Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom is het stikstofprobleem van invloed op de bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 13 min
location_on [xx]km
Het stikstofprobleem is het meest besproken onderwerp in het nieuws de afgelopen tijd. Door het stikstofbeleid van de overheid zijn de boeren in opstand gekomen en protesteren zij tegen dit beleid. Maar wat is stikstof nou eigenlijk? En waarom heeft dit invloed op de bouwsector? We vertellen het je in dit artikel.

Wat is stikstof?

Stikstof is een chemisch element met het symbool N en het atoomnummer 7. Het is een kleurloos en reukloos gas dat ongeveer 78% van de atmosfeer van de aarde uitmaakt. Stikstof is essentieel voor het leven op aarde omdat het een belangrijk onderdeel is van aminozuren, eiwitten en DNA. 

In Nederland heeft stikstof echter een negatieve bijklank gekregen vanwege de impact op het milieu. Stikstofemissies, veroorzaakt door onder andere verkeer, industrie en landbouw, hebben een negatief effect op de biodiversiteit en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. Bovendien leidt te veel stikstof tot verzuring van de bodem en verlies van nutriënten, waardoor de groei van planten en bomen wordt belemmerd. 

Wat voor impact heeft het op de bouwsector?

In de context van de bouwsector is stikstof voornamelijk een probleem vanwege de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door bouwvoertuigen en -machines.

NOx wordt uitgestoten door verbrandingsmotoren, zoals die in vrachtwagens, graafmachines en aggregaten. Deze uitstoot komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals diesel en benzine. Wanneer deze stoffen worden uitgestoten, kunnen ze zich mengen met andere luchtverontreinigende stoffen om schadelijke ozon en fijnstof te vormen. Fijnstof kan worden ingeademd en kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals astma, longontsteking en zelfs hart- en vaatziekten.

Daarnaast kan stikstof in de bodem leiden tot verzuring en verlies van biodiversiteit. Wanneer stikstof in de bodem terechtkomt, kan het de zuurtegraad van de bodem verhogen. Dit kan leiden tot een afname van de diversiteit van planten en dieren in de omgeving. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een vermindering van de natuurlijke hulpbronnen, zoals voedselbronnen en medicijnen.

Het probleem met stikstof in de bouwsector is dat bouwprojecten vaak gepaard gaan met veel bouwverkeer en machines die fossiele brandstoffen gebruiken. Dit kan leiden tot een aanzienlijke uitstoot van stikstofoxiden en andere schadelijke stoffen. Als gevolg daarvan is stikstofemissie een belangrijk punt van zorg voor de bouwsector, vooral omdat deze sector de potentie heeft om een significante bijdrage te leveren aan de algehele uitstoot van stikstofoxiden in de atmosfeer.

In sommige landen, zoals Nederland, heeft de uitstoot van stikstofoxiden geleid tot beperkingen voor bouwprojecten, waaronder het stopzetten van sommige projecten en de invoering van strengere regelgeving. Dit heeft gevolgen gehad voor de bouwsector en heeft geleid tot hogere kosten voor bouwbedrijven en langere projectduur.

 
Door: Nationale Bouwgids
23 mei '24 (15:34)

Lokaal het grondwaterpeil verlagen voor de bouw

De afgelopen jaren leek de ene extreme weersituatie de ander op te volgen. De zomers van 2018 en 2022 behoorden bijvoorbeeld tot de top zes droogste ooit gemeten. Meer recenter is 2023 juist weer het natste jaar ooit gemeten. Vanwege klimaatverandering zullen extremen vaker voorkomen, zo is de verwachting. Dat levert grote uitdagingen op het grondwaterpeil in ons land voortdurend goed te reguleren. Hieronder lees je meer over hoe grondwater de bouw beïnvloedt, en hoe belangrijk bronbemaling is.

22 mei '24 ( 8:56)

De risico’s voor de omgeving bij sloop

Sloopwerkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd zonder dat er rekening moet worden gehouden met de risico’s op schade en hinder. Tijdens het slopen van gebouwen of het bouwklaar maken van gebieden is er een verhoogd risico op obstructies en gevaar. In dit blog ontdekt u de grootste risico’s rondom sloopwerk en leest u hoe u de kans op hinder kunt verkleinen.

