Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Belangrijkste regel- en wetgevingen voor de bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 16 min
Bij het (ver)bouwen van jouw huis of andere projecten die te maken hebben met de bouw krijg je te maken met verschillende wetten en regels waar je je aan moet houden. Als je de regels en wetten niet volgt heb je kans dat je het project niet kunt uitvoeren of moet slopen als het al uitgevoerd is en wordt afgekeurd. De controle of je aan deze regels voldoet wordt gedaan door de gemeente. In dit artikel zetten we de verschillende regel- en wetgevingen op een rijtje.
  • Bouwbesluit; het bouwbesluit bevat voorschriften over de staat en het gebruik van bouwwerken, bouw van bouwwerken, over sloop en veiligheid tijdens bouwen en slopen en over open erven en terreinen. 
  • Woningwet; de woningwet vormt de basis voor de gebruiks- en bouwvoorschriften.
  • Regeling Bouwbesluit; deze regeling bevat voorschriften over aansluiting van gas, elektriciteit, water en CE-markeringen. 
  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo); zorgt ervoor dat alle verschillende vergunning worden gebundeld tot één omgevingsvergunning. 
  • Ministeriële regeling omgevingsrecht; bij de vergunningsaanvraag zijn vereisten die voldaan moeten worden zoals bouwtekeningen en sterkteberekeningen. In deze regelingen worden de vereisten benoemd. 
  • Besluit omgevingsrecht (Bor); dit besluit zorgt ervoor dat de Wabo voorschriften worden uitgewerkt. 

Er zijn dus nogal wat regels en wetten waarmee je rekening moet houden als je gaat verbouwen. Het kan handig zijn, als je zelf niet heel erg bekend bent met de regels of niet de moeite wilt doen, om een aannemer in te huren die het voor je regelt. De aannemer heeft de kennis over de regels en zorgt ervoor dat alles volgens de wetten verloopt. 

Europese regels

In Nederland zijn enkele regels die vanuit de Europese Unie zijn opgelegd waar rekening mee gehouden moet worden, zoals bij bouwproducten. Hierbij kun je denken aan bakstenen, waterkranen, kozijnen en heipalen. Het heeft voornamelijk te maken met de belasting van het milieu en brandveiligheid. Bouwproducten moeten overal op dezelfde manier beoordeeld en getest worden. Naast regelgevingen met de bouwproducten zijn er ook richtlijnen met betrekking tot energieprestaties van gebouwen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de energielabels toekennen aan huizen. Het doel van de regelgeving is om minder energie te verbruiken. 

Gemeentelijke handhaving

De bouwregelgeving wordt gehandhaafd door de gemeente, door toe te zien op de naleving van de voorschriften. Dit loopt van de vergunningsaanvraag tot het bouwwerk en de oplevering ervan. Een handhavingsplan heeft het beleid hiervoor vastgelegd. Dit is een hulpmiddel en voorbeeld voor de gemeenten om te gebruiken bij het controleren van de bouwregels. Als de regels niet worden opgevolgd mag de gemeente, op kosten van de overtreder, de zonder vergunning verrichte bouwwerkzaamheden ongedaan maken. Het kan ook zijn dat er een dwangsom wordt opgelegd aan de overtreder om de overtreding ongedaan te maken. Het is ook mogelijk dat de gemeente gaat kijken of er alsnog een vergunning kan worden verleend. Dit kan alleen als hiervoor een aanvraag wordt ingediend en vervolgens wordt goedgekeurd.

Kortom is het belangrijk om te voldoen aan de eisen zodat je geen vervelende situaties krijgt na het (ver)bouwen. Hiermee bespaar je jezelf veel moeite. 

Door: Nationale Bouwgids
03 oktober '23 (11:51)

Kooi Camerabewaking op bouwplaatsen: waar, hoe en waarom moeten ze worden geplaatst?

Het hebben van camerabewaking op je bouwplaats is van onschatbare waarde voor de veiligheid en beveiliging van je project. Maar meer dan alleen het hebben van beveiligingscamera's, is de juiste positionering ervan van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn. Stel je voor dat een camera een dode hoek heeft waar potentiële bedreigingen onopgemerkt kunnen blijven. Hoe weet je dan welke camera waar moet worden geplaatst? Bij

06 juli '23 (13:11)

Renoveren met kunststof kozijnen kan zorgen voor een geldbesparing

Bij het renoveren van een huis zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder de vervanging van verouderde kozijnen. Het gebruik van kunststof kozijnen biedt tal van voordelen, zowel esthetisch als financieel.

27 juni '23 (14:14)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

26 juni '23 (15:09)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

12 juni '23 (15:36)

Een nieuwe keuken gewenst? Kijk hier eens naar

Heb je het gevoel dat jouw keuken wel een upgrade kan gebruiken? Of je nu graag kookt of gewoon op zoek bent naar wat meer inspiratie in huis, jouw keuken is een plek waar je dagelijks veel tijd doorbrengt. Het is dan ook belangrijk dat deze plek praktisch en mooi is tegelijkertijd. Maar waar begin je nou bij het verbouwen van jouw keuken? En welke stijl past nou echt bij jouw smaak en jouw huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het verbouwen of vernieuwen van jouw keuken. Laat je inspireren en tover jouw keuken om tot een prachtige nieuwe ruimte in jouw huis!

02 juni '23 (13:47)

Geslaagde starthandeling Elzenbos fase 2 in Brummen

Afgelopen week vond de feestelijke starthandeling voor 21 woningen in plan Elzenbos Fase 2 plaats. Samen met de kopers en wethouder Pouwel Inberg is de begane grondvloer gelegd. In samenwerking met BPD en Syntrus Achmea Real Estate and Finance bouwt Roosdom Tijhuis hier 21 duurzame woningen. Het was een feestelijke middag waarbij de gemeente Brummen en Roosdom Tijhuis samen met de kopers de start van de bouw hebben gevierd.   

02 juni '23 (13:36)

Partijen maken afspraken over woningbouw

Veel betaalbare woningen in Maasland II

12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van stukadoors kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de akoestiek verbeteren met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.