Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Belangrijkste regel- en wetgevingen voor de bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 16 min
location_on [xx]km
Bij het (ver)bouwen van jouw huis of andere projecten die te maken hebben met de bouw krijg je te maken met verschillende wetten en regels waar je je aan moet houden. Als je de regels en wetten niet volgt heb je kans dat je het project niet kunt uitvoeren of moet slopen als het al uitgevoerd is en wordt afgekeurd. De controle of je aan deze regels voldoet wordt gedaan door de gemeente. In dit artikel zetten we de verschillende regel- en wetgevingen op een rijtje.
  • Bouwbesluit; het bouwbesluit bevat voorschriften over de staat en het gebruik van bouwwerken, bouw van bouwwerken, over sloop en veiligheid tijdens bouwen en slopen en over open erven en terreinen. 
  • Woningwet; de woningwet vormt de basis voor de gebruiks- en bouwvoorschriften.
  • Regeling Bouwbesluit; deze regeling bevat voorschriften over aansluiting van gas, elektriciteit, water en CE-markeringen. 
  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo); zorgt ervoor dat alle verschillende vergunning worden gebundeld tot één omgevingsvergunning. 
  • Ministeriële regeling omgevingsrecht; bij de vergunningsaanvraag zijn vereisten die voldaan moeten worden zoals bouwtekeningen en sterkteberekeningen. In deze regelingen worden de vereisten benoemd. 
  • Besluit omgevingsrecht (Bor); dit besluit zorgt ervoor dat de Wabo voorschriften worden uitgewerkt. 

Er zijn dus nogal wat regels en wetten waarmee je rekening moet houden als je gaat verbouwen. Het kan handig zijn, als je zelf niet heel erg bekend bent met de regels of niet de moeite wilt doen, om een aannemer in te huren die het voor je regelt. De aannemer heeft de kennis over de regels en zorgt ervoor dat alles volgens de wetten verloopt. 

Europese regels

In Nederland zijn enkele regels die vanuit de Europese Unie zijn opgelegd waar rekening mee gehouden moet worden, zoals bij bouwproducten. Hierbij kun je denken aan bakstenen, waterkranen, kozijnen en heipalen. Het heeft voornamelijk te maken met de belasting van het milieu en brandveiligheid. Bouwproducten moeten overal op dezelfde manier beoordeeld en getest worden. Naast regelgevingen met de bouwproducten zijn er ook richtlijnen met betrekking tot energieprestaties van gebouwen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de energielabels toekennen aan huizen. Het doel van de regelgeving is om minder energie te verbruiken. 

Gemeentelijke handhaving

De bouwregelgeving wordt gehandhaafd door de gemeente, door toe te zien op de naleving van de voorschriften. Dit loopt van de vergunningsaanvraag tot het bouwwerk en de oplevering ervan. Een handhavingsplan heeft het beleid hiervoor vastgelegd. Dit is een hulpmiddel en voorbeeld voor de gemeenten om te gebruiken bij het controleren van de bouwregels. Als de regels niet worden opgevolgd mag de gemeente, op kosten van de overtreder, de zonder vergunning verrichte bouwwerkzaamheden ongedaan maken. Het kan ook zijn dat er een dwangsom wordt opgelegd aan de overtreder om de overtreding ongedaan te maken. Het is ook mogelijk dat de gemeente gaat kijken of er alsnog een vergunning kan worden verleend. Dit kan alleen als hiervoor een aanvraag wordt ingediend en vervolgens wordt goedgekeurd.

Kortom is het belangrijk om te voldoen aan de eisen zodat je geen vervelende situaties krijgt na het (ver)bouwen. Hiermee bespaar je jezelf veel moeite. 

Door: Nationale Bouwgids
23 mei '24 (15:34)

Lokaal het grondwaterpeil verlagen voor de bouw

De afgelopen jaren leek de ene extreme weersituatie de ander op te volgen. De zomers van 2018 en 2022 behoorden bijvoorbeeld tot de top zes droogste ooit gemeten. Meer recenter is 2023 juist weer het natste jaar ooit gemeten. Vanwege klimaatverandering zullen extremen vaker voorkomen, zo is de verwachting. Dat levert grote uitdagingen op het grondwaterpeil in ons land voortdurend goed te reguleren. Hieronder lees je meer over hoe grondwater de bouw beïnvloedt, en hoe belangrijk bronbemaling is.

