Normal_architecture-1857175__340

Het is geen geheim dat het percentage van mannen die werkzaam zijn in de bouw aanzienlijk hoger is dan het percentage vrouwen dat werkt in de bouw. Op het moment is ongeveer 10% van het werkzaam personeel in de bouw vrouwelijk. In andere woorden, de bouwsector is gedomineerd door mannen. Toch hebben steeds meer vrouwen belangstelling voor de bouw. Het aantal vrouwen dat werkzaam is in de bouw groeit. In dit artikel bekijken we hoe je als vrouw jezelf het best kan redden in een mannencultuur. Er worden dingen besproken die het zelfvertrouwen kunnen boosten, zodat meer veelbelovende vrouwen carrière kunnen maken in bouwsector. Daarnaast wordt er gekeken hoe vrouwen in de bouw het beste te werk kunnen gaan. Het dragen van een sportbh bij het uitvoeren van bouwwerkzaamheden is namelijk een heel goed idee. Lees verder!

Zelfvertrouwen

Het is geen mysterie dat in de bouwsector mannen nog wel eens denigrerend kunnen kijken naar vrouwen. Het idee dat vrouw niet genoeg inzicht of spierballen hebben heerst nog onder vele. Dit kon niet minder waar zijn. Laat zien dat jij niet bang bent om je handen uit de mouwen te steken en dat je niet zomaar over je heen laat lopen. Geef bijvoorbeeld aan waar je goed in bent en wat jij allemaal hebt bereikt als vrouw in de bouwsector. Je mag altijd trots op jezelf zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om niet raar op te kijken van de ‘vrouwonvriendelijke’ opmerkingen. Zorg dat je jezelf goed voorbereid om eventuele directe vragen of opmerkingen en wees vooral niet bang om de bal een keer terug te kaatsen. Wees ook niet bang om jouw oprechte mening te geven, dit laat zien dat jij aanwezig bent en zelf oplossingen kan bedenken over eventuele problemen. 

Maak het jezelf gemakkelijk

Als vrouw zijnde ben je vaker meer bezig met je uiterlijk en geef je minder om comfort. Probeer dat achter je te laten als je werkzaam wilt zijn in de bouwsector. Je bent al mooi genoeg van jezelf! Kies daarom voor gemakkelijke en comfortabele onderkleding die nota bene ook praktische is. Als het bijvoorbeeld koud is, is het wel verstandig om verschillende lagen zoals een thermolaag te dragen. Het dragen van een anita bh of een sportbh zorgen ervoor dat je met maximale draagcomfort je dagelijkse gang van zaken kan voltooien. Dit komt omdat de beugel is verwijderd, waardoor je veel gemakkelijker vrij kunt bewegen. Mocht je meer in de corporate wereld werkzaam zijn. Denk dan aan nette maar comfortabele kleding. 

Spierballen in de bouw?

Naast comfortabele kleding zijn er nog andere dingen die een rol spelen. Een bekend beeld van de bouwsector is dat de werkzaamheden vaak erg fysiek zwaar zijn, en dus ongeschikt voor vrouwen. Niks is minder waar! Het klopt daar bepaalde bosgebieden over het algemeen erg zwaar zijn, en veel van je lichaam eisen. Veel mensen vergeten dat de bouwsector ook bestaat uit het besturen en gebruiken van geavanceerde apparatuur, het plannen en begeleiden van grote bouwprojecten en het innoveren van bestaande technieken. Dit zijn allemaal vakgebieden die gericht zijn op vakopleidingen. De reden dat de bouw aanvankelijk meer groeit is omdat steeds meer vrouwen vakgericht een studie volgen in de bouw. Wees daarom nooit onzeker over jou rol in de bouw. Mocht jij zwaar fysiek werk lastiger vinden, maak het dan goed met administratieve of vakkundige klussen!