Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Trends in de bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 18 min
location_on [xx]km
Net als in elke andere sector ontwikkelen er elke keer nieuwe trends. Zo ook in de bouwsector. In dit artikel bespreken we twee trends op het gebied van de bouw, namelijk: duurzaamheid in de bouw en veranderingen in de demografische samenstelling.

Duurzaamheid in de bouw

Over de hele wereld worden plannen gemaakt om zo duurzaam mogelijk te leven. Zo ook in de bouwsector. Nederland heeft als doel om in 2050 de energievoorziening bijna volledig duurzaam en CO-2 neutraal te laten zijn. In de utiliteitsbouw zijn ook vele duurzame initiatieven. 

De bouwsector heeft een groot aandeel in het verbruik van bijvoorbeeld water, afval en circulariteit en locatiekeuze. Het kan een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de CO-2 uitstoot. Het duurzaamheidsthema is actueler dan ooit in de bouwsector en de gehele wereld. De bouw kan ook bijdragen aan het duurzaamheid proces op het gebied van logistiek. Zo kan het zorgen voor een digitalisering en de optimalisatie hiervan, waardoor er bijvoorbeeld minder papier wordt gebruikt op de kantoren. 

Duurzame methodes om te bouwen

Duurzame bouwmethodes zijn  ontwikkeld om de impact van de bouw op het milieu te minimaliseren, terwijl de kwaliteit en levensduur van de constructies juist worden verbeterd. Door het gebruik van duurzame materialen zoals bamboe, hout en stro kan dit worden bereikt. Daarnaast is het belangrijk dat gebouwen worden ontworpen op een manier die efficiënt is in het gebruik van energie en water. 

Veranderingen in de demografische samenstelling

De demografische samenstelling van een land is constant in beweging. Dit is in Nederland niet anders. De veranderingen in de demografische samenstelling hebben gevolgen voor de bouwsector, doordat de vraag verandert. Op dit moment is de samenleving aan het vergrijzen en verplaatsen we steeds meer naar de steden. Daarnaast is de vraag naar woningen voor kleine gezinnen sterk toegenomen. 

Toenemende vergrijzing

Vergrijzing houdt simpelweg in, het ouder worden van de samenleving. Hoe ouder de gemiddelde leeftijd in een samenleving, hoe ‘grijzer’ de samenleving. In Nederland neemt volgens de laatste prognoses de groep 75-plussers toe van 8.5% naar 15% tot medio 2050. Doordat er steeds meer ouderen komen, moeten er ook meer verzorgingsplekken zijn. Echter kunnen deze niet allemaal voorzien worden. Daarom heeft Nederland een overheidsbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Door de mobiliteitsbeperkingen die vele ouderen hebben roept dit nieuwe vraagstukken op in de bouwsector. Hierbij kun je denken aan aangepaste badkamers, trapliften of zelfs verlaagde drempels. Hiervoor zijn nieuwe technologieën en materialen nodig. 

Urbanisatie

Urbanisatie is een demografische trend waarin de bevolking steeds meer naar de steden trekt en de steden steeds drukker worden. Het gevolg van urbanisatie is de vraag naar meer woningen in de stad. Echter, zitten er veel regels aan het bouwen in de stad en is er maar beperkt ruimte. Dit samen met de duurzaamheid trend in de steden maakt het erg lastig om juiste gebouwen te plaatsen in de stad. Dit brengt een uitdaging mee voor de bouwsector. Het moet creatieve oplossingen verzinnen om de woningvraag te bedienen. Een voorbeeld van een oplossing kan zijn om hoge gebouwen te plaatsen. 

Vraag naar kleinere woningen

Naast de vergrijzing en urbanisatie is er een stijging in de vraag naar kleinere woningen voor gezinnen. Door de toenemende woningdruk en gasprijzen is het voordeliger om in een kleiner huis te wonen waardoor startup gezinnen meer geld te besteden hebben. 

Door: Nationale Bouwgids
06 mei '24 (14:45)

Een kijkje achter de schermen bij het installeren van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurig proces dat bestaat uit meerdere stappen, van de voorbereiding tot de daadwerkelijke plaatsing en aansluiting van de panelen op het elektriciteitsnetwerk van je woning.

