Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Trends in de architectuur

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 18 min
De architectuur is een constant evoluerend vakgebied, nieuwe trends en stijlen komen voortdurend op. Door de vele ontwikkelingen zijn er steeds meer trends in de architectuur. Deze trends zijn van grote invloed op de architectuurwereld. Hieronder bespreken we enkele van de huidige trends in de architectuur.

De grootste trends in de architectuur

Hieronder beschrijven we zes trends in de architectuur.

Duurzaamheid

Duurzaam en groen bouwen zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren. Architecten en ontwerpers hebben steeds meer oog voor de impact van gebouwen op het milieu en proberen nieuwe manieren te vinden om de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen. Dit kan onder andere door het gebruik van hernieuwbare materialen, het ontwerp van gebouwen die passief energie opwekken en het gebruik van groendaken.

 

Digitalisering

De digitale technologie heeft een enorme impact gehad op de architectuur en het ontwerpproces. Tegenwoordig kunnen architecten complexe ontwerpen en modellen maken met behulp van geavanceerde software en kunnen klanten het ontwerp bekijken in virtuele ruimtes. Dit heeft niet alleen het ontwerpproces versneld, maar heeft ook geholpen bij het vinden van oplossingen voor technische problemen.

 

Minimalisme 

Minimalistisch ontwerp is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het minimalistisch ontwerp is gericht op het creëren van eenvoudige, ongecompliceerde ruimtes met een minimum aan decoratie en overbodige elementen. Dit kan helpen bij het creëren van rustige, kalmerende ruimtes die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

 

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een belangrijk aspect geworden in de architectuur, vooral in de context van moderne werkruimtes. Ontwerpers hebben zich gericht op het creëren van flexibele ruimtes die kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van verplaatsbare wanden en meubilair dat gemakkelijk kan worden verplaatst en aangepast aan de behoeften van de persoon of aan verschillende situaties.

 

Biophilic design

Biophilic design is een ontwerptrend die gericht is op het creëren van ruimtes die in harmonie zijn met de natuur. Dit kan door het gebruik van natuurlijke materialen, planten, waterpartijen en het maximaliseren van natuurlijk licht en uitzicht. Dit kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers en kan een gevoel van verbondenheid met de natuur creëren.

 

Modulariteit

Modulaire ontwerpen zijn ontwerpen die bestaan uit componenten die in verschillende combinaties en configuraties kunnen worden samengevoegd om verschillende eindproducten te creëren. Producten worden hierbij gestapeld of gekoppeld om een gebouw te creëren. De producten worden in de fabriek al geproduceerd en gebruiksklaar geleverd waardoor ze op de locatie enkel nog gestapeld of gekoppeld moeten worden.  Dit kan leiden tot een grotere flexibiliteit in het ontwerp en kan de productie en assemblage van gebouwen efficiënter en duurzamer maken. Dit is een zeer innovatieve trend in de architectuur.

Kortom, de architectuur is voortdurend in beweging en er zijn tal van trends en stijlen die opkomen en verdwijnen. De bovengenoemde trends zijn enkele van de belangrijkste trends in de hedendaagse architectuur.

 
Door: Nationale Bouwgids
12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.

28 april '23 ( 9:15)

Waar kan de ideeënbrievenbus voor worden gebruikt?

Een brievenbus, we hebben er allemaal een. Ieder adres in Nederland heeft de mogelijkheid om post te ontvangen. Of het nou gaat om een woonadres of een zakelijk adres, overal wordt wel eens post ontvangen. Hoewel er tegenwoordig veel digitaal verzonden wordt, blijft er altijd nog een gedeelte fysieke post over. Ook het sturen van feliciatiekaarten of rouwkaarten wordt nog regelmatig fysiek gedaan, dus via de brievenbus. Soms gaat het om een brievenbus postkast, soms gaat het om een inworpgleuf in de deur. Het is afhankelijk van wat je wens hierin is én hoe ver de voordeur van de straat af staat.

13 april '23 ( 9:26)

Trends in de bouwsector

Net als in elke andere sector ontwikkelen er elke keer nieuwe trends. Zo ook in de bouwsector. In dit artikel bespreken we twee trends op het gebied van de bouw, namelijk: duurzaamheid in de bouw en veranderingen in de demografische samenstelling.

12 april '23 (15:23)

Waarom is het stikstofprobleem van invloed op de bouwsector

Het stikstofprobleem is het meest besproken onderwerp in het nieuws de afgelopen tijd. Door het stikstofbeleid van de overheid zijn de boeren in opstand gekomen en protesteren zij tegen dit beleid. Maar wat is stikstof nou eigenlijk? En waarom heeft dit invloed op de bouwsector? We vertellen het je in dit artikel.

05 april '23 ( 9:48)

Belangrijkste regel- en wetgevingen voor de bouwsector

Bij het (ver)bouwen van jouw huis of andere projecten die te maken hebben met de bouw krijg je te maken met verschillende wetten en regels waar je je aan moet houden. Als je de regels en wetten niet volgt heb je kans dat je het project niet kunt uitvoeren of moet slopen als het al uitgevoerd is en wordt afgekeurd. De controle of je aan deze regels voldoet wordt gedaan door de gemeente. In dit artikel zetten we de verschillende regel- en wetgevingen op een rijtje.

04 april '23 (13:13)

Uitdagingen voor de bouwsector

De bouwsector is een belangrijke motor van de economie en een essentieel onderdeel van onze samenleving. Het bouwen van huizen, gebouwen, wegen en infrastructuur is van vitaal belang voor de groei en ontwikkeling van een land. Echter, net als elke andere sector heeft de bouwsector ook te maken met een aantal uitdagingen. In dit artikel bespreken we kort welke uitdaging er actueel zijn voor de bouwsector.

03 april '23 (13:35)

Een goede aannemer vinden, waar moet je op letten?

Als je van plan bent om jouw huis te verbouwen, is het vinden van een goede aannemer een van de belangrijkste stappen in het proces. Een verbouwing kan een grote investering zijn, dus het is belangrijk om de juiste aannemer te vinden die je vertrouwt en die het werk goed kan doen. Nu is de vraag: hoe vind je nu de juiste aannemer voor jouw verbouwingsproject? In deze tekst geven wij je enkele tips.