Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Trends in de architectuur

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 18 min
location_on [xx]km
De architectuur is een constant evoluerend vakgebied, nieuwe trends en stijlen komen voortdurend op. Door de vele ontwikkelingen zijn er steeds meer trends in de architectuur. Deze trends zijn van grote invloed op de architectuurwereld. Hieronder bespreken we enkele van de huidige trends in de architectuur.

De grootste trends in de architectuur

Hieronder beschrijven we zes trends in de architectuur.

Duurzaamheid

Duurzaam en groen bouwen zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren. Architecten en ontwerpers hebben steeds meer oog voor de impact van gebouwen op het milieu en proberen nieuwe manieren te vinden om de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen. Dit kan onder andere door het gebruik van hernieuwbare materialen, het ontwerp van gebouwen die passief energie opwekken en het gebruik van groendaken.

 

Digitalisering

De digitale technologie heeft een enorme impact gehad op de architectuur en het ontwerpproces. Tegenwoordig kunnen architecten complexe ontwerpen en modellen maken met behulp van geavanceerde software en kunnen klanten het ontwerp bekijken in virtuele ruimtes. Dit heeft niet alleen het ontwerpproces versneld, maar heeft ook geholpen bij het vinden van oplossingen voor technische problemen.

 

Minimalisme 

Minimalistisch ontwerp is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het minimalistisch ontwerp is gericht op het creëren van eenvoudige, ongecompliceerde ruimtes met een minimum aan decoratie en overbodige elementen. Dit kan helpen bij het creëren van rustige, kalmerende ruimtes die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

 

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een belangrijk aspect geworden in de architectuur, vooral in de context van moderne werkruimtes. Ontwerpers hebben zich gericht op het creëren van flexibele ruimtes die kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van verplaatsbare wanden en meubilair dat gemakkelijk kan worden verplaatst en aangepast aan de behoeften van de persoon of aan verschillende situaties.

 

Biophilic design

Biophilic design is een ontwerptrend die gericht is op het creëren van ruimtes die in harmonie zijn met de natuur. Dit kan door het gebruik van natuurlijke materialen, planten, waterpartijen en het maximaliseren van natuurlijk licht en uitzicht. Dit kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers en kan een gevoel van verbondenheid met de natuur creëren.

 

Modulariteit

Modulaire ontwerpen zijn ontwerpen die bestaan uit componenten die in verschillende combinaties en configuraties kunnen worden samengevoegd om verschillende eindproducten te creëren. Producten worden hierbij gestapeld of gekoppeld om een gebouw te creëren. De producten worden in de fabriek al geproduceerd en gebruiksklaar geleverd waardoor ze op de locatie enkel nog gestapeld of gekoppeld moeten worden.  Dit kan leiden tot een grotere flexibiliteit in het ontwerp en kan de productie en assemblage van gebouwen efficiënter en duurzamer maken. Dit is een zeer innovatieve trend in de architectuur.

Kortom, de architectuur is voortdurend in beweging en er zijn tal van trends en stijlen die opkomen en verdwijnen. De bovengenoemde trends zijn enkele van de belangrijkste trends in de hedendaagse architectuur.

 
Door: Nationale Bouwgids
23 mei '24 (15:34)

Lokaal het grondwaterpeil verlagen voor de bouw

De afgelopen jaren leek de ene extreme weersituatie de ander op te volgen. De zomers van 2018 en 2022 behoorden bijvoorbeeld tot de top zes droogste ooit gemeten. Meer recenter is 2023 juist weer het natste jaar ooit gemeten. Vanwege klimaatverandering zullen extremen vaker voorkomen, zo is de verwachting. Dat levert grote uitdagingen op het grondwaterpeil in ons land voortdurend goed te reguleren. Hieronder lees je meer over hoe grondwater de bouw beïnvloedt, en hoe belangrijk bronbemaling is.

22 mei '24 ( 8:56)

De risico’s voor de omgeving bij sloop

Sloopwerkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd zonder dat er rekening moet worden gehouden met de risico’s op schade en hinder. Tijdens het slopen van gebouwen of het bouwklaar maken van gebieden is er een verhoogd risico op obstructies en gevaar. In dit blog ontdekt u de grootste risico’s rondom sloopwerk en leest u hoe u de kans op hinder kunt verkleinen.

