Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom is het stikstofprobleem van invloed op de bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 13 min
Het stikstofprobleem is het meest besproken onderwerp in het nieuws de afgelopen tijd. Door het stikstofbeleid van de overheid zijn de boeren in opstand gekomen en protesteren zij tegen dit beleid. Maar wat is stikstof nou eigenlijk? En waarom heeft dit invloed op de bouwsector? We vertellen het je in dit artikel.

Wat is stikstof?

Stikstof is een chemisch element met het symbool N en het atoomnummer 7. Het is een kleurloos en reukloos gas dat ongeveer 78% van de atmosfeer van de aarde uitmaakt. Stikstof is essentieel voor het leven op aarde omdat het een belangrijk onderdeel is van aminozuren, eiwitten en DNA. 

In Nederland heeft stikstof echter een negatieve bijklank gekregen vanwege de impact op het milieu. Stikstofemissies, veroorzaakt door onder andere verkeer, industrie en landbouw, hebben een negatief effect op de biodiversiteit en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. Bovendien leidt te veel stikstof tot verzuring van de bodem en verlies van nutriënten, waardoor de groei van planten en bomen wordt belemmerd. 

Wat voor impact heeft het op de bouwsector?

In de context van de bouwsector is stikstof voornamelijk een probleem vanwege de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door bouwvoertuigen en -machines.

NOx wordt uitgestoten door verbrandingsmotoren, zoals die in vrachtwagens, graafmachines en aggregaten. Deze uitstoot komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals diesel en benzine. Wanneer deze stoffen worden uitgestoten, kunnen ze zich mengen met andere luchtverontreinigende stoffen om schadelijke ozon en fijnstof te vormen. Fijnstof kan worden ingeademd en kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals astma, longontsteking en zelfs hart- en vaatziekten.

Daarnaast kan stikstof in de bodem leiden tot verzuring en verlies van biodiversiteit. Wanneer stikstof in de bodem terechtkomt, kan het de zuurtegraad van de bodem verhogen. Dit kan leiden tot een afname van de diversiteit van planten en dieren in de omgeving. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een vermindering van de natuurlijke hulpbronnen, zoals voedselbronnen en medicijnen.

Het probleem met stikstof in de bouwsector is dat bouwprojecten vaak gepaard gaan met veel bouwverkeer en machines die fossiele brandstoffen gebruiken. Dit kan leiden tot een aanzienlijke uitstoot van stikstofoxiden en andere schadelijke stoffen. Als gevolg daarvan is stikstofemissie een belangrijk punt van zorg voor de bouwsector, vooral omdat deze sector de potentie heeft om een significante bijdrage te leveren aan de algehele uitstoot van stikstofoxiden in de atmosfeer.

In sommige landen, zoals Nederland, heeft de uitstoot van stikstofoxiden geleid tot beperkingen voor bouwprojecten, waaronder het stopzetten van sommige projecten en de invoering van strengere regelgeving. Dit heeft gevolgen gehad voor de bouwsector en heeft geleid tot hogere kosten voor bouwbedrijven en langere projectduur.

 
Door: Nationale Bouwgids
03 oktober '23 (11:51)

Kooi Camerabewaking op bouwplaatsen: waar, hoe en waarom moeten ze worden geplaatst?

Het hebben van camerabewaking op je bouwplaats is van onschatbare waarde voor de veiligheid en beveiliging van je project. Maar meer dan alleen het hebben van beveiligingscamera's, is de juiste positionering ervan van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn. Stel je voor dat een camera een dode hoek heeft waar potentiële bedreigingen onopgemerkt kunnen blijven. Hoe weet je dan welke camera waar moet worden geplaatst? Bij

06 juli '23 (13:11)

Renoveren met kunststof kozijnen kan zorgen voor een geldbesparing

Bij het renoveren van een huis zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder de vervanging van verouderde kozijnen. Het gebruik van kunststof kozijnen biedt tal van voordelen, zowel esthetisch als financieel.

27 juni '23 (14:14)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

26 juni '23 (15:09)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

12 juni '23 (15:36)

Een nieuwe keuken gewenst? Kijk hier eens naar

Heb je het gevoel dat jouw keuken wel een upgrade kan gebruiken? Of je nu graag kookt of gewoon op zoek bent naar wat meer inspiratie in huis, jouw keuken is een plek waar je dagelijks veel tijd doorbrengt. Het is dan ook belangrijk dat deze plek praktisch en mooi is tegelijkertijd. Maar waar begin je nou bij het verbouwen van jouw keuken? En welke stijl past nou echt bij jouw smaak en jouw huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het verbouwen of vernieuwen van jouw keuken. Laat je inspireren en tover jouw keuken om tot een prachtige nieuwe ruimte in jouw huis!

02 juni '23 (13:47)

Geslaagde starthandeling Elzenbos fase 2 in Brummen

Afgelopen week vond de feestelijke starthandeling voor 21 woningen in plan Elzenbos Fase 2 plaats. Samen met de kopers en wethouder Pouwel Inberg is de begane grondvloer gelegd. In samenwerking met BPD en Syntrus Achmea Real Estate and Finance bouwt Roosdom Tijhuis hier 21 duurzame woningen. Het was een feestelijke middag waarbij de gemeente Brummen en Roosdom Tijhuis samen met de kopers de start van de bouw hebben gevierd.   

02 juni '23 (13:36)

Partijen maken afspraken over woningbouw

Veel betaalbare woningen in Maasland II

12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van stukadoors kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de akoestiek verbeteren met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.