Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lokaal het grondwaterpeil verlagen voor de bouw

Door Van onze klanten
schedule 6 min
location_on [xx]km
lokaal het grondwaterpeil verlagen voor de bouw
De afgelopen jaren leek de ene extreme weersituatie de ander op te volgen. De zomers van 2018 en 2022 behoorden bijvoorbeeld tot de top zes droogste ooit gemeten. Meer recenter is 2023 juist weer het natste jaar ooit gemeten. Vanwege klimaatverandering zullen extremen vaker voorkomen, zo is de verwachting. Dat levert grote uitdagingen op het grondwaterpeil in ons land voortdurend goed te reguleren. Hieronder lees je meer over hoe grondwater de bouw beïnvloedt, en hoe belangrijk bronbemaling is.

Altijd op zoek naar de juiste balans voor alle betrokken partijen

Nederland heeft een nogal ambivalente houding ten opzichte van water. Enerzijds wordt er voortdurend water weggepompt om droge voeten te houden. Vooral in de westelijke laaggelegen delen van ons land. Aan de andere kant zorgt het juist ook voor de kenmerkende vruchtbare grond. Diverse partijen hebben uiteenlopende meningen over het – voor hen – ideale grondwaterpeil. Boeren willen meestal graag een lager peil, om verrotting van gewassen te voorkomen en met tractoren het land op te kunnen. Natuurorganisaties zagen het hoge water van afgelopen winter juist als een zegen voor veel flora en fauna.

Bronbemaling nodig om effectief en veilig te kunnen bouwen

Niet iedereen is zich bewust van de invloed van de grondwaterstand op de bouw. Bij bouw- en infrastructurele projecten moet men immers effectief en veilig kunnen bouwen. Daarvoor is een droge bouwput nodig. Bronbemaling maakt het mogelijk om lokaal het grondwaterpeil te verlagen. Het water op een specifieke plaats wordt met behulp van drains opgepompt en afgevoerd naar nabijgelegen oppervlaktewater. Meer weten hierover? Kijk dan op het platform van waterexperts Bronbemaling.com.

Verschillende bronbemalingsmethodieken

De grondwaterstand verlagen om bijvoorbeeld te kunnen werken aan kelders, funderingen,

tunnels, leidingen of rioleringsbuizen? Dat kan op diverse manieren. De populairste en gemakkelijkste methode is verticale bemaling. Verticale filters worden in de grond rond de bouwput gestoken, en onttrekken zo plaatselijk water aan de bodem. Is deze methode niet mogelijk of minder geschikt? Bijvoorbeeld bij grotere bouwoppervlakten of slecht doorlaatbare bodem? Dan kan horizontale bemaling uitkomst bieden. Hierbij graaft men drains horizontaal in, via welke een pompinstallatie het water naar de oppervlakte brengt en afvoert.

Ook lokaal op zoek naar de beste techniek

Binnen deze methodieken bestaan ook nog eens diverse aanpakken. Bij spanningsbemaling bijvoorbeeld verlaagt men de waterdruk onder een ondoordringbare laag klei of veen. Bij retourbemaling wordt het opgepompte water gezuiverd en later teruggebracht naar het wingebied. Professionele bronbemalers onderzoeken altijd goed welke methode het eenvoudigst en kosteneffectief is, met zo klein mogelijke gevolgen voor natuur en milieu.

18 juni '24 ( 8:56)

De vier voordelen van een opslagtent voor jouw bedrijf

Opslagruimte is echt een must-have voor veel bedrijven, maar laten we eerlijk zijn, het kan een behoorlijke uitdaging zijn om genoeg ruimte te vinden of zelfs maar te maken. Gelukkig komt de opslagtent om de hoek kijken als een superflexibele en budgetvriendelijke oplossing die elk bedrijf, groot of klein, kan helpen. In dit artikel gaan we in op de vier topvoordelen van het gebruik van een opslagtent voor jouw bedrijf.

22 mei '24 ( 8:56)

De risico’s voor de omgeving bij sloop

Sloopwerkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd zonder dat er rekening moet worden gehouden met de risico’s op schade en hinder. Tijdens het slopen van gebouwen of het bouwklaar maken van gebieden is er een verhoogd risico op obstructies en gevaar. In dit blog ontdekt u de grootste risico’s rondom sloopwerk en leest u hoe u de kans op hinder kunt verkleinen.

06 mei '24 (14:45)

Een kijkje achter de schermen bij het installeren van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurig proces dat bestaat uit meerdere stappen, van de voorbereiding tot de daadwerkelijke plaatsing en aansluiting van de panelen op het elektriciteitsnetwerk van je woning.

29 april '24 ( 8:30)

Dit zijn de eettafel trends van 2024

De eettafel is het hart van iedere eetkamer of open keuken. Het is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een belangrijk element in het interieur. Het heeft veel invloed op de algehele sfeer in de ruimte! Dit jaar zien we een aantal duidelijke trends in tafelontwerpen, waarbij maatwerk en duurzaam materiaalgebruik de boventoon voeren. Laten we eens kijken naar de eettafels trends die er dit jaar bovenuit springen.

15 april '24 ( 9:24)

Het Financieren van Je Nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende stap in je leven. Je hebt de kans om een huis te laten bouwen dat aan al je wensen voldoet, van de lay-out tot de materialen en afwerking. Maar voordat je de sleutels van je droomhuis in handen hebt, moet je nadenken over hoe je deze investering gaat bekostigen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je je nieuwbouwwoning kunt financieren.

27 maart '24 ( 8:37)

Een diepere blik op het efficiënt inzetten van afvalcontainers in de bouw

Bij het plannen van een bouw- of renovatieproject is efficiëntie een sleutelwoord. Of je nu een professional bent in de bouwsector of een doe-het-zelver, het beheren van afval en materialen is essentieel voor een gestroomlijnd proces. In dit artikel nemen we een diepere blik op het gebruik van afvalcontainers als een slimme oplossing voor afvalbeheer en opslag tijdens bouwprojecten.Containers zijn niet alleen een kosteneffectieve keuze, maar bieden ook het gemak van flexibiliteit en mobiliteit. Met een breed scala aan beschikbare maten en types, kun je precies de container vinden die past bij jouw projectbehoeften. Maar hoe kies je de juiste container en wat zijn de voordelen in de bouw?

14 maart '24 ( 8:30)

Vochtproblemen in huis: oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen in huis zijn ontzettend vervelend. Het kan niet alleen je muren, vloeren en plafonds beschadigen, maar op de lange termijn ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel worden zowel de symptomen en oorzaken als de oplossingen voor vochtproblemen besproken. Je leest waar je op moet letten, hoe je vocht kunt verminderen en waarom een woning isoleren op de juiste manier van groot belang is.

26 februari '24 ( 9:49)

Projectzonwering Nederland: de bouwsteen voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om na te denken over alle aspecten in ons leven als het gaat om duurzaamheid. Een cruciaal aspect dat kan bijdragen aan een groenere toekomst is het gebruik van zonwering bij gebouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het concept projectzonwering Nederland.

09 februari '24 ( 8:36)

Levering bouwstoffen: waar moet je op letten?

In de bouwsector is het leveren van bouwstoffen een zeer belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Of het nu gaat om beton, stenen, zand of cement, het is van cruciaal belang dat de juiste bouwstoffen op tijd en op de juiste plaats worden geleverd. Het kiezen van de juiste leverancier voor bouwstoffen kan een groot verschil maken in termen van kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij de levering van bouwstoffen en hoe een gerenommeerd bedrijf zoals VMGroup je hierbij kan helpen.