06 mei '24 (14:45)

Een kijkje achter de schermen bij het installeren van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurig proces dat bestaat uit meerdere stappen, van de voorbereiding tot de daadwerkelijke plaatsing en aansluiting van de panelen op het elektriciteitsnetwerk van je woning.

29 april '24 ( 8:30)

Dit zijn de eettafel trends van 2024

De eettafel is het hart van iedere eetkamer of open keuken. Het is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een belangrijk element in het interieur. Het heeft veel invloed op de algehele sfeer in de ruimte! Dit jaar zien we een aantal duidelijke trends in tafelontwerpen, waarbij maatwerk en duurzaam materiaalgebruik de boventoon voeren. Laten we eens kijken naar de eettafels trends die er dit jaar bovenuit springen.

15 april '24 ( 9:24)

Het Financieren van Je Nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende stap in je leven. Je hebt de kans om een huis te laten bouwen dat aan al je wensen voldoet, van de lay-out tot de materialen en afwerking. Maar voordat je de sleutels van je droomhuis in handen hebt, moet je nadenken over hoe je deze investering gaat bekostigen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je je nieuwbouwwoning kunt financieren.

27 maart '24 ( 8:37)

Een diepere blik op het efficiënt inzetten van afvalcontainers in de bouw

Bij het plannen van een bouw- of renovatieproject is efficiëntie een sleutelwoord. Of je nu een professional bent in de bouwsector of een doe-het-zelver, het beheren van afval en materialen is essentieel voor een gestroomlijnd proces. In dit artikel nemen we een diepere blik op het gebruik van afvalcontainers als een slimme oplossing voor afvalbeheer en opslag tijdens bouwprojecten.Containers zijn niet alleen een kosteneffectieve keuze, maar bieden ook het gemak van flexibiliteit en mobiliteit. Met een breed scala aan beschikbare maten en types, kun je precies de container vinden die past bij jouw projectbehoeften. Maar hoe kies je de juiste container en wat zijn de voordelen in de bouw?

14 maart '24 ( 8:30)

Vochtproblemen in huis: oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen in huis zijn ontzettend vervelend. Het kan niet alleen je muren, vloeren en plafonds beschadigen, maar op de lange termijn ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel worden zowel de symptomen en oorzaken als de oplossingen voor vochtproblemen besproken. Je leest waar je op moet letten, hoe je vocht kunt verminderen en waarom een woning isoleren op de juiste manier van groot belang is.

26 februari '24 ( 9:49)

Projectzonwering Nederland: de bouwsteen voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om na te denken over alle aspecten in ons leven als het gaat om duurzaamheid. Een cruciaal aspect dat kan bijdragen aan een groenere toekomst is het gebruik van zonwering bij gebouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het concept projectzonwering Nederland.

09 februari '24 ( 8:36)

Levering bouwstoffen: waar moet je op letten?

In de bouwsector is het leveren van bouwstoffen een zeer belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Of het nu gaat om beton, stenen, zand of cement, het is van cruciaal belang dat de juiste bouwstoffen op tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Het kiezen van de juiste leverancier voor bouwstoffen kan een groot verschil maken in termen van kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij de levering van bouwstoffen en hoe een gerenommeerd bedrijf zoals VMGroup je hierbij kan helpen.

22 januari '24 (14:01)

Voeg waarde en sfeer toe aan je huis

Heb je ooit nagedacht over het toevoegen van een overkapping aan huis? Niet alleen brengt het een esthetische verbetering, maar het biedt ook tal van voordelen die zowel de waarde van je woning kunnen verhogen als je dagelijks leven kunnen verrijken. Een overkapping biedt ook de perfecte gelegenheid om je eigen groene oase te creëren. Door het integreren van planten en bloemen binnen je overdekte buitenruimte, kun je een rustgevende en natuurlijke sfeer creëren. Het is bewezen dat groen om ons heen een positief effect heeft op ons welzijn.