Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Trends in de architectuur

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 18 min
De architectuur is een constant evoluerend vakgebied, nieuwe trends en stijlen komen voortdurend op. Door de vele ontwikkelingen zijn er steeds meer trends in de architectuur. Deze trends zijn van grote invloed op de architectuurwereld. Hieronder bespreken we enkele van de huidige trends in de architectuur.

De grootste trends in de architectuur

Hieronder beschrijven we zes trends in de architectuur.

Duurzaamheid

Duurzaam en groen bouwen zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren. Architecten en ontwerpers hebben steeds meer oog voor de impact van gebouwen op het milieu en proberen nieuwe manieren te vinden om de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen. Dit kan onder andere door het gebruik van hernieuwbare materialen, het ontwerp van gebouwen die passief energie opwekken en het gebruik van groendaken.

 

Digitalisering

De digitale technologie heeft een enorme impact gehad op de architectuur en het ontwerpproces. Tegenwoordig kunnen architecten complexe ontwerpen en modellen maken met behulp van geavanceerde software en kunnen klanten het ontwerp bekijken in virtuele ruimtes. Dit heeft niet alleen het ontwerpproces versneld, maar heeft ook geholpen bij het vinden van oplossingen voor technische problemen.

 

Minimalisme 

Minimalistisch ontwerp is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het minimalistisch ontwerp is gericht op het creëren van eenvoudige, ongecompliceerde ruimtes met een minimum aan decoratie en overbodige elementen. Dit kan helpen bij het creëren van rustige, kalmerende ruimtes die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

 

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een belangrijk aspect geworden in de architectuur, vooral in de context van moderne werkruimtes. Ontwerpers hebben zich gericht op het creëren van flexibele ruimtes die kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van verplaatsbare wanden en meubilair dat gemakkelijk kan worden verplaatst en aangepast aan de behoeften van de persoon of aan verschillende situaties.

 

Biophilic design

Biophilic design is een ontwerptrend die gericht is op het creëren van ruimtes die in harmonie zijn met de natuur. Dit kan door het gebruik van natuurlijke materialen, planten, waterpartijen en het maximaliseren van natuurlijk licht en uitzicht. Dit kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers en kan een gevoel van verbondenheid met de natuur creëren.

 

Modulariteit

Modulaire ontwerpen zijn ontwerpen die bestaan uit componenten die in verschillende combinaties en configuraties kunnen worden samengevoegd om verschillende eindproducten te creëren. Producten worden hierbij gestapeld of gekoppeld om een gebouw te creëren. De producten worden in de fabriek al geproduceerd en gebruiksklaar geleverd waardoor ze op de locatie enkel nog gestapeld of gekoppeld moeten worden.  Dit kan leiden tot een grotere flexibiliteit in het ontwerp en kan de productie en assemblage van gebouwen efficiënter en duurzamer maken. Dit is een zeer innovatieve trend in de architectuur.

Kortom, de architectuur is voortdurend in beweging en er zijn tal van trends en stijlen die opkomen en verdwijnen. De bovengenoemde trends zijn enkele van de belangrijkste trends in de hedendaagse architectuur.

 
Door: Nationale Bouwgids
06 juli '23 (13:11)

Renoveren met kunststof kozijnen kan zorgen voor een geldbesparing

Bij het renoveren van een huis zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder de vervanging van verouderde kozijnen. Het gebruik van kunststof kozijnen biedt tal van voordelen, zowel esthetisch als financieel.

27 juni '23 (14:14)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

26 juni '23 (15:09)

Staatnaamborden kopen? Dat doe je voordelig bij Informatiebord.nl

Straatnaamborden zijn meer dan slechts een manier om een straatnaam aan te duiden. Ze zijn een integraal onderdeel van de uitstraling en sfeer van een buurt, een woning of zelfs een stad. Informatiebord.nl begrijpt dit volledig en biedt een uitgebreide selectie van straatnaamborden aan die aangepast kunnen worden aan ieders smaak en stijl. Of je nu op zoek bent naar een authentiek straatnaambord voor je huis of een officieel bord voor de hele buurt, deze online aanbieder heeft het allemaal.

