Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met een opleiding elektrotechniek of installatietechniek een uitstekend carrièreperspectief

Door Strevon | Opleidingen en vaste banen in de techniek
schedule 7 min
De begrippen ‘laagopgeleid’ en hoogopgeleid’ zijn behoorlijk ingeburgerd in onze huidige maatschappij. Lange tijd werd werken met je handen als minderwaardig gezien dan een functie waarvoor je vooral theoretische kennis nodig hebt. Gelukkig zien we steeds vaker in dat dit eigenlijk onjuist is. Zeker in een samenleving waarin gelijkwaardigheid veel aandacht krijgt, blijkt iedereen even hard nodig te zijn. Of je nu een arts of advocaat bent of een servicemonteur van installaties, loodgieter of vrachtwagenchauffeur. Niet minder, maar anders opgeleid met meer aandacht voor de praktijk.

Grote vraag naar elektro- en installatietechnici

Onze overheid heeft fors ingezet op het doel de kenniseconomie in ons land te versterken. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een beter toegankelijk onderwijs voor iedereen, halen steeds meer jongvolwassenen een hbo- of wo-diploma. Een theoretische opleiding leek immers betere perspectieven te bieden. Dat dit ook nadelen heeft, dat ondervinden we nu. De afgelopen jaren was er al een tekort aan vakbekwame professionals, en dit zal de komende jaren zeker niet veranderen.

Er zijn allerlei ontwikkelingen die vragen om een groeiend aantal medewerkers in de installatie- en elektrobranche. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling en het onderhoud van een groeiende hoeveelheid medische apparatuur, voor onze vergrijzende bevolking. Daarnaast zal ook de ontwikkeling van het Internet-of-Things (IoT) de komende jaren in een stroomversnelling raken naar verwachting. En dan hebben we het nog niet eens over alle mensen die nodig zullen zijn om de samenleving te verduurzamen. Elektrificatie van vervoer, energieopwekking uit duurzame bronnen en verduurzaming van gebouwen vragen de komende decennia om veel meer technische vakmensen dan er nu zijn.

Goede perspectieven in de techniek

Mensen die in de technische sector willen werken, hoeven niet snel bang te zijn zonder werk te komen zitten. Doe je nu iets heel anders, maar zou je graag in de techniek werken? Ook zonder vooropleiding in die richting of relevante werkervaring kun je al snel aan de slag. Hiervoor kun je diverse omscholingstrajecten volgen, zoals een opleiding elektrotechniek of een installatietechniek opleiding. Om maar zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen, hebben dergelijke omscholingstrajecten aantrekkelijke voorwaarden. De opleiding kost je niets, en doordat je meteen in de praktijk aan de slag gaat verdien je ook gelijk salaris.

Andere kijk op opleiding en werk

De afgelopen decennia hebben we een behoorlijk andere kijk gekregen op opleiding en werk. Vroeger gingen kinderen vaak na de middelbare school direct werken, meestal in het bedrijf waar ook de vader of moeder werkzaam was. Tegenwoordig zijn kinderen hier veel vrijer in. Na de middelbare school volgt veelal een vervolgstudie naar eigen keuze. Hoewel deze omslag van individuele keuzevrijheid in plaats van familietradities voordelen heeft, kleven er ook nadelen aan. Er lijkt een wildgroei aan zowel opleidingen als functies te zijn gekomen, waarvan het maatschappelijk nut moeilijk in te schatten is. Om mensen over te halen wel een nuttig beroep te kiezen (zoals in de techniek), zijn interessante opleidingen en omscholingstrajecten hard nodig.

Door Strevon | Opleidingen en vaste banen in de techniek
Zonnebaan 33, 3542 EB , Utrecht
06 juli '23 (13:11)

Renoveren met kunststof kozijnen kan zorgen voor een geldbesparing

Bij het renoveren van een huis zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder de vervanging van verouderde kozijnen. Het gebruik van kunststof kozijnen biedt tal van voordelen, zowel esthetisch als financieel.

27 juni '23 (14:14)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

26 juni '23 (15:09)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

12 juni '23 (15:36)

Een nieuwe keuken gewenst? Kijk hier eens naar

Heb je het gevoel dat jouw keuken wel een upgrade kan gebruiken? Of je nu graag kookt of gewoon op zoek bent naar wat meer inspiratie in huis, jouw keuken is een plek waar je dagelijks veel tijd doorbrengt. Het is dan ook belangrijk dat deze plek praktisch en mooi is tegelijkertijd. Maar waar begin je nou bij het verbouwen van jouw keuken? En welke stijl past nou echt bij jouw smaak en jouw huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het verbouwen of vernieuwen van jouw keuken. Laat je inspireren en tover jouw keuken om tot een prachtige nieuwe ruimte in jouw huis!

02 juni '23 (13:47)

Geslaagde starthandeling Elzenbos fase 2 in Brummen

Afgelopen week vond de feestelijke starthandeling voor 21 woningen in plan Elzenbos Fase 2 plaats. Samen met de kopers en wethouder Pouwel Inberg is de begane grondvloer gelegd. In samenwerking met BPD en Syntrus Achmea Real Estate and Finance bouwt Roosdom Tijhuis hier 21 duurzame woningen. Het was een feestelijke middag waarbij de gemeente Brummen en Roosdom Tijhuis samen met de kopers de start van de bouw hebben gevierd.   

02 juni '23 (13:36)

Partijen maken afspraken over woningbouw

Veel betaalbare woningen in Maasland II

12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van stukadoors kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de akoestiek verbeteren met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.

28 april '23 ( 9:15)

Waar kan de ideeënbrievenbus voor worden gebruikt?

Een brievenbus, we hebben er allemaal een. Ieder adres in Nederland heeft de mogelijkheid om post te ontvangen. Of het nou gaat om een woonadres of een zakelijk adres, overal wordt wel eens post ontvangen. Hoewel er tegenwoordig veel digitaal verzonden wordt, blijft er altijd nog een gedeelte fysieke post over. Ook het sturen van feliciatiekaarten of rouwkaarten wordt nog regelmatig fysiek gedaan, dus via de brievenbus. Soms gaat het om een brievenbus postkast, soms gaat het om een inworpgleuf in de deur. Het is afhankelijk van wat je wens hierin is én hoe ver de voordeur van de straat af staat.