Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wat moet je dragen op een bouwplaats?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Bouwplaatsen zijn gevaarlijke plaatsen. Met zware machines, tijdelijke constructies, werken op hoogte, vaak met gevaarlijke materialen, is de kans op ongevallen groot. Als je dus regelmatig op bouwplaatsen werkt of deze bezoekt, is het belangrijk dat je weet wat je moet dragen om jezelf te beschermen. Welke kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen moet je ter plaatse dragen? In deze blog wordt precies beschreven hoe je je moet kleden om jezelf te beschermen tegen mogelijke risico's.

Lichaam

Warm en droog blijven op het werk is prioriteit nummer één, omdat ongemak de productiviteit verlaagt en de kans op een incident vergroot. Het dragen van thermische kleding zoals basis-, midden- en toplagen zal warmte vasthouden en het lichaam isoleren. Bij natte omstandigheden is een waterdichte regenjas aan te raden, maar zorg ervoor dat deze ademend is zodat je er makkelijk in kunt werken. T-shirts en poloshirts kunnen, afhankelijk van persoonlijke voorkeur of temperatuur, lange of korte mouwen hebben en draag je tijdens een regenbui dus onder je regenjas heren. Alle werknemers ter plaatse zijn verplicht een veiligheidsvest te dragen. Omdat er vaak veel machines en zware materialen in de buurt zijn, is het essentieel dat je zo goed mogelijk zichtbaar blijft om ongelukken te voorkomen.

Voeten

Met zoveel zware lasten die in beweging zijn, lopen je voeten en in het bijzonder je tenen bijna altijd gevaar op een werkplek. Laarzen met neuzen beschermen je voeten echter tegen zware voorwerpen of botsingen, waardoor ze beschermd zijn tegen verwondingen. Passende laarzen worden ook aanbevolen vanwege de onstabiele grond die vaak gepaard gaat met bouwplaatsen, wat betekent dat sterke zolen en enkelsteun noodzakelijk zijn. Waterdichte laarzen kunnen net als een regenjas dames ook het binnendringen van water en overmatige kou voorkomen en ongemak veroorzaken. Ook het dragen van de juiste sokken is belangrijk, zeker bij kouder weer. 

Handen

Een stevig paar handschoenen wordt aanbevolen en vereist voor veel klussen op bouwplaatsen en magazijnen. Handschoenen beschermen de handen tegen chemicaliën, snijwonden en brandwonden, maar bieden ook een uitstekende wrijvingsgreep bij het hanteren van metalen of andere arbeidsmiddelen. Er zijn veel verschillende soorten handschoenen beschikbaar, afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Hierbij kun je onder meer kiezen voor anti-vibratiehandschoenen, griphandschoenen, hittebestendige handschoenen, riggerhandschoenen en thermische handschoenen.

Benen

Hoewel korte broeken een goed idee kunnen zijn bij extreme hitte, worden ze over het algemeen niet aanbevolen op bouwplaatsen of in magazijnen, omdat ze de huid bloot en dus onbeschermd achterlaten. Een stevige, slijtvaste broek is meestal geschikter en werkgevers zouden ook moeten overwegen om kniebeschermers voor hun werknemers te kopen - om over de broek te dragen om de gewrichten nog meer te beschermen. Als een baan vereist dat werknemers 's nachts of bij weinig licht op wegwerkzaamheden zijn, is een signalisatiebroek een must. In combinatie met een signalisatiejack en een veiligheidshelm kunnen werknemers hun werk zo goed mogelijk voortzetten zonder gevaar te lopen dat passerende automobilisten hen over het hoofd zien. Voor werknemers die voortdurend buiten werken in alle weersomstandigheden, kan een waterdichte broek van goede kwaliteit cruciaal zijn voor hun comfort en productiviteit.

18 juni '24 ( 8:56)

De vier voordelen van een opslagtent voor jouw bedrijf

Opslagruimte is echt een must-have voor veel bedrijven, maar laten we eerlijk zijn, het kan een behoorlijke uitdaging zijn om genoeg ruimte te vinden of zelfs maar te maken. Gelukkig komt de opslagtent om de hoek kijken als een superflexibele en budgetvriendelijke oplossing die elk bedrijf, groot of klein, kan helpen. In dit artikel gaan we in op de vier topvoordelen van het gebruik van een opslagtent voor jouw bedrijf.

