Normal_different-metal-products-stainless-steel-profiles-2021-08-26-16-57-00-utc

RVS-materiaal kan op verschillende manieren aan ander materiaal worden bevestigd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van lijm of door te lassen. Een andere optie is RVS tappen. Heb je nog nooit van RVS tappen gehoord? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat dit inhoudt. Wij vertellen daarom alles wat jij moet weten over RVS tappen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is RVS tappen?

RVS tappen is eigenlijk hetzelfde als schroefdraad tappen, maar hierbij gaat het specifiek om schroefdraad tappen in RVS materiaal. We zullen kort uitleggen wat RVS tappen precies inhoudt.

 

Wanneer je een schroef in RVS materiaal wilt draaien, moet dit materiaal voorzien zijn van een tapgat met schroefdraad. De schroefdraad is nodig om een schroef in het gat te kunnen draaien. De schroef is namelijk ook voorzien van schroefdraad en deze ‘ribbels’ moeten ergens in vastgezet kunnen worden. Zonder schroefdraad in het tapgat is dit niet mogelijk. Het aanbrengen van de schroefdraad in het RVS materiaal wordt RVS tappen genoemd. De schroefdraad in een tapgat noemen we binnendraad en de schroefdraad op een schroef noemen we buitendraad.

 

Hoe werkt RVS tappen?

Nu je weet wat RVS tappen inhoudt, zullen we uitleggen hoe je dit kunt doen. Allereerst is het belangrijk om van tevoren goed te weten welke schroef je gaat gebruiken om het RVS materiaal aan ander materiaal te bevestigen. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten schroeven. De schroef en het tapgat moeten dezelfde schroefdraad hebben. 

 

Wanneer je weet welke schroef je gaat gebruiken kun je beginnen met het boren van een gat in het RVS materiaal. Let op: de diameter van het gat dat je moet boren hangt af van de schroef die je gebruikt. Na het boren van het gat kun je beginnen met het aanbrengen van de schroefdraad. Dit kun je doen door handmatig of machinaal te tappen. Voor handmatig tappen maak je gebruik van een set van drie tappen die je achtereenvolgens in het gat draait. Voor machinaal tappen maak je gebruik van een enkele tap.

 

Een lastige klus

RVS tappen is erg lastig en kost aardig wat tijd. Je kunt er daarom voor kiezen om dit werk te laten doen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij RVS tappen van Keizersmetaal. Dit bedrijf is gespecialiseerd in RVS tappen en kan jou hier dus bij helpen. Door dit werk uit te besteden kun jij je focussen op ander belangrijk werk.