Normal_image001

Als je de laatste tijd geen huis hebt gebouwd of verbouwd, zul je ontdekken dat er veel is veranderd als je dat doet. Hier zijn een paar bouwtrends die we vandaag de dag veel zien in ons land.

 

Slim

Smart home-technologie blijft vooruitgaan. Een van de meest interessante dingen is dat slimme huisfuncties de interesse wekken van tweederde van degenen die een nieuw huis willen bouwen, en hoger gerangschikt zijn dan buitenvoorzieningen zoals parken en zwembaden, volgens een recent onderzoek. Programmeerbare thermostaten, slimme apparaten en ingebouwde oplaadstations voor telefoons en elektrische auto's zijn enkele van de slimme huisfuncties waar veel vraag naar is. Tegenwoordig worden er dan ook veel slimme huizen gebouwd in Nederland. 

Online

Met de algehele verschuiving van offline naar online en de mogelijkheid om alles met een klik op de knop te hebben, kiezen veel mensen ervoor om de lay-out van hun nieuwe huis aan te passen en te personaliseren, net als wat je mogelijk kunt doen bij een Valentino tas. We bevinden ons dan ook in een nieuw tijdperk van architectuur. We springen voortdurend met de snelheid van het licht door al deze ideeën. We zien zoveel toffe nieuwe trends en bedrijven spelen in op die vraag. Toegang tot online bronnen helpt consumenten niet alleen bij het kiezen van stijlen en functies. In elk facet van het bouwen en verbouwen van woningen heeft technologie bijgedragen aan het creëren van een nieuw landschap van apps, fotogalerijen, ontwerptools en communicatieplatforms. Dus de volgende keer dat je gaat bouwen of verbouwen, heb je allerlei keuzes op je telefoon of tablet.

Stijl

Net als bij modetrends weerspiegelen woningbouwtrends de bredere beweging naar persoonlijke stijl en individualiteit. Je huis kan net als je Shabbies tas weerspiegelen wie je bent door de texturen, materialen en kleuren. Deze moderne esthetiek omvat een besliste afstand van veel kieskeurige details. We zien dat echt vierkante randen en strakke lijstwerk momenteel enorm populair zijn. We veranderen ronde kolommen in vierkante, verwijderen details in plaats van ze toe te voegen, en op radiuscomponenten zien we de vraag naar onopgesmukte bogen.

Groen

Energie-efficiëntie en duurzaamheid zijn groeiende zorgen, en de woningbouwsector heeft er nota van genomen. Uit gegevens van een kopersonderzoek voor nieuwbouw blijkt dat een van de drie belangrijkste kenmerken energie-efficiëntie is. Naast zaken als zonnepanelen en verlichting, verwerken bouwers ook veel duurzamere materialen in hun huizen, zoals teruggewonnen en gerecycled hout, staal en dergelijke. Op deze manier worden steeds meer woningen op een groene manier gebouwd in ons land.

Buiten

Hoewel deze trend niet nieuw is, heeft het feit dat we de afgelopen jaren grotendeels aan huis vastzaten, een hernieuwde interesse gewekt om buitenruimtes net zo leefbaar te maken als binnenruimtes. Er is grote belangstelling voor buitenkeukens, waterpartijen, eetgelegenheden en automatisering, zoals uitklapbare tv-schermen en uitschuifbare insectenwering. Met andere woorden, bij het bouwen van een woning wordt niet alleen naar het huis zelf gekeken, mensen letten op het moment ook meer op de buitenruimtes en proberen de tuin zo mooi en goed mogelijk te maken.