12 juni '23 (15:36)

Een nieuwe keuken gewenst? Kijk hier eens naar

Heb je het gevoel dat jouw keuken wel een upgrade kan gebruiken? Of je nu graag kookt of gewoon op zoek bent naar wat meer inspiratie in huis, jouw keuken is een plek waar je dagelijks veel tijd doorbrengt. Het is dan ook belangrijk dat deze plek praktisch en mooi is tegelijkertijd. Maar waar begin je nou bij het verbouwen van jouw keuken? En welke stijl past nou echt bij jouw smaak en jouw huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het verbouwen of vernieuwen van jouw keuken. Laat je inspireren en tover jouw keuken om tot een prachtige nieuwe ruimte in jouw huis!

02 juni '23 (13:47)

Geslaagde starthandeling Elzenbos fase 2 in Brummen

Afgelopen week vond de feestelijke starthandeling voor 21 woningen in plan Elzenbos Fase 2 plaats. Samen met de kopers en wethouder Pouwel Inberg is de begane grondvloer gelegd. In samenwerking met BPD en Syntrus Achmea Real Estate and Finance bouwt Roosdom Tijhuis hier 21 duurzame woningen. Het was een feestelijke middag waarbij de gemeente Brummen en Roosdom Tijhuis samen met de kopers de start van de bouw hebben gevierd.   

02 juni '23 (13:36)

Partijen maken afspraken over woningbouw

Veel betaalbare woningen in Maasland II

12 mei '23 ( 8:38)

In Nederland wordt er veel gebouwd, maar wat gebeurt er met al het bouwafval?

Jaarlijks wordt er ongeveer 22,5 miljoen kilo bouwafval geproduceerd in Nederland en de bouwsector is verantwoordelijk voor 25% van al het afval in het land, volgens het CBS. Bouwafval kan bestaan uit verschillende materialen zoals puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Renewi is een van de grootste bouwafvalrecyclers in Nederland en verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar. Maar wat gebeurt er precies met al dat bouwafval?

11 mei '23 ( 9:31)

Wordt een nieuwbouwwoning volledig afgewerkt opgeleverd?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat een nieuwbouwwoning altijd volledig afgewerkt wordt opgeleverd. In werkelijkheid is het vaak zo dat een nieuwbouwwoning nog moet worden gestuct. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Eén van de redenen waarom een nieuwbouwwoning vaak nog gestuct moet worden, is omdat de muren en plafonds vaak niet volledig glad zijn afgewerkt. Dit kan komen door de manier waarop het beton of de bakstenen zijn geplaatst en kan resulteren in onregelmatigheden in de muren en plafonds. Door het stucwerk van stukadoors kan de muur worden glad gemaakt en kan er een mooie, egale afwerking worden gecreëerd, wat vervolgens kan worden gesaust of behangt.

03 mei '23 (13:23)

Akoestiek in huis verbeteren? Een akoestisch plafond is dé oplossing

 Grote woningen met ruime kamers zijn super mooi, maar komen ook met uitdagingen. Zo moet je goed nadenken over de akoestiek in huis. Met een aantal hoogpolige vloerkleden en dikke gordijnen kun je de echo verminderen. Toch zal het effect niet optimaal zijn. Wil je de galm in huis écht elimineren? Dan moet je de akoestiek verbeteren met een akoestisch plafond. Hiermee pak je het probleem aan bij de basis. Je leest meer over de voordelen en mogelijkheden van akoestische plafonds in het onderstaande artikel.

28 april '23 ( 9:15)

Waar kan de ideeënbrievenbus voor worden gebruikt?

Een brievenbus, we hebben er allemaal een. Ieder adres in Nederland heeft de mogelijkheid om post te ontvangen. Of het nou gaat om een woonadres of een zakelijk adres, overal wordt wel eens post ontvangen. Hoewel er tegenwoordig veel digitaal verzonden wordt, blijft er altijd nog een gedeelte fysieke post over. Ook het sturen van feliciatiekaarten of rouwkaarten wordt nog regelmatig fysiek gedaan, dus via de brievenbus. Soms gaat het om een brievenbus postkast, soms gaat het om een inworpgleuf in de deur. Het is afhankelijk van wat je wens hierin is én hoe ver de voordeur van de straat af staat.