06 mei '24 (14:45)

Een kijkje achter de schermen bij het installeren van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurig proces dat bestaat uit meerdere stappen, van de voorbereiding tot de daadwerkelijke plaatsing en aansluiting van de panelen op het elektriciteitsnetwerk van je woning.

29 april '24 ( 8:30)

Dit zijn de eettafel trends van 2024

De eettafel is het hart van iedere eetkamer of open keuken. Het is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een belangrijk element in het interieur. Het heeft veel invloed op de algehele sfeer in de ruimte! Dit jaar zien we een aantal duidelijke trends in tafelontwerpen, waarbij maatwerk en duurzaam materiaalgebruik de boventoon voeren. Laten we eens kijken naar de eettafels trends die er dit jaar bovenuit springen.

15 april '24 ( 9:24)

Het Financieren van Je Nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende stap in je leven. Je hebt de kans om een huis te laten bouwen dat aan al je wensen voldoet, van de lay-out tot de materialen en afwerking. Maar voordat je de sleutels van je droomhuis in handen hebt, moet je nadenken over hoe je deze investering gaat bekostigen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je je nieuwbouwwoning kunt financieren.

27 maart '24 ( 8:37)

Een diepere blik op het efficiënt inzetten van afvalcontainers in de bouw

Bij het plannen van een bouw- of renovatieproject is efficiëntie een sleutelwoord. Of je nu een professional bent in de bouwsector of een doe-het-zelver, het beheren van afval en materialen is essentieel voor een gestroomlijnd proces. In dit artikel nemen we een diepere blik op het gebruik van afvalcontainers als een slimme oplossing voor afvalbeheer en opslag tijdens bouwprojecten.Containers zijn niet alleen een kosteneffectieve keuze, maar bieden ook het gemak van flexibiliteit en mobiliteit. Met een breed scala aan beschikbare maten en types, kun je precies de container vinden die past bij jouw projectbehoeften. Maar hoe kies je de juiste container en wat zijn de voordelen in de bouw?

14 maart '24 ( 8:30)

Vochtproblemen in huis: oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen in huis zijn ontzettend vervelend. Het kan niet alleen je muren, vloeren en plafonds beschadigen, maar op de lange termijn ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel worden zowel de symptomen en oorzaken als de oplossingen voor vochtproblemen besproken. Je leest waar je op moet letten, hoe je vocht kunt verminderen en waarom een woning isoleren op de juiste manier van groot belang is.

26 februari '24 ( 9:49)

Projectzonwering Nederland: de bouwsteen voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om na te denken over alle aspecten in ons leven als het gaat om duurzaamheid. Een cruciaal aspect dat kan bijdragen aan een groenere toekomst is het gebruik van zonwering bij gebouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het concept projectzonwering Nederland.

09 februari '24 ( 8:36)

Levering bouwstoffen: waar moet je op letten?

In de bouwsector is het leveren van bouwstoffen een zeer belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Of het nu gaat om beton, stenen, zand of cement, het is van cruciaal belang dat de juiste bouwstoffen op tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Het kiezen van de juiste leverancier voor bouwstoffen kan een groot verschil maken in termen van kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij de levering van bouwstoffen en hoe een gerenommeerd bedrijf zoals VMGroup je hierbij kan helpen.

22 januari '24 (14:01)

Voeg waarde en sfeer toe aan je huis

Heb je ooit nagedacht over het toevoegen van een overkapping aan huis? Niet alleen brengt het een esthetische verbetering, maar het biedt ook tal van voordelen die zowel de waarde van je woning kunnen verhogen als je dagelijks leven kunnen verrijken. Een overkapping biedt ook de perfecte gelegenheid om je eigen groene oase te creëren. Door het integreren van planten en bloemen binnen je overdekte buitenruimte, kun je een rustgevende en natuurlijke sfeer creëren. Het is bewezen dat groen om ons heen een positief effect heeft op ons welzijn.