Normal_pexels-elviss-railijs-bit_ns-1389431

Het maken van een tuinontwerp is een handige manier om je goed voor te bereiden op de nieuwe inrichting van je tuin. Je kunt daarbij niet alleen duidelijk aangeven hoeveel ruimte je wilt reserveren voor het terras of speelruimte voor de kinderen. Ook krijg je hiermee een goed beeld waar je hoge planten wilt plaatsten of juist lage begroeiing wilt hebben. Maar vergeet ook niet om alvast te bepalen waar de tuinverlichting moet komen.

 

Is het maken van een lichtplan voor de tuin moeilijk?

Je kunt het lichtplan op zich heel eenvoudig houden. Maar er zijn wel een aantal dingen die in ieder geval in een lichtplan voor de tuin terug moeten komen. Zorg dat je een tekening op schaal maakt, waarbij je ook zeker weet dat de verhoudingen kloppen. Vervolgens kun je gaan bepalen wat voor soort verlichting je wilt, of je de lampen bijvoorbeeld in een bepaalde richting wilt laten schijnen. Ook kun je nadenken over de vraag of de lampen alleen voor de sfeer of dat ze ook echt een functie moeten hebben, zoals bijvoorbeeld het verlichten van de tuindeur als je in het donker thuiskomt. Als je dat eenmaal hebt bepaald, kijk je of je voor alle lampen ook elektrische aansluitpunten hebt.

Wat voor soort tuinverlichting is er verkrijgbaar?

Nu je eenmaal weet op welke punten in de tuin je verlichting wilt hebben, kun je na gaan denken over de soort verlichting. Dit moet natuurlijk energiezuinig zijn, dus kies je voor led tuinverlichting. Het voordeel van deze verlichting is niet alleen dat het duurzame lampen zijn. Je hebt ook nog eens keuze uit veel verschillende soorten led tuinverlichting. Denk bijvoorbeeld aan prikspots die je op bepaalde punten in de tuin kunt richten. Dat hoeft niet alleen op het tuinpad te zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook gericht worden op de klimop langs de schutting of je zet een mooi tuinbeeldje in de spotlights. Plaats langs het tuinpad staande led buitenverlichting of hang aan de overkapping van je terras wandlampen op die helemaal passen bij de stijl van je inrichting.

Kies voor sfeervol of helder licht

De led tuinverlichting is spatwaterdicht of volledig waterdicht en dus heel geschikt voor de tuin. Je kunt met het helder witte licht het tuinpad verlichten, zodat je altijd goed zicht hebt als je in het donker door de tuin loopt. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor led buitenverlichting waar je met een afstandsbediening de warmte van het licht kunt instellen. Of lampen waarbij je de spreiding van de lichtbundel kunt aanpassen. Zo profiteer je niet alleen van led buitenverlichting die helemaal in de stijl van je tuin is. Je kunt ook nog eens de verlichting aan de situatie aanpassen, van sfeervol tot helder licht, zodat je op alle momenten de juiste led buitenverlichting hebt.