Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Coquillegieten voor het gieten van aluminium legeringen

Door Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
Coquillegieten afbeeding unsplash
Coquillegieten staat bekend om zijn vermogen om een breed scala aan gietstukken te produceren. Dit proces gebruikt een zware gietvorm, bestaande uit twee helften, wat het bijzonder geschikt maakt voor het gieten van aluminium legeringen. In dit blog verkennen we de veelzijdigheid, voordelen en overwegingen van coquillegieten.

De voordelen van coquillegieten

Coquillegieten vormt een perfecte tussenstap tussen zandgieten en hogedrukgieten. Het biedt de economische voordelen van zandgieten, terwijl het dankzij de duurzame stalen matrijs een langere levensduur heeft dan traditioneel zandgieten. Deze combinatie maakt het een kosteneffectieve keuze voor een breed scala aan projecten. De voordelen op een rijtje:

  • Herbruikbare gietvorm: In tegenstelling tot andere gietmethoden waarbij de vorm na elk gebruik wordt vernietigd, biedt coquillegieten het voordeel van een permanente, herbruikbare gietvorm. Dit resulteert in lagere matrijskosten op de lange termijn.
  • Hoge nauwkeurigheid:Met coquillegieten produceren we onderdelen met een hoge maatnauwkeurigheid, wat de noodzaak voor nabewerking vermindert en de totale productiekosten verlaagt.
  • Schaalbaarheid: Deze methode is bijzonder geschikt voor het maken van series producten met dezelfde matrijs, wat zorgt voor consistentie en efficiëntie in productie.

Gietproces in de aluminium gieterij

In een aluminium gieterij wordt het coquillegieten met grote zorg en precisie uitgevoerd. Het proces begint met het ontwerp en de vervaardiging van een nauwkeurige stalen matrijs, die de exacte contouren van het gewenste eindproduct weerspiegelt. Deze matrijs wordt voorverwarmd om de juiste temperatuur te bereiken voordat het vloeibare aluminium wordt gegoten.

Zodra de matrijs op temperatuur is, wordt het gesmolten aluminium erin gegoten. Na het gieten krijgt het metaal tijd om te stollen, waarbij het de precieze vorm van de matrijs aanneemt. Na het stollingsproces wordt de matrijs geopend en het gietstuk verwijderd. Dit stuk kan dan verder worden afgewerkt.

Deze methode maakt het mogelijk om met hoge precisie en efficiëntie te werken, waardoor aluminium gietstukken van uitstekende kwaliteit worden geproduceerd voor een breed scala aan toepassingen.

Nabewerking coquillegieten

Nabewerking bij coquillegieten is een essentieel onderdeel van het proces om ervoor te zorgen dat de gegoten onderdelen voldoen aan de gewenste specificaties en kwaliteitsnormen. Afhankelijk van de specifieke eisen van het eindproduct kunnen er verschillende nabewerkingen worden gekozen, zoals afbramen, polijsten of coaten.Tijdens het gieten kunnen er kleine, ongewenste uitsteeksels of ruwe randen ontstaan aan het oppervlak of de randen van het gietstuk. Deze worden "bramen" genoemd. Het proces van afbramen omvat het verwijderen van deze bramen om een glad, schoon en functioneel oppervlak te verkrijgen.

Expertise in coquillegieten

Gieterij Fenix Industries specialiseert zich in coquillegieten voor series vanaf circa 500 stuks, waarbij uitsluitend aluminiumlegeringen worden gegoten. Ze bieden oplossingen die zijn afgestemd op de unieke behoeften van elke klant en industrie. Door het gebruik van metalen kernen worden zelfs de meest complexe vormen haalbaar.

26 februari '24 ( 9:49)

Projectzonwering Nederland: de bouwsteen voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om na te denken over alle aspecten in ons leven als het gaat om duurzaamheid. Een cruciaal aspect dat kan bijdragen aan een groenere toekomst is het gebruik van zonwering bij gebouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het concept projectzonwering Nederland.

09 februari '24 ( 8:36)

Levering bouwstoffen: waar moet je op letten?

