Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Trends in de bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 18 min
Net als in elke andere sector ontwikkelen er elke keer nieuwe trends. Zo ook in de bouwsector. In dit artikel bespreken we twee trends op het gebied van de bouw, namelijk: duurzaamheid in de bouw en veranderingen in de demografische samenstelling.

Duurzaamheid in de bouw

Over de hele wereld worden plannen gemaakt om zo duurzaam mogelijk te leven. Zo ook in de bouwsector. Nederland heeft als doel om in 2050 de energievoorziening bijna volledig duurzaam en CO-2 neutraal te laten zijn. In de utiliteitsbouw zijn ook vele duurzame initiatieven. 

De bouwsector heeft een groot aandeel in het verbruik van bijvoorbeeld water, afval en circulariteit en locatiekeuze. Het kan een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de CO-2 uitstoot. Het duurzaamheidsthema is actueler dan ooit in de bouwsector en de gehele wereld. De bouw kan ook bijdragen aan het duurzaamheid proces op het gebied van logistiek. Zo kan het zorgen voor een digitalisering en de optimalisatie hiervan, waardoor er bijvoorbeeld minder papier wordt gebruikt op de kantoren. 

Duurzame methodes om te bouwen

Duurzame bouwmethodes zijn  ontwikkeld om de impact van de bouw op het milieu te minimaliseren, terwijl de kwaliteit en levensduur van de constructies juist worden verbeterd. Door het gebruik van duurzame materialen zoals bamboe, hout en stro kan dit worden bereikt. Daarnaast is het belangrijk dat gebouwen worden ontworpen op een manier die efficiënt is in het gebruik van energie en water. 

Veranderingen in de demografische samenstelling

De demografische samenstelling van een land is constant in beweging. Dit is in Nederland niet anders. De veranderingen in de demografische samenstelling hebben gevolgen voor de bouwsector, doordat de vraag verandert. Op dit moment is de samenleving aan het vergrijzen en verplaatsen we steeds meer naar de steden. Daarnaast is de vraag naar woningen voor kleine gezinnen sterk toegenomen. 

Toenemende vergrijzing

Vergrijzing houdt simpelweg in, het ouder worden van de samenleving. Hoe ouder de gemiddelde leeftijd in een samenleving, hoe ‘grijzer’ de samenleving. In Nederland neemt volgens de laatste prognoses de groep 75-plussers toe van 8.5% naar 15% tot medio 2050. Doordat er steeds meer ouderen komen, moeten er ook meer verzorgingsplekken zijn. Echter kunnen deze niet allemaal voorzien worden. Daarom heeft Nederland een overheidsbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Door de mobiliteitsbeperkingen die vele ouderen hebben roept dit nieuwe vraagstukken op in de bouwsector. Hierbij kun je denken aan aangepaste badkamers, trapliften of zelfs verlaagde drempels. Hiervoor zijn nieuwe technologieën en materialen nodig. 

Urbanisatie

Urbanisatie is een demografische trend waarin de bevolking steeds meer naar de steden trekt en de steden steeds drukker worden. Het gevolg van urbanisatie is de vraag naar meer woningen in de stad. Echter, zitten er veel regels aan het bouwen in de stad en is er maar beperkt ruimte. Dit samen met de duurzaamheid trend in de steden maakt het erg lastig om juiste gebouwen te plaatsen in de stad. Dit brengt een uitdaging mee voor de bouwsector. Het moet creatieve oplossingen verzinnen om de woningvraag te bedienen. Een voorbeeld van een oplossing kan zijn om hoge gebouwen te plaatsen. 

Vraag naar kleinere woningen

Naast de vergrijzing en urbanisatie is er een stijging in de vraag naar kleinere woningen voor gezinnen. Door de toenemende woningdruk en gasprijzen is het voordeliger om in een kleiner huis te wonen waardoor startup gezinnen meer geld te besteden hebben. 

Door: Nationale Bouwgids
03 oktober '23 (11:51)

Kooi Camerabewaking op bouwplaatsen: waar, hoe en waarom moeten ze worden geplaatst?

Het hebben van camerabewaking op je bouwplaats is van onschatbare waarde voor de veiligheid en beveiliging van je project. Maar meer dan alleen het hebben van beveiligingscamera's, is de juiste positionering ervan van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn. Stel je voor dat een camera een dode hoek heeft waar potentiële bedreigingen onopgemerkt kunnen blijven. Hoe weet je dan welke camera waar moet worden geplaatst? Bij

06 juli '23 (13:11)

Renoveren met kunststof kozijnen kan zorgen voor een geldbesparing

Bij het renoveren van een huis zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder de vervanging van verouderde kozijnen. Het gebruik van kunststof kozijnen biedt tal van voordelen, zowel esthetisch als financieel.

27 juni '23 (14:14)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

26 juni '23 (15:09)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

12 juni '23 (15:36)

Een nieuwe keuken gewenst? Kijk hier eens naar

Heb je het gevoel dat jouw keuken wel een upgrade kan gebruiken? Of je nu graag kookt of gewoon op zoek bent naar wat meer inspiratie in huis, jouw keuken is een plek waar je dagelijks veel tijd doorbrengt. Het is dan ook belangrijk dat deze plek praktisch en mooi is tegelijkertijd. Maar waar begin je nou bij het verbouwen van jouw keuken? En welke stijl past nou echt bij jouw smaak en jouw huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het verbouwen of vernieuwen van jouw keuken. Laat je inspireren en tover jouw keuken om tot een prachtige nieuwe ruimte in jouw huis!

02 juni '23 (13:47)

Geslaagde starthandeling Elzenbos fase 2 in Brummen

Afgelopen week vond de feestelijke starthandeling voor 21 woningen in plan Elzenbos Fase 2 plaats. Samen met de kopers en wethouder Pouwel Inberg is de begane grondvloer gelegd. In samenwerking met BPD en Syntrus Achmea Real Estate and Finance bouwt Roosdom Tijhuis hier 21 duurzame woningen. Het was een feestelijke middag waarbij de gemeente Brummen en Roosdom Tijhuis samen met de kopers de start van de bouw hebben gevierd.   

02 juni '23 (13:36)

Partijen maken afspraken over woningbouw

Veel betaalbare woningen in Maasland II

12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van stukadoors kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de akoestiek verbeteren met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.