23 mei '24 (15:34)

Lokaal het grondwaterpeil verlagen voor de bouw

De afgelopen jaren leek de ene extreme weersituatie de ander op te volgen. De zomers van 2018 en 2022 behoorden bijvoorbeeld tot de top zes droogste ooit gemeten. Meer recenter is 2023 juist weer het natste jaar ooit gemeten. Vanwege klimaatverandering zullen extremen vaker voorkomen, zo is de verwachting. Dat levert grote uitdagingen op het grondwaterpeil in ons land voortdurend goed te reguleren. Hieronder lees je meer over hoe grondwater de bouw beïnvloedt, en hoe belangrijk bronbemaling is.

22 mei '24 ( 8:56)

De risico’s voor de omgeving bij sloop

Sloopwerkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd zonder dat er rekening moet worden gehouden met de risico’s op schade en hinder. Tijdens het slopen van gebouwen of het bouwklaar maken van gebieden is er een verhoogd risico op obstructies en gevaar. In dit blog ontdekt u de grootste risico’s rondom sloopwerk en leest u hoe u de kans op hinder kunt verkleinen.

06 mei '24 (14:45)

Een kijkje achter de schermen bij het installeren van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurig proces dat bestaat uit meerdere stappen, van de voorbereiding tot de daadwerkelijke plaatsing en aansluiting van de panelen op het elektriciteitsnetwerk van je woning.

29 april '24 ( 8:30)

Dit zijn de eettafel trends van 2024

De eettafel is het hart van iedere eetkamer of open keuken. Het is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een belangrijk element in het interieur. Het heeft veel invloed op de algehele sfeer in de ruimte! Dit jaar zien we een aantal duidelijke trends in tafelontwerpen, waarbij maatwerk en duurzaam materiaalgebruik de boventoon voeren. Laten we eens kijken naar de eettafels trends die er dit jaar bovenuit springen.

15 april '24 ( 9:24)

Het Financieren van Je Nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende stap in je leven. Je hebt de kans om een huis te laten bouwen dat aan al je wensen voldoet, van de lay-out tot de materialen en afwerking. Maar voordat je de sleutels van je droomhuis in handen hebt, moet je nadenken over hoe je deze investering gaat bekostigen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je je nieuwbouwwoning kunt financieren.

27 maart '24 ( 8:37)

Een diepere blik op het efficiënt inzetten van afvalcontainers in de bouw

Bij het plannen van een bouw- of renovatieproject is efficiëntie een sleutelwoord. Of je nu een professional bent in de bouwsector of een doe-het-zelver, het beheren van afval en materialen is essentieel voor een gestroomlijnd proces. In dit artikel nemen we een diepere blik op het gebruik van afvalcontainers als een slimme oplossing voor afvalbeheer en opslag tijdens bouwprojecten.Containers zijn niet alleen een kosteneffectieve keuze, maar bieden ook het gemak van flexibiliteit en mobiliteit. Met een breed scala aan beschikbare maten en types, kun je precies de container vinden die past bij jouw projectbehoeften. Maar hoe kies je de juiste container en wat zijn de voordelen in de bouw?

14 maart '24 ( 8:30)

Vochtproblemen in huis: oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen in huis zijn ontzettend vervelend. Het kan niet alleen je muren, vloeren en plafonds beschadigen, maar op de lange termijn ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel worden zowel de symptomen en oorzaken als de oplossingen voor vochtproblemen besproken. Je leest waar je op moet letten, hoe je vocht kunt verminderen en waarom een woning isoleren op de juiste manier van groot belang is.

26 februari '24 ( 9:49)

Projectzonwering Nederland: de bouwsteen voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om na te denken over alle aspecten in ons leven als het gaat om duurzaamheid. Een cruciaal aspect dat kan bijdragen aan een groenere toekomst is het gebruik van zonwering bij gebouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het concept projectzonwering Nederland.

09 februari '24 ( 8:36)

Levering bouwstoffen: waar moet je op letten?

In de bouwsector is het leveren van bouwstoffen een zeer belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Of het nu gaat om beton, stenen, zand of cement, het is van cruciaal belang dat de juiste bouwstoffen op tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Het kiezen van de juiste leverancier voor bouwstoffen kan een groot verschil maken in termen van kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij de levering van bouwstoffen en hoe een gerenommeerd bedrijf zoals VMGroup je hierbij kan helpen.