22 mei '24 ( 8:56)

De risico’s voor de omgeving bij sloop

Sloopwerkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd zonder dat er rekening moet worden gehouden met de risico’s op schade en hinder. Tijdens het slopen van gebouwen of het bouwklaar maken van gebieden is er een verhoogd risico op obstructies en gevaar. In dit blog ontdekt u de grootste risico’s rondom sloopwerk en leest u hoe u de kans op hinder kunt verkleinen.

06 mei '24 (14:45)

Een kijkje achter de schermen bij het installeren van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurig proces dat bestaat uit meerdere stappen, van de voorbereiding tot de daadwerkelijke plaatsing en aansluiting van de panelen op het elektriciteitsnetwerk van je woning.

29 april '24 ( 8:30)

Dit zijn de eettafel trends van 2024

De eettafel is het hart van iedere eetkamer of open keuken. Het is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een belangrijk element in het interieur. Het heeft veel invloed op de algehele sfeer in de ruimte! Dit jaar zien we een aantal duidelijke trends in tafelontwerpen, waarbij maatwerk en duurzaam materiaalgebruik de boventoon voeren. Laten we eens kijken naar de eettafels trends die er dit jaar bovenuit springen.

15 april '24 ( 9:24)

Het Financieren van Je Nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende stap in je leven. Je hebt de kans om een huis te laten bouwen dat aan al je wensen voldoet, van de lay-out tot de materialen en afwerking. Maar voordat je de sleutels van je droomhuis in handen hebt, moet je nadenken over hoe je deze investering gaat bekostigen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je je nieuwbouwwoning kunt financieren.

27 maart '24 ( 8:37)

Een diepere blik op het efficiënt inzetten van afvalcontainers in de bouw

Bij het plannen van een bouw- of renovatieproject is efficiëntie een sleutelwoord. Of je nu een professional bent in de bouwsector of een doe-het-zelver, het beheren van afval en materialen is essentieel voor een gestroomlijnd proces. In dit artikel nemen we een diepere blik op het gebruik van afvalcontainers als een slimme oplossing voor afvalbeheer en opslag tijdens bouwprojecten.Containers zijn niet alleen een kosteneffectieve keuze, maar bieden ook het gemak van flexibiliteit en mobiliteit. Met een breed scala aan beschikbare maten en types, kun je precies de container vinden die past bij jouw projectbehoeften. Maar hoe kies je de juiste container en wat zijn de voordelen in de bouw?

14 maart '24 ( 8:30)

Vochtproblemen in huis: oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen in huis zijn ontzettend vervelend. Het kan niet alleen je muren, vloeren en plafonds beschadigen, maar op de lange termijn ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel worden zowel de symptomen en oorzaken als de oplossingen voor vochtproblemen besproken. Je leest waar je op moet letten, hoe je vocht kunt verminderen en waarom een woning isoleren op de juiste manier van groot belang is.

26 februari '24 ( 9:49)

Projectzonwering Nederland: de bouwsteen voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om na te denken over alle aspecten in ons leven als het gaat om duurzaamheid. Een cruciaal aspect dat kan bijdragen aan een groenere toekomst is het gebruik van zonwering bij gebouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het concept projectzonwering Nederland.

09 februari '24 ( 8:36)

Levering bouwstoffen: waar moet je op letten?

In de bouwsector is het leveren van bouwstoffen een zeer belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Of het nu gaat om beton, stenen, zand of cement, het is van cruciaal belang dat de juiste bouwstoffen op tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Het kiezen van de juiste leverancier voor bouwstoffen kan een groot verschil maken in termen van kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij de levering van bouwstoffen en hoe een gerenommeerd bedrijf zoals VMGroup je hierbij kan helpen.

22 januari '24 (14:01)

Voeg waarde en sfeer toe aan je huis

Heb je ooit nagedacht over het toevoegen van een overkapping aan huis? Niet alleen brengt het een esthetische verbetering, maar het biedt ook tal van voordelen die zowel de waarde van je woning kunnen verhogen als je dagelijks leven kunnen verrijken. Een overkapping biedt ook de perfecte gelegenheid om je eigen groene oase te creëren. Door het integreren van planten en bloemen binnen je overdekte buitenruimte, kun je een rustgevende en natuurlijke sfeer creëren. Het is bewezen dat groen om ons heen een positief effect heeft op ons welzijn.