In de bouwsector is het leveren van bouwstoffen een zeer belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Of het nu gaat om beton, stenen, zand of cement, het is van cruciaal belang dat de juiste bouwstoffen op tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Het kiezen van de juiste leverancier voor bouwstoffen kan een groot verschil maken in termen van kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij de levering van bouwstoffen en hoe een gerenommeerd bedrijf zoals VMGroup je hierbij kan helpen.

22 januari '24 (14:01)

Voeg waarde en sfeer toe aan je huis

Heb je ooit nagedacht over het toevoegen van een overkapping aan huis? Niet alleen brengt het een esthetische verbetering, maar het biedt ook tal van voordelen die zowel de waarde van je woning kunnen verhogen als je dagelijks leven kunnen verrijken. Een overkapping biedt ook de perfecte gelegenheid om je eigen groene oase te creëren. Door het integreren van planten en bloemen binnen je overdekte buitenruimte, kun je een rustgevende en natuurlijke sfeer creëren. Het is bewezen dat groen om ons heen een positief effect heeft op ons welzijn.

03 januari '24 ( 8:34)

Kunststof buizen, duurzame oplossingen voor diverse industriële toepassingen

Kunststof buizen, met name PVC buis, polyethyleen buis en polypropeen buis, hebben een prominente plaats ingenomen in diverse industriële toepassingen. Deze kunststoffen bieden unieke eigenschappen die bijdragen aan efficiënte en kosteneffectieve oplossingen voor uiteenlopende industrieën.

02 januari '24 (10:20)

Het cruciale belang van omvormers voor zonne-energie

Duurzame energie, met zonnepanelen als populaire keuze, heeft een enorme impact gehad op de manier waarop huizen en bedrijven groene stroom opwekken. Maar achter het succes van zonnepanelen schuilt een essentieel component: de omvormer. In deze uitgebreide verkenning duiken we dieper in op het belang van omvormers in het verkrijgen van stroom via zonnepanelen. We bespreken verschillende soorten omvormers en benadrukken de voordelen die ze bieden aan huishoudens en bedrijven.

02 januari '24 (10:11)

De eerste kozijnen drive-thru van Nederland

Een drive-thru is niet nieuw, je kent het mogelijk al van andere bedrijven zoals leveranciers van bouwmaterialen. Je rijdt naar binnen met een voertuig en laad alles in wat je hebt besteld of direct nodig hebt. Alleen een drive-thru voor kunststof kozijnen bestond nog niet in Nederland, tot nu!

04 december '23 ( 9:00)

Licht boven de eettafel versterken met een lichtkoepel

Het belang van licht in onze leefruimtes, zoals de eetkamer, kan niet genoeg benadrukt worden. Om natuurlijk licht in deze zones te versterken, is het gebruik van lichtkoepels een innovatieve benadering. Deze koepels zijn niet alleen functioneel maar voegen ook esthetische waarde toe aan de ruimte. Vooral plexiglas lichtkoepels zijn populair vanwege hun duurzaamheid en helderheid, beschikbaar in diverse maten, van compacte 40×40 cm modellen tot ruimere varianten van 100×200 cm, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende woningtypes en dakafmetingen.

27 oktober '23 (15:11)

Ontdek de bouwproducten van Hardeman

Als het aankomt op bouwprojecten, is het van cruciaal belang om te kunnen vertrouwen op de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte bouwproducten. Hardeman, een toonaangevend bedrijf in de bouwsector, begrijpt dit als geen ander. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1928, heeftHardeman zich gevestigd als een betrouwbare leverancier van hoogwaardige bouwproducten. In dit blogartikel nemen we een diepgaande kijk op enkele van de bouwproducten die Hardeman te bieden heeft en waarom ze een favoriete keuze zijn voor bouwers en aannemers wereldwijd.

13 oktober '23 (15:16)

De ongeëvenaarde voordelen van epdm dakbedekking in de schijnwerpers

Waarom kiezen voor epdm dakbedekking?


EPDM dakbedekking staat bekend om zijn uitstekende prestaties in de dakbedekkingsindustrie. Hier zijn enkele redenen waarom het een populaire keuze is onder huiseigenaren en professionals: