Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Als vrouw in de bouw

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 12 min
Het is geen geheim dat het percentage van mannen die werkzaam zijn in de bouw aanzienlijk hoger is dan het percentage vrouwen dat werkt in de bouw. Op het moment is ongeveer 10% van het werkzaam personeel in de bouw vrouwelijk. In andere woorden, de bouwsector is gedomineerd door mannen. Toch hebben steeds meer vrouwen belangstelling voor de bouw. Het aantal vrouwen dat werkzaam is in de bouw groeit. In dit artikel bekijken we hoe je als vrouw jezelf het best kan redden in een mannencultuur. Er worden dingen besproken die het zelfvertrouwen kunnen boosten, zodat meer veelbelovende vrouwen carrière kunnen maken in bouwsector. Daarnaast wordt er gekeken hoe vrouwen in de bouw het beste te werk kunnen gaan. Het dragen van een sportbh bij het uitvoeren van bouwwerkzaamheden is namelijk een heel goed idee. Lees verder!

Zelfvertrouwen

Het is geen mysterie dat in de bouwsector mannen nog wel eens denigrerend kunnen kijken naar vrouwen. Het idee dat vrouw niet genoeg inzicht of spierballen hebben heerst nog onder vele. Dit kon niet minder waar zijn. Laat zien dat jij niet bang bent om je handen uit de mouwen te steken en dat je niet zomaar over je heen laat lopen. Geef bijvoorbeeld aan waar je goed in bent en wat jij allemaal hebt bereikt als vrouw in de bouwsector. Je mag altijd trots op jezelf zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om niet raar op te kijken van de ‘vrouwonvriendelijke’ opmerkingen. Zorg dat je jezelf goed voorbereid om eventuele directe vragen of opmerkingen en wees vooral niet bang om de bal een keer terug te kaatsen. Wees ook niet bang om jouw oprechte mening te geven, dit laat zien dat jij aanwezig bent en zelf oplossingen kan bedenken over eventuele problemen. 

Maak het jezelf gemakkelijk

Als vrouw zijnde ben je vaker meer bezig met je uiterlijk en geef je minder om comfort. Probeer dat achter je te laten als je werkzaam wilt zijn in de bouwsector. Je bent al mooi genoeg van jezelf! Kies daarom voor gemakkelijke en comfortabele onderkleding die nota bene ook praktische is. Als het bijvoorbeeld koud is, is het wel verstandig om verschillende lagen zoals een thermolaag te dragen. Het dragen van een anita bh of een sportbh zorgen ervoor dat je met maximale draagcomfort je dagelijkse gang van zaken kan voltooien. Dit komt omdat de beugel is verwijderd, waardoor je veel gemakkelijker vrij kunt bewegen. Mocht je meer in de corporate wereld werkzaam zijn. Denk dan aan nette maar comfortabele kleding. 

Spierballen in de bouw?

Naast comfortabele kleding zijn er nog andere dingen die een rol spelen. Een bekend beeld van de bouwsector is dat de werkzaamheden vaak erg fysiek zwaar zijn, en dus ongeschikt voor vrouwen. Niks is minder waar! Het klopt daar bepaalde bosgebieden over het algemeen erg zwaar zijn, en veel van je lichaam eisen. Veel mensen vergeten dat de bouwsector ook bestaat uit het besturen en gebruiken van geavanceerde apparatuur, het plannen en begeleiden van grote bouwprojecten en het innoveren van bestaande technieken. Dit zijn allemaal vakgebieden die gericht zijn op vakopleidingen. De reden dat de bouw aanvankelijk meer groeit is omdat steeds meer vrouwen vakgericht een studie volgen in de bouw. Wees daarom nooit onzeker over jou rol in de bouw. Mocht jij zwaar fysiek werk lastiger vinden, maak het dan goed met administratieve of vakkundige klussen!

02 juni '23 (13:47)

Geslaagde starthandeling Elzenbos fase 2 in Brummen

Afgelopen week vond de feestelijke starthandeling voor 21 woningen in plan Elzenbos Fase 2 plaats. Samen met de kopers en wethouder Pouwel Inberg is de begane grondvloer gelegd. In samenwerking met BPD en Syntrus Achmea Real Estate and Finance bouwt Roosdom Tijhuis hier 21 duurzame woningen. Het was een feestelijke middag waarbij de gemeente Brummen en Roosdom Tijhuis samen met de kopers de start van de bouw hebben gevierd.   

02 juni '23 (13:36)

Partijen maken afspraken over woningbouw

Veel betaalbare woningen in Maasland II

12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.

28 april '23 ( 9:15)

Waar kan de ideeënbrievenbus voor worden gebruikt?

Een brievenbus, we hebben er allemaal een. Ieder adres in Nederland heeft de mogelijkheid om post te ontvangen. Of het nou gaat om een woonadres of een zakelijk adres, overal wordt wel eens post ontvangen. Hoewel er tegenwoordig veel digitaal verzonden wordt, blijft er altijd nog een gedeelte fysieke post over. Ook het sturen van feliciatiekaarten of rouwkaarten wordt nog regelmatig fysiek gedaan, dus via de brievenbus. Soms gaat het om een brievenbus postkast, soms gaat het om een inworpgleuf in de deur. Het is afhankelijk van wat je wens hierin is én hoe ver de voordeur van de straat af staat.

13 april '23 ( 9:26)

Trends in de bouwsector

Net als in elke andere sector ontwikkelen er elke keer nieuwe trends. Zo ook in de bouwsector. In dit artikel bespreken we twee trends op het gebied van de bouw, namelijk: duurzaamheid in de bouw en veranderingen in de demografische samenstelling.

12 april '23 (15:23)

Waarom is het stikstofprobleem van invloed op de bouwsector

Het stikstofprobleem is het meest besproken onderwerp in het nieuws de afgelopen tijd. Door het stikstofbeleid van de overheid zijn de boeren in opstand gekomen en protesteren zij tegen dit beleid. Maar wat is stikstof nou eigenlijk? En waarom heeft dit invloed op de bouwsector? We vertellen het je in dit artikel.

06 april '23 (13:32)

Trends in de architectuur

De architectuur is een constant evoluerend vakgebied, nieuwe trends en stijlen komen voortdurend op. Door de vele ontwikkelingen zijn er steeds meer trends in de architectuur. Deze trends zijn van grote invloed op de architectuurwereld. Hieronder bespreken we enkele van de huidige trends in de architectuur.

05 april '23 ( 9:48)

Belangrijkste regel- en wetgevingen voor de bouwsector

Bij het (ver)bouwen van jouw huis of andere projecten die te maken hebben met de bouw krijg je te maken met verschillende wetten en regels waar je je aan moet houden. Als je de regels en wetten niet volgt heb je kans dat je het project niet kunt uitvoeren of moet slopen als het al uitgevoerd is en wordt afgekeurd. De controle of je aan deze regels voldoet wordt gedaan door de gemeente. In dit artikel zetten we de verschillende regel- en wetgevingen op een rijtje.