29 april '24 ( 8:30)

Dit zijn de eettafel trends van 2024

De eettafel is het hart van iedere eetkamer of open keuken. Het is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een belangrijk element in het interieur. Het heeft veel invloed op de algehele sfeer in de ruimte! Dit jaar zien we een aantal duidelijke trends in tafelontwerpen, waarbij maatwerk en duurzaam materiaalgebruik de boventoon voeren. Laten we eens kijken naar de eettafels trends die er dit jaar bovenuit springen.

15 april '24 ( 9:24)

Het Financieren van Je Nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende stap in je leven. Je hebt de kans om een huis te laten bouwen dat aan al je wensen voldoet, van de lay-out tot de materialen en afwerking. Maar voordat je de sleutels van je droomhuis in handen hebt, moet je nadenken over hoe je deze investering gaat bekostigen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je je nieuwbouwwoning kunt financieren.

27 maart '24 ( 8:37)

Een diepere blik op het efficiënt inzetten van afvalcontainers in de bouw

Bij het plannen van een bouw- of renovatieproject is efficiëntie een sleutelwoord. Of je nu een professional bent in de bouwsector of een doe-het-zelver, het beheren van afval en materialen is essentieel voor een gestroomlijnd proces. In dit artikel nemen we een diepere blik op het gebruik van afvalcontainers als een slimme oplossing voor afvalbeheer en opslag tijdens bouwprojecten.Containers zijn niet alleen een kosteneffectieve keuze, maar bieden ook het gemak van flexibiliteit en mobiliteit. Met een breed scala aan beschikbare maten en types, kun je precies de container vinden die past bij jouw projectbehoeften. Maar hoe kies je de juiste container en wat zijn de voordelen in de bouw?

14 maart '24 ( 8:30)

Vochtproblemen in huis: oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen in huis zijn ontzettend vervelend. Het kan niet alleen je muren, vloeren en plafonds beschadigen, maar op de lange termijn ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel worden zowel de symptomen en oorzaken als de oplossingen voor vochtproblemen besproken. Je leest waar je op moet letten, hoe je vocht kunt verminderen en waarom een woning isoleren op de juiste manier van groot belang is.

26 februari '24 ( 9:49)

Projectzonwering Nederland: de bouwsteen voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om na te denken over alle aspecten in ons leven als het gaat om duurzaamheid. Een cruciaal aspect dat kan bijdragen aan een groenere toekomst is het gebruik van zonwering bij gebouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het concept projectzonwering Nederland.

09 februari '24 ( 8:36)

Levering bouwstoffen: waar moet je op letten?

In de bouwsector is het leveren van bouwstoffen een zeer belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Of het nu gaat om beton, stenen, zand of cement, het is van cruciaal belang dat de juiste bouwstoffen op tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Het kiezen van de juiste leverancier voor bouwstoffen kan een groot verschil maken in termen van kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij de levering van bouwstoffen en hoe een gerenommeerd bedrijf zoals VMGroup je hierbij kan helpen.

22 januari '24 (14:01)

Voeg waarde en sfeer toe aan je huis

Heb je ooit nagedacht over het toevoegen van een overkapping aan huis? Niet alleen brengt het een esthetische verbetering, maar het biedt ook tal van voordelen die zowel de waarde van je woning kunnen verhogen als je dagelijks leven kunnen verrijken. Een overkapping biedt ook de perfecte gelegenheid om je eigen groene oase te creëren. Door het integreren van planten en bloemen binnen je overdekte buitenruimte, kun je een rustgevende en natuurlijke sfeer creëren. Het is bewezen dat groen om ons heen een positief effect heeft op ons welzijn.

03 januari '24 ( 8:34)

Kunststof buizen, duurzame oplossingen voor diverse industriële toepassingen

Kunststof buizen, met name PVC buis, polyethyleen buis en polypropeen buis, hebben een prominente plaats ingenomen in diverse industriële toepassingen. Deze kunststoffen bieden unieke eigenschappen die bijdragen aan efficiënte en kosteneffectieve oplossingen voor uiteenlopende industrieën.

02 januari '24 (10:20)

Het cruciale belang van omvormers voor zonne-energie

Duurzame energie, met zonnepanelen als populaire keuze, heeft een enorme impact gehad op de manier waarop huizen en bedrijven groene stroom opwekken. Maar achter het succes van zonnepanelen schuilt een essentieel component: de omvormer. In deze uitgebreide verkenning duiken we dieper in op het belang van omvormers in het verkrijgen van stroom via zonnepanelen. We bespreken verschillende soorten omvormers en benadrukken de voordelen die ze bieden aan huishoudens en bedrijven.