Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wat moet je dragen op een bouwplaats?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
Bouwplaatsen zijn gevaarlijke plaatsen. Met zware machines, tijdelijke constructies, werken op hoogte, vaak met gevaarlijke materialen, is de kans op ongevallen groot. Als je dus regelmatig op bouwplaatsen werkt of deze bezoekt, is het belangrijk dat je weet wat je moet dragen om jezelf te beschermen. Welke kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen moet je ter plaatse dragen? In deze blog wordt precies beschreven hoe je je moet kleden om jezelf te beschermen tegen mogelijke risico's.

Lichaam

Warm en droog blijven op het werk is prioriteit nummer één, omdat ongemak de productiviteit verlaagt en de kans op een incident vergroot. Het dragen van thermische kleding zoals basis-, midden- en toplagen zal warmte vasthouden en het lichaam isoleren. Bij natte omstandigheden is een waterdichte regenjas aan te raden, maar zorg ervoor dat deze ademend is zodat je er makkelijk in kunt werken. T-shirts en poloshirts kunnen, afhankelijk van persoonlijke voorkeur of temperatuur, lange of korte mouwen hebben en draag je tijdens een regenbui dus onder je regenjas heren. Alle werknemers ter plaatse zijn verplicht een veiligheidsvest te dragen. Omdat er vaak veel machines en zware materialen in de buurt zijn, is het essentieel dat je zo goed mogelijk zichtbaar blijft om ongelukken te voorkomen.

Voeten

Met zoveel zware lasten die in beweging zijn, lopen je voeten en in het bijzonder je tenen bijna altijd gevaar op een werkplek. Laarzen met neuzen beschermen je voeten echter tegen zware voorwerpen of botsingen, waardoor ze beschermd zijn tegen verwondingen. Passende laarzen worden ook aanbevolen vanwege de onstabiele grond die vaak gepaard gaat met bouwplaatsen, wat betekent dat sterke zolen en enkelsteun noodzakelijk zijn. Waterdichte laarzen kunnen net als een regenjas dames ook het binnendringen van water en overmatige kou voorkomen en ongemak veroorzaken. Ook het dragen van de juiste sokken is belangrijk, zeker bij kouder weer. 

Handen

Een stevig paar handschoenen wordt aanbevolen en vereist voor veel klussen op bouwplaatsen en magazijnen. Handschoenen beschermen de handen tegen chemicaliën, snijwonden en brandwonden, maar bieden ook een uitstekende wrijvingsgreep bij het hanteren van metalen of andere arbeidsmiddelen. Er zijn veel verschillende soorten handschoenen beschikbaar, afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Hierbij kun je onder meer kiezen voor anti-vibratiehandschoenen, griphandschoenen, hittebestendige handschoenen, riggerhandschoenen en thermische handschoenen.

Benen

Hoewel korte broeken een goed idee kunnen zijn bij extreme hitte, worden ze over het algemeen niet aanbevolen op bouwplaatsen of in magazijnen, omdat ze de huid bloot en dus onbeschermd achterlaten. Een stevige, slijtvaste broek is meestal geschikter en werkgevers zouden ook moeten overwegen om kniebeschermers voor hun werknemers te kopen - om over de broek te dragen om de gewrichten nog meer te beschermen. Als een baan vereist dat werknemers 's nachts of bij weinig licht op wegwerkzaamheden zijn, is een signalisatiebroek een must. In combinatie met een signalisatiejack en een veiligheidshelm kunnen werknemers hun werk zo goed mogelijk voortzetten zonder gevaar te lopen dat passerende automobilisten hen over het hoofd zien. Voor werknemers die voortdurend buiten werken in alle weersomstandigheden, kan een waterdichte broek van goede kwaliteit cruciaal zijn voor hun comfort en productiviteit.

03 oktober '23 (11:51)

Kooi Camerabewaking op bouwplaatsen: waar, hoe en waarom moeten ze worden geplaatst?

Het hebben van camerabewaking op je bouwplaats is van onschatbare waarde voor de veiligheid en beveiliging van je project. Maar meer dan alleen het hebben van beveiligingscamera's, is de juiste positionering ervan van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn. Stel je voor dat een camera een dode hoek heeft waar potentiële bedreigingen onopgemerkt kunnen blijven. Hoe weet je dan welke camera waar moet worden geplaatst? Bij

06 juli '23 (13:11)

Renoveren met kunststof kozijnen kan zorgen voor een geldbesparing

Bij het renoveren van een huis zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder de vervanging van verouderde kozijnen. Het gebruik van kunststof kozijnen biedt tal van voordelen, zowel esthetisch als financieel.

27 juni '23 (14:14)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

26 juni '23 (15:09)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

12 juni '23 (15:36)

Een nieuwe keuken gewenst? Kijk hier eens naar

Heb je het gevoel dat jouw keuken wel een upgrade kan gebruiken? Of je nu graag kookt of gewoon op zoek bent naar wat meer inspiratie in huis, jouw keuken is een plek waar je dagelijks veel tijd doorbrengt. Het is dan ook belangrijk dat deze plek praktisch en mooi is tegelijkertijd. Maar waar begin je nou bij het verbouwen van jouw keuken? En welke stijl past nou echt bij jouw smaak en jouw huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het verbouwen of vernieuwen van jouw keuken. Laat je inspireren en tover jouw keuken om tot een prachtige nieuwe ruimte in jouw huis!

02 juni '23 (13:47)

Geslaagde starthandeling Elzenbos fase 2 in Brummen

Afgelopen week vond de feestelijke starthandeling voor 21 woningen in plan Elzenbos Fase 2 plaats. Samen met de kopers en wethouder Pouwel Inberg is de begane grondvloer gelegd. In samenwerking met BPD en Syntrus Achmea Real Estate and Finance bouwt Roosdom Tijhuis hier 21 duurzame woningen. Het was een feestelijke middag waarbij de gemeente Brummen en Roosdom Tijhuis samen met de kopers de start van de bouw hebben gevierd.   

02 juni '23 (13:36)

Partijen maken afspraken over woningbouw

Veel betaalbare woningen in Maasland II

12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van stukadoors kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de akoestiek verbeteren met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.