van een intelligent watersysteem die je tuin kan bewateren als het een aantal dagen niet geregend heeft? Uiteraard past het gebruik van de robotstofzuiger en de robotmaaier ook in dit rijtje.   
  5. Praktisch gemak. Dit punt mag zeker niet onbenoemd blijven. We geven hiervoor een eenvoudig maar zeer herkenbaar voorbeeld. Het slimme deurslot maakt het mogelijk om je voordeur contactloos te openen en op slot te doen. Ideaal uiteraard als je met je handen vol voor je eigen deur staat.
17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.