Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Wat moet je dragen op een bouwplaats?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
Bouwplaatsen zijn gevaarlijke plaatsen. Met zware machines, tijdelijke constructies, werken op hoogte, vaak met gevaarlijke materialen, is de kans op ongevallen groot. Als je dus regelmatig op bouwplaatsen werkt of deze bezoekt, is het belangrijk dat je weet wat je moet dragen om jezelf te beschermen. Welke kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen moet je ter plaatse dragen? In deze blog wordt precies beschreven hoe je je moet kleden om jezelf te beschermen tegen mogelijke risico's.

Lichaam

Warm en droog blijven op het werk is prioriteit nummer één, omdat ongemak de productiviteit verlaagt en de kans op een incident vergroot. Het dragen van thermische kleding zoals basis-, midden- en toplagen zal warmte vasthouden en het lichaam isoleren. Bij natte omstandigheden is een waterdichte regenjas aan te raden, maar zorg ervoor dat deze ademend is zodat je er makkelijk in kunt werken. T-shirts en poloshirts kunnen, afhankelijk van persoonlijke voorkeur of temperatuur, lange of korte mouwen hebben en draag je tijdens een regenbui dus onder je regenjas heren. Alle werknemers ter plaatse zijn verplicht een veiligheidsvest te dragen. Omdat er vaak veel machines en zware materialen in de buurt zijn, is het essentieel dat je zo goed mogelijk zichtbaar blijft om ongelukken te voorkomen.

Voeten

Met zoveel zware lasten die in beweging zijn, lopen je voeten en in het bijzonder je tenen bijna altijd gevaar op een werkplek. Laarzen met neuzen beschermen je voeten echter tegen zware voorwerpen of botsingen, waardoor ze beschermd zijn tegen verwondingen. Passende laarzen worden ook aanbevolen vanwege de onstabiele grond die vaak gepaard gaat met bouwplaatsen, wat betekent dat sterke zolen en enkelsteun noodzakelijk zijn. Waterdichte laarzen kunnen net als een regenjas dames ook het binnendringen van water en overmatige kou voorkomen en ongemak veroorzaken. Ook het dragen van de juiste sokken is belangrijk, zeker bij kouder weer. 

Handen

Een stevig paar handschoenen wordt aanbevolen en vereist voor veel klussen op bouwplaatsen en magazijnen. Handschoenen beschermen de handen tegen chemicaliën, snijwonden en brandwonden, maar bieden ook een uitstekende wrijvingsgreep bij het hanteren van metalen of andere arbeidsmiddelen. Er zijn veel verschillende soorten handschoenen beschikbaar, afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Hierbij kun je onder meer kiezen voor anti-vibratiehandschoenen, griphandschoenen, hittebestendige handschoenen, riggerhandschoenen en thermische handschoenen.

Benen

Hoewel korte broeken een goed idee kunnen zijn bij extreme hitte, worden ze over het algemeen niet aanbevolen op bouwplaatsen of in magazijnen, omdat ze de huid bloot en dus onbeschermd achterlaten. Een stevige, slijtvaste broek is meestal geschikter en werkgevers zouden ook moeten overwegen om kniebeschermers voor hun werknemers te kopen - om over de broek te dragen om de gewrichten nog meer te beschermen. Als een baan vereist dat werknemers 's nachts of bij weinig licht op wegwerkzaamheden zijn, is een signalisatiebroek een must. In combinatie met een signalisatiejack en een veiligheidshelm kunnen werknemers hun werk zo goed mogelijk voortzetten zonder gevaar te lopen dat passerende automobilisten hen over het hoofd zien. Voor werknemers die voortdurend buiten werken in alle weersomstandigheden, kan een waterdichte broek van goede kwaliteit cruciaal zijn voor hun comfort en productiviteit.

12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.

28 april '23 ( 9:15)

Waar kan de ideeënbrievenbus voor worden gebruikt?

Een brievenbus, we hebben er allemaal een. Ieder adres in Nederland heeft de mogelijkheid om post te ontvangen. Of het nou gaat om een woonadres of een zakelijk adres, overal wordt wel eens post ontvangen. Hoewel er tegenwoordig veel digitaal verzonden wordt, blijft er altijd nog een gedeelte fysieke post over. Ook het sturen van feliciatiekaarten of rouwkaarten wordt nog regelmatig fysiek gedaan, dus via de brievenbus. Soms gaat het om een brievenbus postkast, soms gaat het om een inworpgleuf in de deur. Het is afhankelijk van wat je wens hierin is én hoe ver de voordeur van de straat af staat.

13 april '23 ( 9:26)

Trends in de bouwsector

Net als in elke andere sector ontwikkelen er elke keer nieuwe trends. Zo ook in de bouwsector. In dit artikel bespreken we twee trends op het gebied van de bouw, namelijk: duurzaamheid in de bouw en veranderingen in de demografische samenstelling.

12 april '23 (15:23)

Waarom is het stikstofprobleem van invloed op de bouwsector

Het stikstofprobleem is het meest besproken onderwerp in het nieuws de afgelopen tijd. Door het stikstofbeleid van de overheid zijn de boeren in opstand gekomen en protesteren zij tegen dit beleid. Maar wat is stikstof nou eigenlijk? En waarom heeft dit invloed op de bouwsector? We vertellen het je in dit artikel.

06 april '23 (13:32)

Trends in de architectuur

De architectuur is een constant evoluerend vakgebied, nieuwe trends en stijlen komen voortdurend op. Door de vele ontwikkelingen zijn er steeds meer trends in de architectuur. Deze trends zijn van grote invloed op de architectuurwereld. Hieronder bespreken we enkele van de huidige trends in de architectuur.

05 april '23 ( 9:48)

Belangrijkste regel- en wetgevingen voor de bouwsector

Bij het (ver)bouwen van jouw huis of andere projecten die te maken hebben met de bouw krijg je te maken met verschillende wetten en regels waar je je aan moet houden. Als je de regels en wetten niet volgt heb je kans dat je het project niet kunt uitvoeren of moet slopen als het al uitgevoerd is en wordt afgekeurd. De controle of je aan deze regels voldoet wordt gedaan door de gemeente. In dit artikel zetten we de verschillende regel- en wetgevingen op een rijtje.

04 april '23 (13:13)

Uitdagingen voor de bouwsector

De bouwsector is een belangrijke motor van de economie en een essentieel onderdeel van onze samenleving. Het bouwen van huizen, gebouwen, wegen en infrastructuur is van vitaal belang voor de groei en ontwikkeling van een land. Echter, net als elke andere sector heeft de bouwsector ook te maken met een aantal uitdagingen. In dit artikel bespreken we kort welke uitdaging er actueel zijn voor de bouwsector.

03 april '23 (13:35)

Een goede aannemer vinden, waar moet je op letten?

Als je van plan bent om jouw huis te verbouwen, is het vinden van een goede aannemer een van de belangrijkste stappen in het proces. Een verbouwing kan een grote investering zijn, dus het is belangrijk om de juiste aannemer te vinden die je vertrouwt en die het werk goed kan doen. Nu is de vraag: hoe vind je nu de juiste aannemer voor jouw verbouwingsproject? In deze tekst geven wij je enkele tips.